Hlavní obsah

Nedostatek tekutin může poškodit zdraví!

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle výsledků průzkumu společnosti Tetra Pak je konzumace nealkoholických nápojů v České republice nízká. Přestože odborníci doporučují vypít denně minimálně dva, v horkých dnech tři až čtyři litry tekutin, průměrný Čech spotřebuje pouze 0,75 l tekutin.

Článek

Přitom dlouhodobý nedostatek tekutin může vážně poškodit zdraví. Proto je důležité pít neslazené nebo lehce oslazené nápoje, například vodu nebo ovocné džusy ředěné vodou.

Podle údajů společnosti Tetra Pak o spotřebě nealkoholických nápojů je konzumace tekutin v České republice podprůměrná. Odborníci varují, že dehydratace organismu je často těžko pozorovatelná, a pokud je dlouhodobá, může způsobit vážné zdravotní problémy. Zdravé lidské tělo obsahuje asi 60 % vody a k jejím ztrátám dochází částečně vylučováním, ale také dýcháním a pocením. Proto odborníci doporučují cíleně dodržovat pitný režim a pít především neperlivou vodu nebo ovocné džusy ředěné vodou v poměru 1:1, popřípadě 1:2 ve prospěch vody. Tak doplníte tekutiny a díky džusům získáte i nezbytný obsah minerálních látek a vitaminů.

Například sklenice 100% džusu z pomerančů, grapefruitu či černého rybízu pokryje doporučenou denní dávku vitaminu C. Není třeba mít strach z porušení zásad zdravé výživy - 100% ovocné džusy obsahují čistou ovocnou šťávu bez přídavku cukru, vody, barviv či konzervantů. Sklenice pomerančového džusu zředěného vodou v poměru 1:1 má stejnou kalorickou hodnotu jako například jedno jablko. Delší trvanlivost ovocných šťáv bez konzervantů zajišťují kartonové obaly společnosti Tetra Pak a technologie jejich zpracování.

Více o zdravém pitném režimu bez zbytečných „éček" si přečtěte na www.bezkonzervantu.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám