Hlavní obsah
3,2
(115)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Máte pocit, že pečení chleba je jen pro zdatné kuchařky? Vůbec ne! Díky názorným fotkám a hodně podrobnému postupu snadno proniknete do pekařských tajů. Zkuste to, vlastní kváskový chleba je prostě nej!

40 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 chléb
  • 300 g kvásku
  • 350 ml vody
  • 600 g hladké mouky
  • 12 g soli
  • 2 lžičky kmínu
Článek

01.

Jako první si musíte připravit jen pár ingrediencí, z nichž většinu určitě máte doma.

Foto: Tomáš Rubín

Mouky, voda a sůl jsou základní ingredience, kmín či další koření už je jen doplněkFoto: Tomáš Rubín

02.

Pak potřebujete kvásek. Buď si ho vyrobíte sami podle našeho receptu (Kvásek krok po kroku), a to bude k dispozici až za zhruba pět dní, nebo zkuste vyškemrat od kamarádky či mrknout na mapu komunity Pečempecen.

03.

Začátek příprav je tedy v okamžiku, kdy máte lžičku zdravého kvásku. Tu rozmícháte v deci a půl vlažné vody. Pak přisypete 150 g žitné mouky a důkladně promíchejte v hustou kaši, v níž stojí lžička. Lehce přiklopte víkem a dejte na 12 hodin kvasit na kuchyňskou linku.

04.

V průhledné sklence hezky uvidíte, jak kvas roste a bublá. Po 12 hodinách by měl být na vrcholu a to je nejlepší doba na zadělání těsta. V horkém létě či před bouřkou ho zkontrolujte už po deseti hodinách. Jestli se stále zvětšuje, nechte ho, kdyby začal klesat (poznáte to podle otisku na sklenici), na nic nečekejte a začněte zadělávat.

Foto: Tomáš Rubín

Kvas musí být doslova prošpikovaný bublinkami, které ho krásně zvedajíFoto: Tomáš Rubín

05.

Nejprve z kvasu odeberte lžičku do skleničky na příští pečení a dejte do lednice. Pak ho přelijte do mísy, ve které budete těsto hníst. Přilijte 350 ml vody, 600 g hladké mouky, 12 g soli a kmín.

Foto: Tomáš Rubín

Než smícháte kvas se solí, nezapomeňte si odebrat na příští pečení Foto: Tomáš Rubín

06.

Hnětač pusťte na nejnižší stupeň a pozorujte konzistenci těsta. Podle toho dolévejte po troškách vodu, každá mouka saje jinak. Těsto by se v hnětači nemělo okamžitě nalepit na vidlici, ale taky by nemělo připomínat kaši, zkrátka něco mezi tím.

Foto: Tomáš Rubín

Těsto by mělo být hutné tak akorát, aby se hnětením dále provzdušniloFoto: Tomáš Rubín

07.

Uhnětené těsto nechte půl hodiny odpočívat v přikryté míse a pak ho přeložte. To znamená, že těsto vezmete do obou rukou a ty od sebe pomalu odtahujete, zhruba 20 cm a zase pevně spojíte dohromady. Minuta natahování a mačkání bude stačit. Pak půl hodiny nechte přikryté odpočívat.

08.

Mezitím si připravte chlebovou ošatku. Nejlepší je klasická lýková nebo proutěná, ale pomůže i bavlněnou utěrkou vyložený kulatý cedník. U obojího je nezbytné důkladné vysypání moukou smíchanou s pořádnou špetkou kukuřičného škrobu. Nezapomeňte na spáry a prohlubně!

Foto: Tomáš Rubín

Nechte na okně nebo lince kynout a připravte si ošatku Foto: Tomáš Rubín

09.

Nebojte se do toho opřít a těsto takto „mazlit“ alespoň pět minut. Když se bude lepit k válu, přisypte mouku. Nakonec z těsta vytvarujte pěknou kouli a tu přeneste do vysypané ošatky.

Foto: Tomáš Rubín

Přichází na řadu práce rukou, pěkně od krajů ke středu, hezky vytrvale Foto: Tomáš Rubín

10.

Posypte žitnou moukou, přikryjte potravinářskou fólií nebo vložte do igelitové tašky a zavažte. Těsto nechte hodinu a půl kynout na kuchyňské lince.

Foto: Tomáš Rubín

Bochník už nabírá svých klasických tvarů Foto: Tomáš Rubín

11.

Zhruba po hodině a deseti minutách si rozpalte troubu na nejvyšší stupeň (250 °C). Plech, na kterém budete chleba péct, dejte nahoru a na dno položte ještě jeden, který ochrání troubu, až ji budete zapařovat.

Foto: Tomáš Rubín

Práci se vsazováním chleba do trouby usnadní speciální chlebová forma z keramiky, která se rozehřeje rychle a na vysokou teplotu. Na kulaté chleby můžete zkusit obyčejný kastrol s dobře přiléhavou poklicí a na oválné velký pekáč s víkemFoto: Tomáš Rubín

12.

Plech opatrně vyndejte z trouby, těsto na něj z ošatky vyklopte a rychle vraťte do trouby. Do sklenky si připravte deci studené vody, otevřete dvířka a rychle vychrstněte vodu na spodní plech. Okamžitě zavřete dvířka, aby vevnitř zůstalo co nejvíce páry. Pozor na zranění!

Foto: Tomáš Rubín

Speciální chlebová forma má i víko, díky němuž se kolem chleba vytvoří potřebné vlhké mikroklima, které zaručí, že se bochník zvedne a bude mít rovnoměrně vypečenou kůrku Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Praskliny na povrchu nejsou na škodu, naopak milovníci křupavé kůrky si pochutnají Foto: Tomáš Rubín

Tip 1: Vůně vás bude lákat zaříznout, ale vydržte! Krájení horkého chleba by se vám nevyplatilo – na řezu by se srazil. Dejte mu alespoň hodinu, lépe dvě. Většina lidí se na křupavou kůrku těší, ale kdybyste měli v rodině děti se zvláštním požadavkem na měkkou kůrku, zabalte chleba zhruba po hodině chladnutí na nějaký čas do igelitové tašky. Povrch se lehce zapaří a zvláční, střídce to neublíží.

Tip 2: Nakonec ještě pár slov k timingu, tedy rozvržení si prací. Úvodní zrání kvasu si můžete naplánovat přes noc (zamícháte kvásek s vodou a moukou před spaním a ráno je nakvašeno), ráno pak uhnětete těsto, přeložíte a stočíte do ošatky. Zhruba kolem poledne budete mít chleba k jídlu.

Vychytaná verze pro zaměstnané je trošku delší, ale můžete péct i v průběhu týdne, ne jen o víkendu. Kvas založte ráno před prací. Večer bude připravený, udělejte těsto, přeložte, stočte do ošatky a tu dejte kynout do lednice. Ráno si přivstaňte, rozpalte troubu a šup tam s chlebem. Než si dáte snídani a sprchu, bude upečený.

Upečete si svůj kváskový chléb?

Související témata:

Načítám