Hlavní obsah

Nejlepší přírodní léky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Léčivé byliny rostou volně v příroděFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčiví pomocníci z přírody jsou prověřeni staletími. Na své straně tedy máte ten nejlepší tým na všemožné neduhy a zdravotní problémy. Zahoďte chemické pilulky a nechte vstoupit do vašeho života přírodu!

Článek

Jablečný ocet

Na akné i plíseň nohou - jablečný ocet naneste přímo na postižená místa a nechte působit přes noc. Proti rýmě - ohřejte 250 ml jablečného octa a poté inhalujte alespoň 5-10 minut výpary.

Arnika

Záněty ústní sliznice (afty) - smíchejte ½ lžičky arnikové tinktury se 150 ml teplé vody. Ústa vyplachujte pětkrát denně. Proti pohmožděninám, nataženým svalům a křečím - postižená místa třikrát až pětkrát za den potřete arnikovou mastí. Mast v žádném případě nevtírejte do otevřených ran! Jen do jejich okolí.

Léčivá spraš

Skvělá na akné - 2-3 lžíce spraše (léčivá hornina - k dostání v lékárně), smíchejte s teplou vodou, až vznikne tuhá kaše. Hmotu pak naneste na nemocné místo. Nechte pořádně zaschnout a poté kaši smyjte vlažnou nebo teplou vodou. Na lehký průjem a bolest břicha- až do odeznění akutních projevů průjmu pijte směs těchto minerálů a vody - pomalými doušky vždy s pravidelností po 3-4 hodinách.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Heřmánkový čaj uleví od menstruačních bolestíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Brambory

Proti kašli a nachlazení- dvě až tři doměkka uvařené brambory rozdrťte vidličkou, nechte je vychladnout a potom je zabalte do bavlněného šátku. Brambory přiložte na 10 minut k hrudníku (teplota by měla být tak vysoká, jak snesete). Proti pálení žáhy - omyjte jednu či dvě syrové brambory. I se slupkou je nastrouhejte a protlačte přes sítko. Každý den vypijte před hlavním jídlem 30-50 ml.

Meduňka

K dyž nemůžete spát a jste neklidní a unavení - asi hodinu před ulehnutím do postele vypijte 1-2 šálky meduňkového čaje. Šálek čaje připravte z jednoho nálevového sáčku a 150 ml vroucí vody. Louhujte 15 minut a poté pijte po malých doušcích. Tento čaj skvěle funguje i při zažívacích potížích (nadýmání, podrážděný žaludek).

Tvaroh

Ochrana pokožky po soláriu- jednu až dvě lžíce netučného tvarohu smíchejte s mlékem a potom naneste na obličej. Masku nechte zaschnout a poté ji smyjte studenou vodou. Na bolavé klouby a revmatismus- dobře vychlazený tvaroh naneste na šátek, přikryjte ho dalším kusem látky a přiložte k bolavému místu. Nechte působit alespoň hodinu.

Cibule

Na bodnutí hmyzem a bolesti v uších - cibuli nadrobno nasekejte a zabalte do lněného šátku. Tím obvažte postižené místo a nechte působit 15-30 minut. Na kuří oka - pomocí gázy přiložte jedno velké kolečko cibule ke kuřímu oku. Nechte působit přes noc. Terapii opakujte podle potřeby po dobu až sedmi dnů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Citron povzbuzuje krevní oběhFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Citron

Na bolavou hlavu- vypijte šálek silného čaje a čerstvě vymačkané citronové šťávy. Slabý krevní tlak, mdloby, zápach z úst - šťávu z čerstvě vylisovaného citronu přilijte do sklenice vlažné vody. Předtím, než ráno vstanete z postele, napijte se. Citron a voda povzbudí krevní oběh. Pokud vás trápí zápach z úst, pak si tímto roztokem vykloktejte.

Heřmánek

Proti menstruačním bolestem, při nevolnosti a bolestech břicha - v průběhu dne do sebe vpravte litr heřmánkového čaje. Zanícená pokožka a svědění- postižená místa natírejte heřmánkovou mastí. A připravit si můžete i heřmánkovou koupel - uvařte silný čaj, který vlejete do lázně.

Šalvěj

Bolest v krku, chrapot či zanícené dásně - do sklenice vlažné vody nakapejte 20-30 kapek šalvějové tinktury. Kloktejte několikrát denně. Nadměrné pocení, křeče v žaludku a střevech - několikrát za den vypijte alespoň jeden sáček šalvějového čaje.

Reklama

Související témata:

Načítám