Hlavní obsah

Nejznámější značky kvality u nás

Některé produkty se pyšní takzvanými značkami kvality. Logy, která symbolizují kvalitu či výjimečnost.

Článek

Pokud preferujete poctivé a výživné produkty, značky kvality vám v mnohém ulehčí nákup. Jenže pozor – každá z nich zaručuje různé přednosti. Abyste se v těchto logách vyznali, přinášíme vám k nim stručný a přehledný manuál.

Klasa

Nejznámější značku kvality uděluje ministr zemědělství mimořádně kvalitním potravinám a produktům na 3 roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti ji lze nalézt na obalech více než 1000 produktů od přibližně 200 českých a moravských výrobců. Kompletní seznam najdete na www.eklasa.cz.

Loga značky kvality

Regionální potravina

Oceňuje nejlepší výrobky, které mají vazbu k určitému kraji – ať už jde o receptury, suroviny či způsob výroby. Značku bezplatně uděluje Ministerstvo zemědělství, a to na 4 roky. Momentálně ji drží více než 400 produktů. Více naleznete na www.regionalnipotravina.cz.

BIO Produkt ekologického zemědělství

Zelenobílý znak BIO, nazývaný díky proužkům „biozebra“, slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Jsou to produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a při jejichž pěstování nebo chovu se zohledňuje životní prostředí a potřeby chovaných zvířat.

Ekologická produkce

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od „biozebry“ značením nadnárodním a povinným. Na obalu ji musí mít každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny.

Chráněné označení zaručené tradiční speciality (ZTS)

Jedná se o označení zemědělských produktů či potravin, které mají zvláštní a specifickou povahu uznávanou EU.

Chráněné označení původu (CHOP)

Některé zemědělské produkty mají dány své vlastnosti a kvalitu převážně prostředím, v němž jsou chovány nebo pěstovány. Zároveň jsou na tomto místě vyráběny, zpracovávány a připravovány.

Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

Podobné označení jako CHOP, jen ne tak přísné, protože se daný výrobek na určitém území nemusí kompletně zpracovávat. Stačí tedy, aby se tam prováděla jen některá z fází výrobního procesu.

Na pultech tuzemských obchodů se můžete dále setkat také s následujícími značkami:

Česká potravina

Potraviny označené českou vlajkou zaručují, že byl produkt v Česku nejen vyroben, ale pochází i z místních surovin. U jednosložkových a nezpracovaných produktů to musí být na 100 %. Vícesložkové musí být vyrobeny alespoň ze 75 % z českých surovin.

Česká cechovní norma

Je základní normou obsahující vyšší kvalitativní parametry potravin, než udávají současné komoditní vyhlášky. České cechovní normy obsahují povinné složky, přípustné a nepřípustné složky, technologický postup výroby, senzorické parametry a nadstandardní parametry dané potraviny. Jejich správcem je Potravinářská komora ČR.

TIP:

Záleží vám na tom, čím živíte nejen sebe, ale i své děti? Napadají vás otázky o kvalitě potravin a jak ji jednoduše poznat? Je nejvyšší čas, abyste se podívali na web www.akademiekvality.cz, kde najdete odpovědi na vaše zapeklité otázky.

Klasáček – průvodce kvalitními potravinami

Reklama

Načítám