Hlavní obsah

Nekupujeme, vyrábíme: Domácí nakládané sledě nemají chybu!

Foto: Eva Malúšová

Až ochutnáte domácí variantu naložených sleďů, na ty kupované už si ani nevzpomenete!Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jsou ryby zdravé, asi není třeba opakovat, ale přemýšleli jste někdy nad tím, jaký mají na vaše zdraví vliv všechny ty chemické konzervanty, do kterých se ryby nakládají? Zkuste raději domácí verzi!

Článek

Milujete naložené rybičky, ale když si přečtete jejich složení, chuť vás rychle přechází? Zkuste si je připravit doma! Chce to jen chvilku přípravy (když koupíte filety už hotové, tak se příprava počítá opravdu na minuty), tři dny vydržet, a pak už si jen pochutnávat na čerstvě naložených rybách bez zbytečných éček a konzervantů.

Naložené sledě

Potřebujete: 8 sledích filetů nebo 4 celé ryby, 1–2 cibule, 250 ml octa, 250 ml vody, 2,5 lžičky soli, 50 cukru krupice, 12 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 2 hřebíčky

Foto: Eva Malúšová

Ocet, cukr a sůl jsou přirozené konzervanty, takže je úplně zbytečné kupovat naložené ryby plné éčekFoto: Eva Malúšová

Postup: Ryby opatrně od bříška rozřízněte, vyvrhněte, oddělte hlavu, vyndejte páteř a odstraňte ploutve a ocas. Menší kostičky v nálevu krásně změknou, ale ty větší kolem páteře zkuste z většiny vyndat. Ocet, vodu, sůl, cukr a koření přiveďte k varu, filety ve skleněné nebo nerezové láhvi proložte proužky cibule a zalejte vroucím lákem. Nechte alespoň tři dny v chladu odležet a začněte ochutnávat :-).

Foto: Eva Malúšová

Ryby vykuchejte a rozdělte na dva filetyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Střídavě s proužky cibule naplňte do sklenice nebo nerezové miskyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Ocet a vodu svařte s cukrem, solí a kořenímFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

A ještě horkým lákem ryby zalejteFoto: Eva Malúšová

Hotové vydrží v chladu asi dva týdny, ale záleží také na čerstvosti použitých ryb.

  • Ještě jemnější maso získáte, když filety nejdřív naložíte na tři dny pouze do soli, poté opláchnete, osušíte a pokračujete stejně jako v receptu.
  • Podle chuti experimentujte s kořením – výborný je i samotný nadrcený pepř nebo chilli.
  • Hotové sledě můžete vyndat z kyselého láku, stáhnout z kůže a naložit do oleje s cibulí a pepřem.
  • Jestli neseženete sledě, zkuste jiné čerstvé ryby.
Foto: Eva Malúšová

Už za tři dny si můžete pochutnat na úžasně jemném rybím masu!Foto: Eva Malúšová

Jíte pravidelně ryby, nebo jim zatím nemůžete přijít na chuť?

Související témata:

Načítám