Hlavní obsah

Neodkládejte změnu, začněte s projektem Cílem je začít dnes!

Foto: Jan Altner

Nejtěžší krok je začít. Přišel čas to udělat teď! Foto: Jan Altner

„Od zítra. Od pondělí. Dobře, od nového měsíce.“ Každý z nás podobné odkládání určitě zažil na vlastní kůži. Motivace by byla. Jak si ji ale udržet?

Článek

Chuť začít člověku nechybí, když však dojde na realizaci, odhodlání je pryč. Buchty na břiše se proto stále nerýsují a u táboráku zní opět písničky z mobilu a sliby, že do příště se na tu kytaru určitě naučíte. Jak si motivaci udržet?

Příběh ambasadorů Proteinu z Bohušovic je dobrou motivacíVideo: Bohušovická mlékárna a.s.

Mějte se sebou trpělivost

V jedné chvíli motivací přímo sršíte, časem však nadšení opadá a vy zapomínáte, proč jste do toho vlastně chtěli jít. Abyste si své důvody mohli neustále připomínat, vezměte tužku a hoďte je na papír. Stejně tak si následně zaznamenávejte, jak jste pokročili, co jste pro naplnění cíle udělali. Pokud si vše zapíšete, brzy uvidíte, jak dlouhou cestu jste už ušli a kam jste se za tu dobu posunuli. Dejte ovšem pozor na to, abyste si v záchvatu prvotní euforie a odhodlání nenaložili příliš mnoho. Buďte k sobě proto milí, dejte si čas, nežeňte se.

Foto: Jan Altner

Motivace, trpělivost, cílevědomost. Ale ze všeho nejvíc musíte chtítFoto: Jan Altner

Nebuďte na to sami

Jak se říká, ve dvou se to lépe táhne. A co teprve ve třech, deseti nebo třeba stovce. Najděte si proto parťáka, který v tom bude s vámi. Že se vám nechce jít běhat? Tak to máte smůlu, „sparing“ na vás už čeká v parku. Jako výtečná motivace slouží také zájmové skupiny na sociálních sítích, kde si v rámci komunity můžete předávat zkušenosti a podporu.

Sledujte profily, jež vás namotivují k akci. Mezi ty patří například kampaň Cílem je začít s Proteinem z Bohušovic, která se snaží lidi motivovat ke sportu a zdravému životnímu stylu. Na projektu se podílí také ambasadoři – maminka běžkyně Anna Štumpf (@tehuvbehu), parkourista Kevin Jágr (@jagrkevin), vzpěračka Adéla Jurková (@naholkydobry) a zdravotní sestřička milující fitness Eva Křenková (@evikkren). Ti prostřednictvím vlastních příběhů ukazují, že začít je nejtěžší. A i když úspěchy nepřicházejí ze dne na den, je třeba vytrvat. Projekt najdete na Facebooku, Instagramu, YouTube i na webové stránce cilemjezacit.cz.

Foto: Jan Altner

Najděte někoho, kdo vám pomůže zvítězit sám nad sebou! Foto: Jan Altner

Vytvořte si zvyk

Důležitými pomocníky na cestě za vysněnými cíli jsou poté disciplína a pravidelnost. Adéla Jurková proto radí: „Já bych lidem doporučila, aby si ze cvičení udělali pevnou součást dne. Jako chodí do práce, jako se nasnídají, aby si stejně zafixovali i cvičení. Po určité době si tak vytvoříte zvyk a už bez něho nedokážete žít.“

A pokud vydržíte? Nezapomeňte se pravidelně odměňovat. Největším benefitem však bude nakonec pocit, že jste to zvládli. Ta cesta za to stojí.

Reklama

Načítám