Hlavní obsah

Nevěra bolí! Jak partnerovi odpustit?

Foto: THINKSTOCK

Nevěra vztah silně poznamená, cesta k jejímu překonání není vůbec snadnáFoto: THINKSTOCK

Reklama

Nevěra! Jedna z nejbolestnějších zkušeností, kterou si můžete ve vztahu projít. Následuje buď rozchod, nebo odpuštění. Jenže to právě nebývá snadné! Jak záletnému partnerovi skutečně odpustit?

Článek

Strašně mu chcete odpustit, na jeho nevěru zapomenout, začít od začátku. Jednoduše jste se rozhodly, že budete o svůj vztah bojovat. Jenže moc vám to nejde. Pořád z něj cítíte cizí parfém, jakékoli jeho zpoždění vás děsí, služební cesta na vás funguje jako červený hadr na býka. Jak z toho ven? Jak mu doopravdy prominout?

Má to svá rizika

To, co vám velí váš rozum, se bohužel ne vždy shoduje s vašimi city. „Největším rizikem je pak taková ta hraná snaha, kdy jeden z partnerů ve skutečnosti není na vztahu či sám na sobě ochoten cokoli měnit,“ varuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Další věc, na které to může lehce ztroskotat, je netrpělivost. Obnova důvěry není záležitostí pár týdnů, mnohdy to trvá třeba i roky. „Je to běh na dlouhou trať, je třeba si vzájemně dopřát dostatek času,“ upřesňuje psychoterapeutka Lucie Horníková. Pokud nemáte trpělivost, dost často vše skončí letargií, ztrátou motivace a jakýmsi přežíváním ve vztahu, který ani jednoho z vás již nenaplňuje.

Foto: THINKSTOCK

Nejtěžší bývá obnova důvěryFoto: THINKSTOCK

Nejčastěji se v období po nevěře a při „neúspěšném“ procesu odpouštění projevují následující nešvary:

  • Obviňování – partneři házejí vinu jeden na druhého, ani jeden nechce přiznat svou chybu
  • Výčitky – jakákoli diskuse, rozpor či neshoda skončí u nevěry. Podvedený partner vlastně svému protějšku neustále připomíná jeho zradu
  • Podezírání – ve vztahu chybí důvěra, takže podezírání, žárlivost a nejistota jsou na každodenním pořádku

Jak z toho ven

V prvé řadě je třeba, aby oba partneři zvážili, zda chtějí ve vztahu pokračovat, zda jsou ochotni jeden do druhého investovat čas, sílu a energii. Pak je dobré rozmyslet si i to, jestli to zvládnete sami, nebo spíš s pomocí odborníka. „Problém nelze jen tak uzavřít, je potřeba si ho odžít. Ale neměli byste to pořád dokola probírat s partnerem, s kamarády, rodinou a podobně. Lepší je vyhledat pomoc odborníka, který je nezávislý, stojí jaksi mimo a pomůže vám vztah pročistit,“ radí Lucie Horníková.

Foto: THINKSTOCK

I když se rozhodnete partnerovi odpustit, v praxi to není tak snadnéFoto: THINKSTOCK

Jakkoli je každý vztah jedinečný, určitý obecný návod přece jen sestavit lze. Chcete-li partnerovi odpustit jeho nevěru, zkuste to následovně:

  • Společně proberte, zda spolu opravdu chcete být. Zda vy mu chcete odpustit a on o vaše odpuštění stojí.
  • Hledejte příčinu partnerovy nevěry. „Něco mu muselo ve vztahu chybět, nevyhovovat. Na nevěře mají podíl oba, nejen on,“ tvrdí Lenka Černá.
  • Jasně stanovte, co na vašem vztahu změníte. Už víte, co vám a partnerovi vadilo, nyní byste měli vymyslet, jak to zlepšit.
  • Mluvte! „Říkejte si vše, co vás trápí. Ale pozor, nepatří sem obviňování druhého, jde jen o sdílení pocitů,“ radí Lenka Černá.
  • Ve chvíli, kdy se domníváte, že jste již splnili bod druhý a třetí, udělejte tlustou čáru a do minulosti se nevracejte!
  • Každý pokrok oslavte. Pokud partner udělal něco, co vám bylo příjemné, řekněte mu to. Snažte se dělat radost i vy jemu. Dopřávejte si co nejvíce příjemných chvilek a hezkých zážitků.

Zažily jste něco podobného? Dokázaly jste partnerovi nevěru odpustit a přenést se přes ni?

Reklama

Načítám