Hlavní obsah

Nevšední recepty na domácí marmelády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ovocem se dají dělat kouzla. Potřebujete trošku inspirace nebo hledáte nevšední recepty, se kterými připravíte parádní marmeládu či džem? Máme pro vás spoustu tipů na domácí zavařování.

Článek

Dohadujete se s rodinou u snídaně, zda si dají marmeládu nebo džem? Konec diskusí, máme pro vás vysvětlení. Vše, co se tepelně konzervuje, se označuje jako zavařenina. V případě marmelády se jedná o tužší konzistenci ovocného protlaku (ovoce je namixované na jemno), naopak džem je rosolovitější a narazíte v něm na malé kousky i celé kusy ovoce.

Švestková marmeláda s citronem a hřebíčkem

Na přípravu této nevšední marmelády budete potřebovat 1000 g vypeckovaných švestek, které rozemelte či prolisujte. V hrnci je zasypte Želírovacím cukrem 4:1, přidejte 4–5 kusů hřebíčku, 2 lžíce citronové šťávy a přiveďte k varu. Za stálého míchání švestky vařte 3–5 minut a nezapomeňte odebírat vzniklou pěnu, která by snížila trvanlivost. Na závěr vyndejte povařený hřebíček a horkou marmeládu nalejte do skleniček a zavíčkujte.

Želírovací cukr 4:1 se hodí při zpracování sladšího ovoce. U kyselejšího ovoce použijte alternativu 2:1 nebo 1:1

Jahodová marmeláda s vanilkou vhodná pro diabetiky

O sladké marmelády nepřijdou ani diabetici. Labeta má ve svém sortimentu speciální dia přípravky, se kterými máte zavařenou marmeládu raz dva!

Na marmeládu budete potřebovat 800–900 g omytých a odstopkovaných jahod, které prolisujete do hrnce, ve kterém je 5–7 minut povaříte a odstavíte z plotýnky. Mezitím smíchejte Želírfix vhodný pro diabetiky s 500 g Fruktózy, který přisypte do horkého ovoce a v tuto chvíli přidejte k jahodám i rozpůlený vanilkový lusk. Jakmile se fruktóza rozpustí, vařte za stálého míchání dalších 3–5 minut. Na závěr vyjměte povařený vanilkový lusk a marmeládu, kterou můžou nejen diabetici, naplňte do skleniček.

Fruktózu využijete nejen při zavařování, ale také při pečení moučníků a pečiva vhodných pro diabetiky

Meruňkový džem se skořicí

Omyté a vypeckované meruňky nakrájejte na přiměřené kousky, které společně se třemi kousky skořice vložte do hrnce a přiveďte k varu. Od Labety si připravte Želírfix 1:1, dále 800 g cukru (podle kyselosti meruněk můžete i více) a vše povařte 4–5 minut. Následně vyjměte z hrnce skořici a ovoce rozmixujte (podle míry mixování určíte velikosti kousků meruněk v džemu – nezapomeňte, že méně je někdy více). Nakonec přidejte lžičku kyseliny citronové, promíchejte a ještě horké nalejte do připravených sklenic.

Další tipy naleznete na stránkách www.labeta.cz.

Labeta – raz dva zavařeno!

Související témata:

Načítám