Hlavní obsah

Nevzdávejte se sexu… ani po letech

Reklama

Fakt je, že partnerský vztah se během života vyvíjí. Ani v dlouholetém vztahu se ale nemusíte vzdávat sexu.

Článek

Každý vztah prochází vývojem. Po romantickém vzplanutí následuje čas lásky. V tomto období si plnými doušky užíváme jeden druhého, navzájem si plníme svá přání, nikoho dalšího ke štěstí nepotřebujeme. Tato období bývají velmi intenzivní. Nic ale netrvá věčně - společná domácnost, společní přátelé, společné problémy i společně strávené chvíle se po určité době stanou jakýmsi stereotypem.

I to je součástí přirozeného vývoje vztahu. Založení rodiny je proto v mnoha případech jen dalším logickým krokem. Narození dítěte vnese do vztahu mnoho nového a nepoznaného a definitivně jej změní. Dítě se obvykle stane středem zájmu obou partnerů na mnoho let. Stane se prioritou. Ostatní aktivity, zájmy, společenské události musí nadlouho stranou.

Tato období bývají pro vztahy kritická. Péče o nového člena rodiny může být příčinou odcizení partnerů, hlavně na intimní úrovni, což může být při delším trvání pro vztah fatální. A to je právě to, čeho bychom se měli vyvarovat. Je velice důležité, aby vztah obou partnerů nebyl odsouván stranou. Partneři by si měli i v tomto hektickém období najít čas na chvilky strávené ve dvou a to nejen kvůli partnerům samým, ale i pro zachování spokojené rodiny.

Z celorepublikového výzkumu vyplývá, že spokojenost ve vztahu ovlivňuje mnoho faktorů, jako například otevřená komunikace mezi partnery, psychická pohoda, společné zájmy, ale i sexuální soulad, experimentování v sexu nebo doba trvání milostné předehry či soulože samotné3. Proto bychom neměli odsouvat sexuální život na druhou kolej ani v dlouholetém vztahu.

Celorepublikový výzkum sexuálního chování a spokojenosti realizovaný společností STEM/MARK navíc uvádí, že mezi muži je významně více těch, pro které by byl sexuální nesoulad důvodem k opuštění partnerky3. Je proto v zájmu obou partnerů, aby o svém vztahu otevřeně hovořili. Může se totiž stát, že důvodem pro snížení sexuální aktivity nemusí být jen děti, práce či stres, ale také zdravotní problém partnera – stále diskutovanější porucha erekce (odborně označovaná jako erektilní dysfunkce).

Statistiky uvádí, že až 50 % mužů ve věku nad 40 let se již setkalo s poruchou erekce1. Rozhodně se tedy nejedná o zřídkavý problém. Velkou výhodou je, že navíc řešení není složité a tyto poruchy lze léčit. Návštěva lékaře, který muže vyšetří a navrhne účinnou léčbu, je tím jediným správným řešením. A vzhledem k tomu, že až 95 % případů poruch erekce je léčitelných2, není důvod riskovat neshody ve vztahu, či jeho rozpad.

Další informace a možnost získání testu erekce zdarma získáte na www.lecba-erekce.cz. Pomozte svému partnerovi, najděte k sobě zpět cestu.

1 Feldman HA, Goldstein I, Hatzichristou DG, et al. Impotence and its medical and psychosocial correlates: results of the Massachusetts Male Aging Study. J Urol 1994;151: 54-61. 2 Lobb-Rossini K. Erectile dysfunction and its management. Journal of Community Nursing Online 1999;13 (10):1-8. 3 „Partnerská a sexuální spokojenost českých mužů a žen středního věku“, STEM/MARK 2010

Reklama

Načítám