Hlavní obsah

Než vyrazíme na kolech

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S jarem přichází chuť sportovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži jsou někdy pořád malí kluci. A tak když jaro a oni zavelí: „Rodino, jedeme na výlet na kolech!", měla by k jejich nadšenému plánování trasy přistoupit i realističtější část rodiny - žena, a postarat se o tu méně populární stránku dobrodružství, tedy o bezpečnost.

Článek

Bez přilby ani ránu!

Dobrá přilba pro cyklistiku se dá pořídit asi od tisícovky, ale to je za naše zdraví přijatelná cena. Podle čeho ji ale vybírat? Bez ohledu na to, jestli ji zdobí beruška, barevné šmouhy nebo šmoulíci, měli bychom si ohlídat pár věcí:

Přilba musí být s hlavou jako srostlá - nesmí sjíždět, poskakovat či tlačit. Dnešní nabídka už většinu těchto nepříjemností řeší vychytanými regulovatelnými řemínky a molitanovými vložkami.

Neplatí tu žádná frajeřina. Přilba naražená příliš do čela nám brání ve výhledu a nutí nás zaklánět hlavu. Naopak sesunutá do týla odkrývá čelo a nechrání obličej.

Brýle nejsou jenom móda

Ani další bezpečnostní pomůcka nás nevyjde levně. Dobré cyklistické brýle nás ale ochrání před létajícími kamínky, hmyzem, prachem, ale i UV zářením a měly by jistit naše oči v případě srážky nebo pádu.

Vyplatí se investovat do brýlí s netříštivými čočkami a z materiálů odolných proti deformaci.

Není problém sehnat brýle s dioptrickým nástavcem, případně s výměnnými barevnými čočkami.

Většinou se upevňují řemínkem pod krkem, který by opět neměl škrtit ani klouzat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Přilba je pro dítě povinnáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reflexní oblečení dávno není ostuda

Pokud jsme se ještě nedávno pousmáli nad barevnými signály na oblečení a aktovkách dětí, dnes se výrazné barvy na dresech cyklistů staly nezbytností. Nejen v silničním provozu, ale i na cyklostezkách bývá tak husto, že i za denního světla se kolizím můžeme vyhnout jedině tím, že nás bude vidět!

Nepříjemností se vyvarujeme „doprovodnou dílničkou"

Tak trošku to znepříjemňuje idylický výlet, ale vyplatí se, aby zatímco maminka v batůžku měla pitnou vodu, základní lékárničku, doklady, mobil a svačinu, tatínek statečně poveze základní nářadíčko.

Co by nemělo chybět:

  • Náhradní duše či galuska, příp. lepidlo na utěsnění díry
  • Souprava na opravu duší
  • Multiklíč či montpáčka na sejmutí a nasazení pláště
  • Pumpička

Pokud váš výlet vede přes pamětihodnosti a místa, kde se chcete zdržet a projít se pěšky, musíte pamatovat i na to, že kolo a jeho výbava nejsou dnes vůbec lacinou záležitostí, a tak pokud ho chcete nechat bez dozoru, rozhodně se vyplatí uzamykající ocelová smyčka s pořádným zámkem, pokud možno s číselným kódem. Ty se otevírají případným lapkům nejhůř.

Tenhle stručný výčet základních pomůcek pro vaše bezpečné cyklistické výlety by vás od turistiky rozhodně neměl svou finanční náročností odradit. Uvědomte si, že to není vybavení na jeden výlet ani na jednu sezonu, ale že si tak můžete za jednorázové náklady užívat několik let.

Načítám