Hlavní obsah

Novinky v léčbě neplodnosti. Co pomáhá?

Foto: Thinkstock

Některé páry čekají na vytoužené miminko rokyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou ženy, které otěhotní hned napoprvé, „ani neví, jak“, jiné na vytoužené miminko čekají roky a musí podstoupit množství vyšetření a zákroků, aby se ho vůbec dočkaly. Pokud patříte do druhé skupiny, jistě vás budou zajímat nové trendy a možnosti v léčbě neplodnosti. A že jsou! Čtěte dál...

Článek

Párů, které mají problém s početím potomka, každým rokem přibývá, a to nejen v České republice, ale celosvětově. Ono to totiž není vůbec jednoduché, když se u přirozeného početí musíte trefit do několika hodin ženiny ovulace. „U nás řeší potíže s neplodností každý sedmý pár, což je zhruba 15 procent! Některé průzkumy však hovoří o ještě vyšším čísle. V každém případě množství našich pacientů stále roste,“ říká MUDr. Jaroslav Hulvert z pražského centra ISCARE. „Důvodů je mnoho, nejčastěji se setkáváme se zhoršeným spermiogramem (vyšetřením kvality a množství spermií) u mužů, u žen bývá zase základním problémem odsouvání mateřství do pozdního reprodukčního věku. Je totiž všeobecně známé, že po 30. roce plodnost ženy rapidně klesá,“ vysvětluje odborník.

Foto: Thinkstock

Pokaždé s nadějí vzhlížíte k výsledkům testu?Foto: Thinkstock

Na vině je životní styl i prostředí

Už dávno také není pravda, že „chyba“ bývá převážně na straně ženy. Právě kvůli zhoršování kvality a množství spermií u mužů se podíl příčin neplodnosti srovnal na 1 : 1. „Důvody, proč dochází u mužů ke zhoršování hodnot spermiogramů, nejsou jednoznačně zjištěny. Jednou z možností je vliv čím dál nekvalitnějšího životního prostředí a také způsob života. Nepříznivě působí stres, kouření, strava, užívání léků, někteří muži trpí také různým chronickým onemocněním, které je nezjištěné, případně neléčené a podobně. To vše má na kvalitu spermií vliv. U většiny mužů se však příčina nikdy nezjistí, a pro naši práci to ani není příliš podstatné,“ dodává doktor Hulvert.

Spermie se bez pomoci neobejdou

Naštěstí se stejně jako v jiných lékařských oborech rychle vyvíjejí i možnosti léčby neplodnosti, a tak má stále více párů velkou šanci na zdravé miminko. Nejjednodušší metodou je tzv. IUI, základní forma asistované reprodukce, která ženu navíc minimálně zatěžuje. Velmi jednoduše řečeno jde o zavedení spermií (ať už partnera nebo dárce) do dutiny děložní v době, kdy žena ovuluje. Aby byla zajištěna co nejvyšší úspěšnost, podstupuje předtím pacientka hormonální stimulaci vaječníků.

Foto: Thinkstock

Zajít k odborníkovi je lepší než se dlouhodobě trápitFoto: Thinkstock

„Tato metoda se užívá zejména u párů, kde je pouze mírně zhoršen spermiogram partnera, a v případech, kdy je příčinou neplodnosti anovulace (porucha uvolňování vajíček) partnerky. Úspěšnost IUI je zhruba 5 až 15 % při jednom ovulačním cyklu. Pokud je pár indikován k tomuto výkonu, provede ho lékař nejvíce 3x, a poté navrhne, aby pár využil účinnější metodu IVF,“ říká MUDr. Hulvert.

Dvě embrya a dost

Druhou metodou „umělého oplodnění“ je takzvané IVF, které je sice náročnější než předchozí metoda, ale zase mnohem účinnější. Při jednom cyklu takto otěhotní až 30–40 % žen. IVF se dnes používá prakticky u všech poruch plodnosti. Zahrnuje odběr vajíčka, inseminaci spermiemi mimo tělo ženy, kultivaci a přenos embrya zpět do dělohy.

Oplodnění probíhá mimo organismus, a právě proto se vžil lidový název „dítě ze zkumavky“. Jde o zákrok poměrně náročný, který vyžaduje mnoho trpělivosti u obou z páru, přestože většinu procedur zákroku absolvuje pouze žena. „Na rozdíl od dřívější doby se dnes přenáší do těla pacientky standardně již jedno, maximálně dvě embrya, abychom se vyhnuli riziku vícečetného těhotenství, které je vždy rizikové, nejen pro ženu po umělém oplodnění,“ vysvětluje lékař.

K vajíčku se dostanou jen ty nejlepší

Mezi naprosté novinky v léčbě neplodnosti patří metoda PICSI a metoda embryoskopie. Doposud byly vybírány spermie pro zavedení do vajíčka pouze podle jejich vzhledu a pohyblivosti.

„Metoda PICSI je zatím jediný reálně v laboratorních podmínkách fungující test, který umožňuje vybrat zralou spermii. V návaznosti na teoretické poznatky lze říci, že zralá spermie má velmi pravděpodobně nepoškozenou genetickou informaci. Oplození vajíčka touto spermií dává vysokou pravděpodobnost vzniku kvalitního správného vývoje schopného embrya. Taková spermie nemusí být nutně ta nejrychlejší a ani nemusí z pohledu embryologa vypadat nejlépe. Nemusí tedy při spontánním oplození uspět, embryolog ji nemusí vybrat k injekci do vajíčka. Metoda PICSI ji ale nalézt dokáže. Jednoduše řečeno tato metoda dokáže vyselektovat ,nejlepší spermii' a následně ji použít pro oplodnění vajíčka,“ vysvětluje náročný proces MUDr. Jan Šulc z kliniky GEST.

Kamera v inkubátoru

Další novou možností je laboratorní monitorování vývoje embryí již od oplodnění, a to za pomoci kamery instalované přímo v inkubátoru. Díky této metodě není nutné každodenní hodnocení embryí pod mikroskopem, které embryím neprospívá. „Zrychlený záznam nám umožní pozorovat, zda docházelo k dělení buněk rovnoměrně a zda probíhalo dle časového harmonogramu odpovídajícího vývoji kvalitního embrya. Abnormální embrya zanikají totiž většinou ještě před vložením zpět do těla matky nebo jsou následně příčinou časného potrácení, což přináší ženě obrovský stres. Navíc se tím prodlužuje i doba, kterou čeká na své vytoužené miminko,“ říká MUDr. Hulvert.

Tip:Problém je, když žena nemá svá vajíčka a je odkázaná na dárkyně. Přečtěte si reportáž o tom, jak Sára darovala vlastní vajíčka.

Máte i vy za sebou náročnou cestu za miminkem? Byl vám partner po celou dobu oporou a šel do toho naplno s vámi? Kde vám pomohli? Podělte se s námi o váš příběh, možná dodá naději i čtenářkám, které na své děťátko ještě stále čekají.

Reklama

Načítám