Hlavní obsah

O mužích nahlas i potichu 7

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na obleku rozhodně nešetřeteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

7. díl - Nejelegantnější oblečení pro muže je bezesporu oblek. Když si ho vezme na schůzku s vámi, dává vám najevo, že mu na vás záleží. A pořád jsou ještě místa, kam muž bez obleku a kravaty prostě nemůže vstoupit. Jak oblek vybírat, aby vašemu miláčkovi dodal co nejvíce lesku?

Článek

Na obleku nešetřete, nekupujte si nekvalitní, chcete přeci reprezentovat. Vždyť nezmění-li se vám postava, jde o investici na několik let. Nicméně je ale bohužel pravda, že ani politici často neví, co si na sebe obléct...

Kdy je oblek kvalitní a nadčasový

U obleku je nejdůležitější střih, barva a látka přesně v tomto pořadí. Musí se hodit k určité příležitosti, k denní době i ročnímu období. Dobrý střih považujeme ten, který nepodlehl ani módě, ani žádným trendům a je i za třicet let nositelný - splňuje standard. Střih dobrého obleku musí být „přirozený". U problémových postav je rozumnější, nechat si oblek ušít na zakázku. Štíhlý muž nosí nejraději přiléhavý oblek s nepatrnými vycpávkami. Ten s širokými rameny a atletickou postavou nepotřebuje žádné vycpávky. Podle zpracování ramen se pozná kvalita saka.

K barvám společenského a elegantního obleku patří černá, tmavomodrá, tmavá až zcela světle šedá. Mimochodem tmavomodrou pasoval mezi společenské barvy princ Spojeného království Edward VIII (to je ten, co se vzdal trůnu pro svou lásku).

Oblek pro volný čas nebo sportovně laděný může mít hnědou či zelenou barvu. Bílá barva se nejlépe hodí k letnímu odpoledni. Na večer je spíš pro umělce a mladé hochy, kteří si můžou dovolit určitou uvolněnou ležérnost a nemusí se až tak svazovat pravidly.

Oblek je oděv, u kterého jsou kalhoty i sako střižené z jedné látky.

Dnešní nejčastější sako je na dva knoflíky, se dvěma postranními rozparky a kalhoty s manžetami nebo bez nich. Dvouřadé sako má vždy dva postranní rozparky a nikdy nemá rozparky na rukávech.

Nejlepší látka na oblek je a bude vlna. Je to i kvůli tomu, že vlněný materiál je odolný proti zmačkání a nejlépe drží tvar. Když se přece jen pomuchlá, obvykle se vyvěsí nebo stačí zcela malý zásah, aby byl opět perfektní.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedOd krejčího padne oblek nejlépeTradice

Kolébkou obleků je jednoznačně Velká Británie, zde vzniky základní předlohy, které platí dodnes, a celý svět je kopíruje, případně lehce obměňuje. Italská krejčovina je v těsném závěsu, dodává eleganci větší lehkost. Dá se říct, že obě země si drží pozici nejlepších v oboru.

Každý muž, jehož pracovní povinnosti velí nosit oblek, by měl mít aspoň jeden oblek ušitý od krejčího na míru (Adam Steiner, Milan Richter). Konfekční oblek je záležitost, kdy se standardní střih využívá pro co nejvíce zákazníků. Má-li štíhlou a souměrnou postavu, bude  i v konfekčním vypadat skvěle.

Víte, že:

Poslední knoflík, není-li jenom jeden, se u saka nezapíná? Je to reminiscence starých časů, kdy muži museli rychle tasit kord, a aby na něj snadno dosáhli, byl poslední knoflíček rozepnutý. Rukávy saka musí být tak dlouhé, aby byly vidět manžetové knoflíčky košile, tzn. rukávy saka jsou kratší než rukávy košile?

A už zítra si povíme, jak vybírat boty.

Reklama

Související témata:

Načítám