Hlavní obsah

Ze starého nábytku nový? Jde to!

Foto: folie-tapety.cz

Použijte i jiné vzory než tradiční dřevoFoto: folie-tapety.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stará skříň, komoda, oprýskané dveře, ale i lednice či pračka… Tolik volné plochy pro zútulnění domova! Stačí jen pár korun, trocha představivosti a vytvoříte příjemná zákoutí. Navíc zrenovujete kousky, na kterých už se podepsal čas nebo dětské ručky rozvíjely svou výtvarnou fantazii.

Článek

Začněte v kuchyni

Podle sladění kuchyně si můžete barevně zařádit. Proč nemít třeba žlutou lednici nebo tmavě modrou mikrovlnku? Nejjednodušší i pro ty, kdo nevěří svému kreslířskému talentu, je použití tapety. Pod růžovým mramorem nebo rozkvetlou loukou na tapetě se spotřebiče rozveselí. Pro ještě větší efekt se dají aplikovat tapety, které ve tmě svítí, fototapeta, která svým vzorem rozšiřuje prostor nebo má vzor ozdobných kachlů. Ale pozor, je důležité, aby to byla tapeta omyvatelná. A také nezapomeňte na magnety pro vzkazy, výstavu obrázků a fotek. Je to o hodně praktičtější než poznámkami plochu polepovat a tím ničit.

A co třeba taková pračka? Věřte, že barevně sladěný (s obkladem koupelny) přehoz z ní udělá v době, kdy právě neperete, příjemný doplněk. A navíc ji i chrání.

Skříň je umělecká plocha

Určitě uvítáte nábytek po babičce, i když už má něco za sebou a nevypadá moc zachovale. I z takové skříně můžete udělat mistrovský kousek. Kromě laku (akrylát nebo lazura) a správně vybrané tapety (u skříní se krásně vyjímají textilní, které v kuchyni neriskujeme) je tu možné uplatnit i další nápady.

Na dveře skříně se dají připevnit zrcadla a orámovat je pruhy tapet, zkušenější řemeslník dovede připevnit i svícny, které vyčnívají do prostoru. Na chalupě se dají skříně ozvláštnit kusy pletiva nataženými místo zrcadel nebo připevněním slaměné či bambusové rohože.

U skříně s velkými dveřmi na ně můžete aplikovat zvětšeninu fotky nebo reprodukci obrazu, která přetřená lakem bude působit jako skutečná. Originální bude i závěs, hustá nebo háčkovaná záclona upevněná na dveřích skříně na tyčkách, jako to mívaly naše babičky v kredenci.

Kdo si více troufá, může na dveře nalepit mozaiku z dlaždiček nebo střepů. Jedna známá výtvarnice měla takovou vzpomínkovou skříň. Vždycky, když její manžel cholerik rozbil nějaký porcelán, vylepila střepy na skříň. Byla nádherně pestrá!

Chce to jenom trochu odvahy a nebát se změny. Až uvidíte své první domácí výtvarné dílko, určitě budete mít příjemný pocit. Výhoda je i to, že když se nepovede napoprvé, případný omyl skryje další vrstva materiálu.

Reklama

Související témata:

Načítám