Hlavní obsah

Ochutnejte pravou chuť Dolce Vita

Foto: Dolce Vita

Pravá chuť Dolce Vita Asiago DOP, Parmigiano-Reggiano DOP a Gorgonzola DOP

Na severu Itálie, od náhorní plošiny Asiago až po kraje Piemont, Lombardie a Emilia-Romagna, se během staletí prosadila sýrařská tradice, kterou si výrobci předávali z generace na generaci.

Článek

Parmigiano-Reggiano, Asiago a Gorgonzola jsou tři italské sýry s evropskou značkou DOP (chráněné označení původu). Díky této značce je spotřebitelé snadno rozeznají a nezamění je s podobnými výrobky.

Výrobky s ochrannou známkou DOP charakterizuje specifický původ a vysoká kvalita výrobku, která je v souladu s přísně definovaným postupem výroby. Účelem certifikace je v prvé radě zaručit spotřebitelům, že sýry označené DOP jsou vyrobeny tradičními technologiemi a z místních surovin, a také podpořit zemědělce a sýraře Evropské unie.

Drolivý a výrazný Parmigiano-Reggiano DOP

Parmigiano-Reggiano se již po devět století vyrábí ve stejných místech a stejným postupem. Mistři sýraři zpracovávají místní čerstvé mléko bohaté na původní bakterie s přírodním syřidlem a solí, avšak bez jakýchkoli přísad. Parmigiano-Reggiano je nejdéle zrající sýr. Zrání trvá minimálně 12 měsíců, ale správné vlastnosti získá až po 24 měsících.

Foto: Dolce Vita

Zrání Gorgonzoly DOP

Příjemně jemný Asiago DOP

Sýr Asiago pochází ze stejnojmenné náhorní plošiny, která je nejrozlehlejší v Evropě. Mírné podnebí, čisté ovzduší, voda a množství vegetace poskytují skotu ideální místo pro produkci toho nejlepšího mléka. Sýr je měkký, jemný a s nepatrně pikantním nádechem. V gastronomii má mnoho využití. Dá se konzumovat samostatně, se studenými masy či s čerstvým ovocem nebo marmeládami.

Sýr dvou duší, Gorgonzola

Gorgonzola je snadno rozpoznatelná díky zeleným žilkám. Vyrábí se ve dvou variantách, sladké a pikantní, a má široké spektrum využití. Tradičně se může tento sýr vyrábět pouze ve dvou krajích, v Piemontu a v Lombardii. Je to sýr velmi náročný na výrobu. K tomu jsou potřeba velké zkušenosti, spousta ruční práce a přísná kontrola.

Od 10. do 22. října budete moci v rámci Festivalu italských sýrů ochutnat speciální menu se sýry, které se pyšní právě tímto označením. Bude se jednat především o pokrmy ze sýrů Parmigiano-Reggiano DOP, Asiago DOP a Gorgonzola DOP. Daná menu budou nabízet restaurace Aromi, Atelier Red & Wine, Wine Food, síť La Bottega, Vinograf, italská Ambiente, VINOdiVINO a Oliva Restaurant a mnoho dalších.

Foto: Dolce Vita

Víno a sýry – to je pravá Dolce Vita

Více informací a eventů naleznete na Facebooku na stránce Pravá chuť Dolce Vita.

ynezorPumanzeSaNyknalC