Hlavní obsah

Ochutnejte pravou chuť Dolce Vita

Reklama

Na severu Itálie, od náhorní plošiny Asiago až po kraje Piemont, Lombardie a Emilia-Romagna, se během staletí prosadila sýrařská tradice, kterou si výrobci předávali z generace na generaci.

Článek

Parmigiano-Reggiano, Asiago a Gorgonzola jsou tři italské sýry s evropskou značkou DOP (chráněné označení původu). Díky této značce je spotřebitelé snadno rozeznají a nezamění je s podobnými výrobky.

Výrobky s ochrannou známkou DOP charakterizuje specifický původ a vysoká kvalita výrobku, která je v souladu s přísně definovaným postupem výroby. Účelem certifikace je v prvé radě zaručit spotřebitelům, že sýry označené DOP jsou vyrobeny tradičními technologiemi a z místních surovin, a také podpořit zemědělce a sýraře Evropské unie.

Drolivý a výrazný Parmigiano-Reggiano DOP

Parmigiano-Reggiano se již po devět století vyrábí ve stejných místech a stejným postupem. Mistři sýraři zpracovávají místní čerstvé mléko bohaté na původní bakterie s přírodním syřidlem a solí, avšak bez jakýchkoli přísad. Parmigiano-Reggiano je nejdéle zrající sýr. Zrání trvá minimálně 12 měsíců, ale správné vlastnosti získá až po 24 měsících.

Zrání Gorgonzoly DOP

Příjemně jemný Asiago DOP

Sýr Asiago pochází ze stejnojmenné náhorní plošiny, která je nejrozlehlejší v Evropě. Mírné podnebí, čisté ovzduší, voda a množství vegetace poskytují skotu ideální místo pro produkci toho nejlepšího mléka. Sýr je měkký, jemný a s nepatrně pikantním nádechem. V gastronomii má mnoho využití. Dá se konzumovat samostatně, se studenými masy či s čerstvým ovocem nebo marmeládami.

Sýr dvou duší, Gorgonzola

Gorgonzola je snadno rozpoznatelná díky zeleným žilkám. Vyrábí se ve dvou variantách, sladké a pikantní, a má široké spektrum využití. Tradičně se může tento sýr vyrábět pouze ve dvou krajích, v Piemontu a v Lombardii. Je to sýr velmi náročný na výrobu. K tomu jsou potřeba velké zkušenosti, spousta ruční práce a přísná kontrola.

Od 10. do 22. října budete moci v rámci Festivalu italských sýrů ochutnat speciální menu se sýry, které se pyšní právě tímto označením. Bude se jednat především o pokrmy ze sýrů Parmigiano-Reggiano DOP, Asiago DOP a Gorgonzola DOP. Daná menu budou nabízet restaurace Aromi, Atelier Red & Wine, Wine Food, síť La Bottega, Vinograf, italská Ambiente, VINOdiVINO a Oliva Restaurant a mnoho dalších.

Víno a sýry – to je pravá Dolce Vita

Více informací a eventů naleznete na Facebooku na stránce Pravá chuť Dolce Vita.

Reklama

Související témata:

Načítám