Hlavní obsah

Odsátí menstruace: kontroverzní antikoncepce

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Také nemáte ráda své dny?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metod, jak se chránit před nechtěným těhotenstvím, je u nás k dispozici poměrně hodně. Tentokrát bychom vám chtěli představit jednu dost neznámou, která je poněkud kontroverzní a u nás prakticky nepoužívaná. Jde o odsátí menstruace. Znáte ji?

Článek

Odezva na nepovolené potraty

Tato metoda byla vyvinuta počátkem sedmdesátých let minulého století ve Spojených státech. Šlo vlastně o způsob, jak obejít protipotratový zákon a metodu, která měla zajistit ženě plnou kontrolu nad jejím cyklem a plodností. V roce 1971 americká feministka Lorraine Rothmanová vymyslela speciální sadu, která odsávání menstruace umožňovala. Tuto sadu vyvinula z jiného aparátu, který našla na nelegální potratové klinice. Rothmanová si řekla: „Co dělaly ženy, než přišli lékaři?" a snažila se najít techniku, která by umožňovala potraty ve velmi raném stadiu tak, aby byly pro ženu co nejméně traumatizující.

Zákrok není složitý

V zemích, kde je tato metoda povolena (oblíbená je hlavně ve skandinávských zemích), se žena dostaví v čase, kdy má dostat periodu, do ordinace gynekologa. Gynekolog jí následně provede zákrok, který trvá zhruba čtvrt hodiny. Během něho do ženiny pochvy vpraví speciální kanylu, která musí překonat děložní čípek. Ve většině případů není třeba děložní hrdlo nijak roztahovat, je pouze třeba dát pozor na to, aby se kanyla nedotkla poševních stěn a zůstala sterilní. Kanyla má v sobě jednostrannou záklopku a druhou stranou je připojena k injekční stříkačce. Díky odtáhnutí pístu stříkačky vznikne podtlak a obsah dělohy je vysán.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Podobný zákrok svěřte vždy lékařiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Bez lékaře značně riskujete

Ačkoliv se u nás oficiálně odsátí menstruace neprovádí, pokud budete pečlivě zkoumat různá internetová diskusní fóra, zjistíte, že i u nás přívrženkyně této metody jsou. Například jedna dopisovatelka přiznává, že si odsátí menstruace dokonce provádí sama. „Menstruace se mi vždy hnusila a kolikrát jsem si říkala, jak by bylo pěkné, aby to všechno ze mě odešlo naráz." Podle jejích slov si odsává menstruaci už několik let a to, zda byla někdy těhotná vlastně ani neví. „Spíš si myslím, že jsem nebyla, protože se mi nikdy nepodaří odsát úplně všechno a to se zřejmě při potratu musí," tvrdí. Odsátí menstruace si údajně provádí zcela sama pomocí hadičky, kterou pouze vyplachuje teplou vodou. Před tím vás ovšem musíme striktně varovat! Takto si totiž můžete velmi jednoduše do dělohy vpravit infekci, která vám může přivodit velmi vážné problémy. Podobný zákrok patří jedině do rukou lékaře, na kterého zde ovšem nenarazíte.

Metoda na hraně

Těžko u této metody říci, zda jde o způsob, jak regulovat své krvácení, nebo o interrupce ve velmi raném stadiu. Zákrok se totiž provádí v čase, kdy těhotenství ještě nelze odhalit. Mnoho žen, které odsátí podstupují, ani tuto skutečnost zjišťovat nechce. Pokud vás tato metoda zaujala, rozhodně ji nezkoušejte samy, ale zeptejte se na ni svého gynekologa. U nás se zatím neprovádí, ale kdo ví, třeba se názor na ni změní...

Reklama

Související témata:

Načítám