Hlavní obsah

Orgasmy, které obtěžují

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neustálé vzrušení je gynekologický problémFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orgasmus je jistě něco vítaného, oč ostatně většinou vydatně usilujeme. Dovedete si však představit, že by vás tato slast naopak trápila a snažily byste se jí zbavit? Bohužel i taková porucha existuje, jde o syndrom nepřetržitého sexuálního vzrušení.

Článek

Život plný orgasmů

Jednapadesátileté Američance Jean Lundové se před několika lety změnil život od základů. Její pohlavní orgány začaly být nečekaně citlivé a překrvené, takže Jean tak pociťovala po celý den vzrušení v této oblasti. To se stupňovalo až u Jean docházelo k orgasmu, a to mnohokrát denně. Přitom Jean ve skutečnosti na sex chuť neměla - vše šlo mimo její chtění, její tělo si s ní zkrátka dělalo, co chtělo.

Po čase se odhodlala a šla řešit tento silně obtěžující problém s gynekologem. „Vy jste zřejmě sen každého muže," smál se. To Jean pobouřilo. A zjistila, že gynekolog zřejmě vůbec nepochopil, že skutečně trpí. Naštěstí se Jean dostala k lékaři, který její nemoc správně diagnostikoval - jednalo se o syndrom permanentního sexuálního vzrušení, tedy PSAS syndrom (Persistent Sexual Arousal Syndrome).

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Orgasmus kdekoliv nemusí být příjemnýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zahoďte stud!

Tento syndrom je znám teprve krátce. Byl popsán doktorkou Sandrou Leiblumovou z amerického Centra pro zdravý sex a vztahy v New Jersey až v roce 2001. Doposud byla tato porucha diagnostikována u poměrně malého počtu pacientek. To však může svědčit o jiné záležitosti - řada žen se za svoji poruchu může stydět, a pokud navíc narazí na lékaře, který není právě informován, může být odrazena od snahy se dále léčit.

Postižení vás vyřadí ze života

Přitom jde o poruchu, která dotyčné udělá ze života peklo a vyřadí ji z běžného „provozu". Neustálé sexuální vzrušení nemá absolutně nic společného s chutí na sex a s čímkoliv, co by souviselo s psychickým prožíváním touhy. Jedná se pouze o fyziologickou potřebu a orgasmy nejsou přijímány nijak radostně, ale právě naopak. Tyto ženy často vyvrcholí v naprosto nevhodných chvílích, kdy jsou třeba obklopeny cizími lidmi a za tyto projevy se pak velmi stydí. Potíže se mohou také zhoršovat např. vibracemi mobilního telefonu, nebo průjezdem vlaku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ne všichni lékaři tuto problematiku znajíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Syndrom nepokojného genitálu

Proč přesně tato porucha vzniká se stále ještě neví. Psychiatr Marcel Waldinger z nemocnice v Haagu svými výzkumy zjistil, že řada žen, které trpí PSAS syndromem, trpí zároveň nutkavým močením, ale také „syndromem nepokojných nohou", jež nutí postižené, aby se celou noc vrtěli v posteli a nemohli pořádně usnout.

Podle lékaře je tedy PSAS porucha obdobou syndromu nepokojných nohou, který má na svědomí špatné hospodaření organismu s neurotransmiterem (látkou, která zabezpečuje přenos vzruchu mezi dvěma nervovými buňkami) dopaminem v mozku. Pro syndrom PSAS navrhl také speciální název „Syndrom nepokojných genitálií", aby zdůraznil blízkost obou poruch. Tato studie z roku 2008 nastartovala další možný výzkum postižení a hlavně nalezení vhodného léku, který v současné době neexistuje.

Znáte někoho z vašeho okolí, kdo trpí touto poruchou? Dovedete si představit, že by vás orgasmus obtěžoval? Stalo se vám někdy, že se orgasmus dostavil na naprosto nečekaném místě? Napište nám o tom na info@prozeny.cz!

Reklama

Načítám