Hlavní obsah

Jak vyjít s matkou kamaráda vašeho dítěte

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vycházet s jinými rodiči chce trochu asertivityFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Mají mě zajímat rodiče kamarádů mého syna? Je vůbec nutné s nimi vycházet?" ptala jsem se asi před třemi lety sama sebe. Po uspořádání první dětské narozeninové party mi došlo, že to je nejen nutné, ale také náročné! Jaké typy maminek vás mohou obklopovat a jak s nimi najít společnou řeč?

Článek

V žádném případě se nechci kterékoli z vás dotknout a srovnávat. Každá z nás máme svůj „patent" na výchovu dětí a každá si myslíme, že je ten nejlepší. Ano, ale coby žena žijící v satelitním městečku, kde právě „řádí" baby boom, mám ke své sociální studii matek ideální prostředí.

Zaklapnout dveře a dělat „mrtvého brouka"? Jde to, ale vydáte-li se na hřiště, uspořádáte dětskou oslavu nebo zajdete zkontrolovat své dítě, jak a kde si hraje, střetu s ostatními matkami neujdete. Nechcete-li se stát černou ovcí v okolním stádu, je třeba se na to připravit.

Jaké matky můžete potkat?

Paní „chytrá"

Na všechno zná zaručenou odpověď. Kolik, kde a co stojí, jaký lék na co používat, kde je rozhodně nejlepší dovolená. Bez použití psychologie se neobejdete. S takovou ženou vyjdete, jen když se nebudete pouštět do přímé konfrontace. Žádné vysvětlování, proč jste přestala kojit, proč váš chlapeček jde do jiné školky apod. Pro ni je důležitá jen „její" pravda a na vaše názory není nikdo zvědavý! Vyhněte se tématům, při kterých může dojít k roztržce. Její monolog klidně přerušte s poděkováním, že vy to doma děláte jinak. Nebojte se být asertivní. Vyváznout z nepříjemné konverzace jde i tak, že souhlasně pochválíte způsob, který vám je vlastní. Když se nálada vyostří, dejte k dobru nějakou neutrální humornou historku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dětská oslava se neobejde bez kamarádůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Paní „soutěživá"

Že se vaše dítě zázračně naučilo chodit ještě před prvním rokem? Tak to prrr, to její chodilo už pomalu v šestém měsíci!  Žena, která se neustále srovnává se svým okolím a všude a ve všem musí být první. Ve chvíli, kdy soutěž mezi vámi začne, rychle se uchylte od debaty jinam. Párkrát jsem se snažila dokázat, že i Ondra už zná téměř všechna písmenka abecedy, ale nakonec se mi osvědčilo dělat, že ji nevnímám právě ve chvíli, kdy začala se mnou soutěžit. Kolikrát jsem byla pěkně na nervy při poslouchání monologu o tom, jak je moje dítě ještě nevyvinuté, ale že se to brzy spraví. Zachovejte klid a chladnou hlavu. A hlavně: Nikdy jí neříkejte, co vaše dítě už umí!

Paní „mírná"

Je hezké, že chce být nejlepší kamarádkou svého dítěte. Nejraději by mu všechno dovolila. A když už náhodou něco nemůže, je to kvůli jiným lidem: „Tatínek to zakázal", „Paní doktorka říkala" apod. Volná výchova je sice krásná, ale když jsou vedle sebe vaše děti, a to její může všechno na rozdíl od vašeho, nedělá to dobrotu. Nesnažte se kritizovat její výchovu. Když se vám zdá, že si její potomek počíná tak, jak by neměl, a chcete, aby vaše dítě vidělo správný příklad, zkuste diplomaticky zakročit. Např. „Už bychom neměli jíst to sladké, aby nás nebolelo bříško!" Jestli je pro vás tenhle typ matky stresující, v zájmu zachování dobrých vztahů, se jí raději vyhýbejte. Ušetříte tak sebe i své dítě. Za chvíli by se mohlo mylně domnívat, že má doma despotickou macechu a všechny ostatní děti si mohou dělat, co chtějí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Co rodina, to jiný způsob výchovyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Paní „lehkovážná"

Všechno zvládá v pohodě. Přesto vám nesedí její hodnoty a názory na život. Proč se s takovou maminkou zabývat? Protože vaše dítě si chodí hrát do jejího domu! Zatímco se snažíte ho nerozmazlovat, učit pít minerálky, její děti se smí nalívat Coca-Colou, pojídat hranolky, dívat se hodiny na televizi. A vy byste nejraději, aby si hrály venku, když je tak hezky. Někdy zabírá, když se jí pokusíte vysvětlit, jaké jsou ty vaše hodnoty. Zaměřte se ovšem jen na své děti a styl její výchovy v žádném případě nekritizujte. Pokud bude dál porušovat vámi zavedená pravidla, můžete si začít brát její děti k sobě domů nebo snížit četnost návštěv vašeho dítěte u nich. Z toho ale potomek pravděpodobně nebude nadšený!

Určitě narazíte na spoustu dalších typů maminek, se kterými nesdílíte své názory. Ve všech fungujících vztazích je zapotřebí diplomatického jednání a vzájemná tolerance. Pamatujte na to, že pravda je vždycky subjektivní! Pokud je vám cokoli v debatě nepříjemné, nebojte se to otevřeně říct. Nikdy nehrajte něčí hru, která vám není vlastní, a když se to nedá vydržet, poděkujte za názor a s klidem za sebou zavřete dveře.

Máte ve svém okolí maminku, se kterou nemůžete najít společnou řeč? Jak řešíte vzájemné rozepře? Které maminky vás štvou a proč? Napište nám na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám