Hlavní obsah

Nechce se vám k lékaři? Otestujte se sama!

Foto: pregnancy-test.info

Domácí testy jsou spolehlivéFoto: pregnancy-test.info

Reklama

Vědět jak jsme na tom se zdravím a zároveň neběhat po ordinacích? Ano, je to možné! Na trhu jsou totiž k dostání rychlé testy na lecjaké onemocnění. Od testu na hladinu cholesterolu v krvi, až po syfilitidu nebo přechod. Používat je můžete doma a tedy zcela diskrétně!

Článek

Výhodou je, že vaše první kroky nemusí směřovat k lékaři, ale do lékárny, kde si během chvilky obstaráte svůj test. Všechny jsou použitelné snadno, rychle a nenápadně. Výsledek se vždy dozvíte během několika málo minut.

Zvyknete si i na jehlu, přesněji lancetu

Některé testy vyžadují vzorek krve. I méně odvážné "samolékařky" si zvyknou používat lancetu. Jde o jakousi „propisku", která vás po zmáčknutí tlačítka na konci bezbolestně píchne, nejčastěji do prstu.

Jiné testování se obejde i bez krve. Například test na poševní mykózu. "Stačí stěr z pochvy pomocí vatové tyčinky. Ta se pak vloží do testační kazety a výsledek je k dipozici během deseti minut. Při pálení a svědění v oblasti intimních míst je to dobrá a rychlá orientace," říká MUDr. Šárka Fischerová ze soukromé biochemické laboratoře v Praze.

Pro test mužské plodnosti zase stačí vzorek spermatu. Testuje se množstí a rychlost pohybu spermií. Výsledek je znám už za devadesát minut!

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedDomácí testy se obejdou bez mikroskopu

Co vše si můžete doma otestovat?

  • ranou graviditu
  • ovulaci
  • cholesterol
  • cukrovku
  • mužskou plodnost
  • vaginální mykózu a kandidózu
  • menopauzu
  • určení krevní skupiny
  • mononukleózu
  • syfilis

Nejpoužívanější je test raného těhotenství, následují testy na syfilis. Speciálně na tomto testu je vynikající, že při rizikovém chování si můžete rychle ověřit, zda jste se skutečně nenakazily. A to doma a v klidu! Lékaři tyto testy doporučují: "Nárůst nemocných syfilitidou je v posledních dvou letech obrovský. Nejhůř je na tom Praha. Proto doporučuji koupit si test, který si kdokoli může provést doma. Když je pozitivní, je nutné co nejrychleji zajít ke kožnímu lékaři. Nejhorší, co může pacient udělat, je pokoutně shánět ´doporučená´ antibiotika a léčit se sám," varuje dermatovenerolog Pavel Koutecký.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mohou vám pomoci odhalit příčinu potížíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Testy vám díru do kapsy neudělají

Když na to přijde, asi nejdražší test je na diagnostiku mužské plodnosti, ten stojí zhruba 700 korun. Ostatní testy jsou levnější. A ve většině balení jsou testační sady nejméně dvě.

Ať už se jedná o kterýkoli z domácích testů, ušetří vám možná zbytečnou cestu k lékaři. Pokud se vám výsledky nezdají v pořádku, můžete problém řešit s odborníkem. Hodnoty testování si vezměte s sebou. Lékaři jim důvěřují, řadu domácích testačních souprav používají i oni!

Reklama

Související témata:

Načítám