Hlavní obsah

Padáte během dne únavou? Tady je 7 tipů, jak se jí hned zbavit!

Foto: Thinkstock

Že přesně tohle byste nejraději udělali po obědě? Jenže jste v práci, tak co s tím? Víme a poradíme!Foto: Thinkstock

Reklama

Padají vám víčka únavou, pracovní výkonnost máte na bodu mrazu a ne a ne se rozjet? Máme pro vás pár tipů, co můžete během dne udělat, abyste zahnali únavu.

Článek

Počasí pod mrakem a nedostatek slunce má na nás uspávací účinky. Jak se z nich vymanit, když potřebujete pilně pracovat? „Každý má svůj osvědčený tip, co na něj funguje,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička. „Ale existuje i několik obecných rad, čím rozproudit organismus a zahnat momentální únavu či ospalost,“ dodává. Jaké to jsou?

1. Napijte se

Nedostatek tekutin je velmi častou příčinou toho, že se vám chce spát či máte hlad. Zkuste proto mít neustále při sobě láhev s vodou a držte se pravidla, že, co nevypijete během dopoledne, se velmi těžko dohání. A navíc – 3 litry vody denně vám vylepší pleť.

2. Dopřejte si čerstvý vzduch

Zní to banálně, ale čas od času je přísun zcela čerstvého a studeného vzduchu potřeba. Vyvětrejte si (vícekrát za den) třeba zatím co si půjdete na oběd, svačinu, kávu…

Foto: Thinkstock

Někdy zafunguje proti únavě i obyčejná voda: do těla i na obličejFoto: Thinkstock

3. Projděte se

Máte-li možnost změnit pozici (vsedě, vestoje), udělejte to. Projděte se chodbou, můžete-li, tak i venku. Rozpohybujte končetiny, uvidíte, jak rychle se vám vlije krev do žil.

4. Zkuste se protáhnout

Pokud to jde, protáhněte se, jako když ráno vstáváte z postele. Tenhle cvik umí s oběhovým systémem divy! Zkusit můžete i nejrůznější protahovací cviky, na které si vzpomenete: protažení zad, upažení rukou, dát si ruce za hlavu, nebo naopak předklonit se vsedě…

5. Jezte, jezte, jezte

Možná jste v zápalu boje či pracovních nebo studijních povinností zapomněli během dne pravidelně jíst. „Únava pak pochopitelně může být důsledkem nedostatku energie,“ uvádí výživová poradkyně Aneta Procházková. Jste-li ve fofru, mějte při ruce vždy nějakou rychlou svačinku (ovoce, müsli tyčinky, housku se sýrem, jogurty…). A nevynechávejte obědy, jinak sníte k večeři dvojitou porci, což není pro zachování postavy zrovna ono ;-).

Foto: Thinkstock

Lepší je tmavá čokoláda. A nejlepší je ji nesníst celou :-)Foto: Thinkstock

6. Opláchněte se

Možná tuhle scénu znáte s filmů, ale i vám pomůže oživit přijímací signály obyčejná studená voda chrstnutá na obličej. Příjemná je také jemnější varianta v podobě termální vody ve spreji. Ochladí, probudí…

7. Taste zbraně

Když už nepomáhá vůbec nic, je čas na povzbuzující prostředky: kousek hořké čokolády, skleničku coca-coly, hrnek silné kávy, energetickou žvýkačku či drink.

Jaký spolehlivý recept máte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám