Hlavní obsah

I koupelna v paneláku může být in

Foto: Ravak

Koncept 1: sprchování a koupání v jednomFoto: Ravak

Reklama

Koupelna vždy patřila - a to nejen v panelácích - k těm nejmenším místnostem v bytě. Vana, umyvadlo a místo tak akorát na otočení se, nic víc se sem zpravidla nevešlo. To lze nyní změnit. Jak na to?

Článek

Rekonstrukce malé koupelny patří k těm nejtěžším, zvlášť když chceme, aby zdejší prostor odpovídal našemu současnému životnímu stylu. Do koupelny už patří nejen umyvadlo, ale někteří si chtějí dopřát jak koupání ve vaně, tak sprchování. Neobejdeme se tady bez úložných prostorů, kvalitního osvětlení. Jiní by sem rádi umístili i toaletu, pisoár či bidet. Ale jak tohle vše vtěsnat do pár metrů?

Naštěstí nám vycházejí vstříc firmy, které nabízejí speciální koupelnové série, určené právě do malých koupelen. Zde jsou tři tipy, jak na to: každý jiný a každý od jiné firmy. Tak si vyberte!

Varianta 1: vana i sprcha

Vyjít vstříc těm, kteří si chtějí dopřát jak rychlé sprchování, tak si občas poležet v napuštěné vaně, chce koncept BeHappy od společnosti Ravak. Přitom tato varianta je určena do nejmenších koupelen, jejichž velikost se pohybuje pouze kolem čtyř metrů čtverečních.

Základem je totiž speciální atypická vana, která je tvarově přizpůsobená tomu, aby se v ní dalo jak koupat, tak sprchovat - v širší části má proto rovné dno, na kterém neuklouznete. A samozřejmě tady nechybí zástěna, která brání vodě, aby se rozstříkla po celé koupelně.

Vanu doplňuje umyvadlo ve stejném designu, které je ze dvou stran doplněno odkládacími plochami - předpokládá se totiž, že v tak malém prostoru už jen těžko zbude místo na odkládací desku. V tomto případě ho architekt umístil částečně nad vanu, a to v místě, kde máme nohy. Je totiž prokázáno, že zeď tady nijak nevyužíváme. Díky posunutí umyvadla se sem vešel ještě žebříkový radiátor, který zároveň slouží jako věšák na ručníky.

Cena vany, která se vyrábí jak v levém, tak pravém provedení a ve třech velikostech, 150 až 170 cm, je 12 tisíc korun a výše, za skleněný panel dáme 2500 korun, umyvadlo pořídíme za necelých pět tisíc a radiátor se prodává za dva tisíc korun a více.

Foto: IdealStandard

Koncept 2: vejde se i bidetFoto: IdealStandard

Varianta 2: vejde se i bidet

Druhým příkladem je kolekce Small+ od společnosti IdealStandard. V této variantě není vana, ale pouze rozměrný sprchový kout. Ušetřené místo nabídlo prostor pro bidet, bez něhož si někteří nedokážou představit základní hygienu.

Základem kolekce je poměrně velké umyvadlo doplněné odkládacími plochami, které má šířku 90 a hloubku 42,5 centimetru. Vyrábějí se ale i dvě menší varianty. Součástí je také sprchový kout s keramickou vaničkou 90x90 centimetrů.

Specialitou této kolekce je ale sanitární keramika. Kromě klasické toalety a bidetu si lze totiž pořídit spojený Twin klozet a bidet v jednom kusu keramiky, který potřebuje šířku pouze 68 centimetrů. Vybrat si můžeme i několik skříněk, a to jak pod umyvadlo, tak úzkých vedle něj, které nabízejí dostatek úložného prostoru.

Cena umyvadla je 10 500 korun, bidet a toaleta přijdou na 7600 korun a více, za set Twin ale dáte 28 500 Kč. Sprchový kout přijde na 11 500 korun a více, podle provedení.

Foto: Villeroy a Boch

Koncept 3: s pisoáremFoto: Villeroy a Boch

Varianta 3: pro chlapy

Ve třetí variantě společnost Villeroy & Boch v kolekci Pure Basic také nahradila vanu sprchovým koutem, a tak zde zbyl prostor na pisoár, který zvlášť v rodinách s více chlapy ocení nejen oni.

Koupelně opět dominuje poměrně velké umyvadlo o velikosti 65x50 centimetrů, navíc doplněné o odkládací plochu z obou stran. Je zde též závěsná toaleta a pisoár z řady Editionals, které jsou doplněné speciální „protišpinicí" úpravou Ceramicplus. Toaleta zabírá do šířky jen 39 a do délky 60 centimetrů, na pisoár je třeba prostor jen 32x38 centimetrů. Díky závěsnému provedení sanitární keramiky zde není ani problém s odkládacími plochami. Vznikla zde totiž poměrně velká polostěna, na které lze „uskladnit" téměř cokoli. Celou kolekci doplňuje klasický obdélníkový sprchový kout, který je zabudován do niky.

Cena umyvadla se pohybuje od 10 tisíc korun výše, za toaletu dáte přes dvacet tisíc a cena pisoáru se pohybuje kolem 18 tisíc korun. U sprchové vaničky a dvířek cena opět závisí na velikosti a provedení, počítat musíme s částkou minimálně osm tisíc za vaničku, zástěna Villeroy & Boch pak přijde na další 30 tisíc a více.

Stále si myslíte, že malá koupelna nemůže být krásná?

Reklama

Související témata:

Načítám