Hlavní obsah

Pauza, nebo hned rozchod?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Má smysl problémy odkládat a neřešit je?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná to mezi vámi skřípat a nevíte co dál? Už to není jako dřív, nebo se něco zásadního změnilo? Co dělat v takovéto situaci? Poradíme vám, kdy stačí vztah nechat znovu nadechnout a kdy už je na záplatování pozdě.

Článek

Pauza krizi nevyřeší

Jestliže polemizujete s myšlenkou, zda máte s partnerem společnou budoucnost, musíte si ujasnit jednu důležitou okolnost. Z jakého důvodu se domníváte, že už váš vztah není jako dřív? Je to jen určitý druh zevšednění, nebo jste mezi sebou napáchali skutečnou nezvratnou kalamitu?

Jeden z vás skutečně udělal něco, přes co se druhý nemůže přenést? Mohlo to být cokoliv, každý z nás má jiná měřítka. V každém případě jste raněná a cítíte ke svému drahému zášť. Jestli víte, že mu nemůžete odpustit, nemá smysl si nic namlouvat a věřit, že čas odloučení vše vyřeší za vás.

Pauza je také nesmyslná v situacích, kdy vy jasně víte, že už váš vztah nemá budoucnost. Ke svému drahému již nic necítíte a jen se ho snažíte ušetřit. Dáváte mu marné naděje, že vše by mohlo být jako dřív. V tomto případě se jen prodlužuje datum vašeho rozchodu a trápíte se oba dva.

Milostný trojúhelník

Když se ve vašem vztahu objeví někdo třetí, skoncujte to se svým drahým ihned. Nezáleží ani tak na tom, jestli jste si někoho našla vy nebo váš partner. Tento problém je jasný a nemá jiné rozumné řešení než rozchod. Když si člověk najde někoho jiného, dává tím najevo, že mu stávající vztah nedává to, co potřebuje.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Někdy je lepší rozchod, než vzájemné trápeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Rozhodujte se srdcem

Možná se jen domníváte, že vaše vášnivá láska uhasíná a navzájem si zevšedňujete. V této chvíli se můžete pokusit o nápravu. Zkuste se s partnerem nějakou dobu nestýkat. Bez sebe si uvědomíte, jestli si chybíte a jestli má cenu pokračovat ve vztahu dál.

Jistě není jasná modelová situace, když pauzu uskutečnit a kdy je zbytečná. Vše záleží na individuální situaci. Vždy se ale rozhodujte srdcem. Milujete-li vašeho drahého, i když vám ublížil, dejte mu ještě šanci. Nikdo není neomylný. Musíte si ale uvědomit, že po pauze to nebude jako na začátku, mnohé věci se mohou změnit.

Určete si hranice

Jestliže se pro přestávku ve vztahu rozhodnete, nezapomeňte si určit pravidla. Každý z vás totiž může slovo pauza chápat jinak. Jeden z vás si chce jen od toho druhého odpočinout a přemýšlet, naopak druhý hned běží do baru okukovat případné úlovky. Když se pak dáte znovu dohromady a provalí se lovecké aféry jednoho z vás, vaše snaha vše dát do pořádku je ta tam.

Věříme, že vám náš článek pomohl otevřít oči. Možná právě vám pauza pomůže. Než se do ní ale vrhnete, počítejte s tím, že i z pauzy se může stát definitivní rozchod. Vždy pečlivě rozvažujte, kdy už je na slepování vztahu pozdě a kdy by ještě malá injekce mohla pomoci.

Související témata:

Načítám