Hlavní obsah

Péče o pleť. Opravdu krém zamrzá?

Foto: Thinkstock

V zimě naše pleť potřebuje zvláštní péčiFoto: Thinkstock

Reklama

Tělo v chladných dnech zahřejeme oblečením, ale co chudák naše pokožka? Jestli ani s nástupem zimy nechcete dát z ruky váš oblíbený lehoučký krém, koledujete si o problémy s pletí. I když vám přípravek vyhovuje na sto procent, s větrem a mrazíky si neporadí. Pošlete ho na odpočinkovou dovolenou - minimálně do jara! My vám na oplátku poradíme, čím ho nahradit.

Článek

Ptáte se, proč vlastně naše pleť v zimě trpí? „Pokožka se v zimě více vysusušuje a má tendence se olupovat. Tím to ale nekončí. Za nízkých teplot totiž dochází ke zpomalenému průtoku krve v místech, která nejsou chráněná teplým oblečením, a tím i ke zpomalení metabolismu v kůži. Při přechodu do tepla pak dochází k překrvení, kůže zrudne a následkem častého střídání teplotních extrémů může dojít k popraskání dobrných žilek," vysvětluje lékařka Ivana Bäumeltová z LaserMedu.

Hydratace – ano či ne?

Také jste slyšela, že se hydratační krémy v zimě nesmějí používat? Že by neměly obsahovat vodu, aby vám na obličeji nezamrzala? To je samozřejmě hloupost. „Krémy obsahující více vody se samozřejmě používat mohou, ale je pravda, že je lepší přes zimu používat ty mastnější, které lépe zabrání vysušení pokožky," dodává lékařka. Musíte ale přihlédnout k typu vaší pleti. Máte-li ji mastnou, je jasné, že vám takovéto krémy příliš nesednou. Dobrou volbou jsou i přípravky s antioxidanty. Ty mají za úkol zneškodňovat volné radikály a nedopustit, aby vaše pleť trpěla vlivy vnějšího prostředí. Výborný je například Continuous Rescue Antioxidant Moisturizer od Clinique.

Na foto zleva: balzám na rty Panthenol, krém L´Occitane, krém na ruce Neutrogena, koupelový olej Saloos, krém Avéne, rostlinný balzám Nobilis

Zkuste „zimní krém"

V zimě si to nejvíce „odskáčou“ dámy, které mají suchou a citlivou pleť po celý rok. Ty pak mívají problémy se suchými místy, kdy se jim pokožka loupe a je zarudlá. Řadíte se do této skupiny i vy? Pak byste měla sáhnout po mastnějším, ale zároveň hypoalergenním krému, který nenapáchá více škod než užitku. Vyzkoušet můžete speciální Cold Cream od značky Avéne. Ten zvýší odolnost pokožky a zabrání její dehydrataci. Podobný výrobek má i Bioderma. Jejich ABCDerm Cold Cream zabraňuje nepříjemnému pocitu pnutí, suchosti a pokožku zklidní. Ať už se rozhodnete pro kterýkoli krém, mějte na paměti, že parfemace je pro vás tabu!

Make-upu se bát nemusíte!

Také jste slyšela o tom, jak make-upy škodí pleti? To už v dnešní době dávno neplatí! Naopak, spousta z nich má hydratační vlastnosti a pleť tak vyživí. Právě takovéto tekuté make-upy jsou na zimu ideální. S pudrem naopak šetřete, pokud ho používáte samostatně, zvažte alespoň na zimu změnu. Nemáte-li ráda make-upy, můžete zkusit jemné tónovací krémy. A co je důležité - pod každý přípravek ještě použijte pleťový krém!

Na foto zleva: make-up Clinique, balzám na rty Body Basic, balzám na rty Lavera, balzám na rty Saloos, krém Weleda, krém Eucerin

Neopomíjejte ani zbytek těla

Kterou část těla ještě hojně vystavujeme chladu? Ruce! V zimě byste bez krému v kabelce neměla vycházet ven. Nezapomínejte ani na rukavice, které vaše ruce alespoň částečně ochrání. Problémové bývají i rty, které se hodně rychle vysušují. Spousta žen tento problém ještě zhoršuje častokrát nevědomým olizováním rtů. A jestli si myslíte, že lesk nebo rtěnka k natření stačí, jste na omylu. Bez výživného balzámu se opravdu neobejdete. Ve složení hledejte včelí vosk, glycerin nebo bambucké máslo a samozřejmě také UV faktor.

Čeho se vyvarovat

Dlouhá horká koupel skvěle zahřeje, ale vaší pokožce příliš neprospěje. Když už se naložíte do vany, přidejte do ní místo pěny alespoň koupelový olej. Vaši pokožku krásně vyživí také tělové kondicionéry nebo tělové olejíčky. Zkusit můžete i přírodní rostlinný bio balzám Čokoládová fantazie od značky Nobilis, který je ideální právě pro ošetření pokožky v zimním období. Jestli se vám na tváři objevují červené skvrnky, vyhýbejte se sauně a zapomeňte na napařování obličeje.

Pozor na slunce!

Pamatujte, že i v zimě, kdy sluníčka moc není, k nám pořád pronikají jeho škodlivé paprsky. Ve městě se sice většinou nespálíte, ale ani tak není od věci používat krémy s UV faktorem. Když totiž zabráníte tomu, aby záření pronikalo do vaší pokožky, budete se moci déle těšit z pleti bez vrásek. Na hory se samozřejmě vybavte vyšším ochranným faktorem, ideálně 30 a výš.

Ať už se na zimu těšíte nebo se jí spíš děsíte, nezapomeňte svou pokožku ochránit krémem. Uvidíte, že se vám ta trocha péče jednou vyplatí.

Reklama

Související témata:

Načítám