Hlavní obsah

Péče o pleť: Stačí pár přípravků

Foto: Thinkstock

Příliš mnoho kosmetiky pleti neprospíváFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stop! Příliš kosmetiky pleti škodí! A tak, jestli i vy patříte k těm, které stále kupují nové a nové kosmetické zázraky, zadržte. Dle dermatoložky každé z nás stačí pár přípravků, tzv. kosmetické minimum. Klíčem ke zdravé pokožce totiž není rekordní množství líčidel, krémů a mastiček, ale jejich vyváženost a správné vrstvení. Přestaňte své pleti ubližovat!

Článek

V dnešní době existuje (alespoň zdánlivě) řešení snad na každý kosmetický problém. Trápí vás pigmentové skvrny, způsobené nadměrným opalováním? Od nich vám pomohou speciální bělicí séra. Jste pracovně vytížená a vaší tváří chybí zdravá barva? Na co je vám spánek, když tu jsou krémy s rozjasňujícími účinky?

Ale napadlo vás někdy, že se vaše jednotlivé kosmetické přípravky mohou „přebíjet“? Že pokud použijete více produktů najednou, rozhodně své pokožce neprospějete? „Mnoho žen na sebe s vidinou krásné pleti plácá takzvaně páté přes deváté. Péče o pleť přitom nemusí být složitá, běžně vám postačí čisticí přípravek, oční krém a pak denní a noční pleťový krém. Jednou týdně přidejte masku a jemný peeling," radí dermatoložka MUDr. Hana Píchková.

Každá pleť má svou přirozenou bariéru a tu přílišným čištěním snadno narušíte. Tyto tendence mají především dámy s mastnější pletí, které mají pocit, že jakmile se začnou malinko lesknout, je načase zasáhnout. Tvář byste přitom měla čistit maximálně dvakrát denně ultra šetrnými přípravky bez alkoholu! A jak vám dá vaše pleť najevo, že to přeháníte? Vyrážkami, podrážděním a pupínky.

Takže co by měla obsahovat vaše kosmetická taštička a jak často po přípravcích sáhnout?

Foto: Thinkstock

Neodoláte nabídce a stále nakupujete?Foto: Thinkstock

Vaše kosmetické „minimum“

Odličovací přípravek: ráno a večer

Čištění pleti je zkrátka základ. Pokud se vám večer nechce stát v koupelně, vyzkoušejte micelární čisticí roztok, který vám perfektně „vycídí“ póry, aniž byste musela obličej oplachovat či měla po mléce pocit mastnoty. V nočním stolku mějte odličovací ubrousky pro případ nouze.

Hydratační krém se SPF: ráno

Naučte se používat krém s ochranným faktorem stejně automaticky, jako si čistíte zuby. Stárnutí pleti tak oddálíte o pěknou řádku let! Krém by měl obsahovat minimálně SPF 15.

Oční krém: ráno a večer

Pokožka v okolí očí je velmi slabá, proto je náchylná k tvorbě vrásek. Těm výraznějším, mimickým se časem nevyhnete, ale proti drobným vějířkům můžete bojovat. Účinné jsou například oční krémy s peptidy.

Regenerační krém: večer

S úbytkem vláhy v pleti bojují především ženy po čtyřicítce. Před spaním si proto můžete dovolit hutnější krémy s regeneračními schopnostmi. Pokud vlastníte jen jeden krém a máte pocit, že mezi denním a nočním není rozdíl, dejte pozor na to, aby neobsahoval ochranný faktor. Ten totiž chrání před sluncem, ale v noci pleť zbytečně zatíží.

Pleťový peeling: jednou za týden či čtrnáct dní

Peeling vám odstraní odumřelé buňky pokožky, vaše pleť bude hebčí a lépe vstřebá následně použité látky. Přes všechny jeho klady s ním ale nakládejte opatrně, pokud máte normální nebo mastnější pleť, provádějte ho jednou týdně, v jiném případě postačí jednou za dva týdny.

Hydratační/čisticí pleťová maska: jednoudvakrát týdně

Nechodíte-li pravidelně na kosmetiku, dopřejte pokožce alespoň pleťovou masku. Kupujte si ty jednorázové v pytlíčcích, abyste mohla šikovně střídat různé druhy podle potřeby. Masku si můžete také šikovně namíchat doma. Inspiraci najdete ve článku: Pleťová maska? Sáhněte do lednice!

Kouzlo krásné pleti se neskrývá ve velkém množství přípravků, ale ve vyváženosti. Vzdejte se zbytečností i vy!

Související témata:

Načítám