Hlavní obsah

Plastika a léto? To jde k sobě!

Foto: gmc-cosmedical.com

Na každé z nás se dá něco vylepšitFoto: gmc-cosmedical.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si myslíte, že v čekárně plastického chirurga vysedávají jen modelky či pornoherečky, mýlíte se. Úpravy či opravy lidského těla už dávno nejsou výsadou peroxidových blondýn. Přestože se někdy doporučuje provádění zákroků spíše v zimním období, není plastická chirurgie výhradně sezonní záležitostí.

Článek

Plastická - lépe řečeno estetická - chirurgie je medicínský obor jako každý jiný. Abychom zjistili, co teď zrovna "frčí" a proč se dá plastická operace absolvovat v kteroukoli roční dobu, obrátili jsme se na plastického chirurga MUDr. Svatopluka Svobodu.

Co se vlastně dá na lidském těle upravit? Existuje nějaké místo na těle, které se nedá vylepšit?

„Pokud to řeknu velmi zjednodušeně, v podstatě se dá na těle upravit vlastně cokoliv. Jenom je problém v tom, aby ta úprava byla k lepšímu. Ale vezměme to po pořádku, od hlavy až k patě. Hlava, a její nejvíce sledovaná část - obličej - je samozřejmě častým objektem skalpelu plastického chirurga. Velmi hezky se dají upravit uši - ta operace se jmenuje modelace a přitažení odstálých boltců. Poměrně úspěšně se plastická chirurgie věnuje i vlasům. Dámy s nimi problémy nemívají, ale pánové jsou někdy s jejich množstvím nespokojeni. To se chirurg změní v jakéhosi zahradníka, který přenáší vlasové cibulky z míst, kde jich je relativní dostatek, na místa lysá."

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedEstetická chirurgie se zaměřuje i na vlasyA další části hlavy?

„Nejčastěji se asi řeší nos. Když je opravdu příliš výrazný, je to dobrá práce pro skalpel a dláto plastického chirurga a jsou to moc hezké operace. Někdy jsou příliš výrazné i vrásky na obličeji . Ty často lidi trápí, převážně ve vyšším věku a my se tedy snažíme ty vrásky, co na obličeji napáchal věk a život, vyhladit, vyžehlit ustarané čelo, pozvednout padající víčka, případně odstranit „pytlíky" pod očima. Významná oblast této medicínské činnosti je rovněž modelace rtů, brady či krku."

Pojďme ještě trochu níž, to co neodmyslitelně patří k létu v plavkách.

„Samozřejmě, máte na mysli jednu z domén plastických chirurgů, tedy ženská prsa, jejich zvětšování, ale i zmenšování a jejich modelace. A docela jistě je důležité také pěkné bříško. Někdy je vytažené třeba po porodu, jindy je zase povolené po zhubnutí. A samozřejmě hýždě. U nás se většinou požaduje jejich zmenšení či modelace, ale jen pro zajímavost, v některých zemích se dokonce vyžaduje jejich zvětšení."

Můžeme ještě níž?

Jistě. Ještě o kousek. Modelace genitálu - hlavně ženského - jsou v poslední době čím dále žádanější a upřímně řečeno, často se těm ženám vůbec nedivím. A samozřejmě i úpravy stehen a třeba i oblasti kolen a lýtek jsou možné.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na těle se dá upravit prakticky cokolivFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Odbočme teď od dvacetiletých celebrit k běžnému člověku. Co třeba starší ročníky? Je estetická chirurgie vhodná i pro ně?

Samozřejmě. V mládí, pokud nás příroda nějakým způsobem výrazně neošidila, většinou není příliš důvodů něco vylepšovat. V takovém případě ale i těm mladým, ošizeným, umí plastický chirurg někdy výrazně pomoci. Například mnohokrát jsem se ve své praxi setkal se ženou, která si pro svůj komplex z malých ňader nemohla najít partnera. Když se pak odhodlala k operaci a svého trápení se zbavila, změnil se celý její pohled na svět, její chování ve společnosti a často i její profesní kariéra.

Přesto ale jsou některé operace omezeny věkem.

Patří k nim třeba některé operace nosu či určité typy liposukcí. Většina estetických operací ale nijak výrazně věkem omezena není a některé jsou přímo určeny pro vyšší věkové ročníky. Jenže pozor! Ze šedesátileté dámy ani sebelepší plastický chirurg neudělá dvacetiletou slečnu!"

Zdroj: Dámskájízda.cz

Reklama

Související témata:

Načítám