Hlavní obsah

Štíhlá díky plavání? Jde to!

Foto: Michal Snížek

Plavání patří k nejzdravějším sportůmFoto: Michal Snížek

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Je na čase začít se hýbat.“ Říkáte si to samé co já? Je jedno, zda jste se se mnou rozhodly změnit životní styl a pustily se do boje za lepší postavu, nebo jen přemýšlíte, jakým pohybem byste udělaly svému tělu v zimním období dobře. Plavání patří k nejzdravějším sportům, zvládneme ho všechny a při dodržení určitých pravidel si vymodelujeme postavu, o které sníme. Mám pro vás i ukázkový trénink! Tak co, kdy vyrazíte do bazénu?

Článek

Sama jsem ve fázi, kdy si uvědomuji, že jedno denní šlapání do schodů a občasné domácí cvičení mi pevnou štíhlou postavu nezaručí. Nebo možná ano, ale bude to trvat déle, než bych chtěla. Proti jídelníčku, který se mění pozvolna a natrvalo, v pohybu můžeme klidně kdykoli přidat, pokud nám to zdravotní stav dovolí.

V rámci našeho seriálu o hubnutí jsem vás vyzývala k tomu, abyste se začaly hýbat, a to jakkoli, a ideálně jednotlivé aktivity střídaly. I já začínám vybírat pohyb, kterým bych svému tělu udělala dobře. A protože mi často píšete, že chodíte plavat, porozhlédla jsem se po informacích, kdy a za jakých podmínek je plavání vhodné a jak se dá se při něm zhubnout.

Motivace k plavání…

Kromě fyzických účinků na tělo je to i balzám na duši, úžasně si při něm zklidníte mysl, uvolníte a protáhnete celé tělo a není omezené věkem. V létě navíc můžete plavat venku a užívat si okolní přírody.

Foto: shutterstock.com

Po plavání můžete u bazénu zrelaxovatFoto: shutterstock.com

Kolik musíte uplavat

Při plavání se dá spálit spousta kalorií. Zvolit si můžete jakýkoli styl, důležitější je ovšem intenzita. Kolik byste měly uplavat, aby to mělo význam, záleží na vaší kondici. Pokud potřebujete tělo pouze zrehabilitovat, postačí pár bazénů. Nejste-li nijak trénovaná, ale chcete hubnout, zvládněte pro začátek alespoň jeden kilometr. Pokud se sportu věnujete už nějakou dobu, zkuste kilometrů více - minimálně dva.

Aby bylo plavání účinné, měly byste být zadýchané a plavat poctivě. Při intenzivním pohybu lze spálit za hodinu i přes 3000 kJ. Pro srovnání: při rychlé chůzi je to za stejnou dobu asi 1260 kJ. Ale pozor:Naše tělo je bohužel naprogramované tak, že když je mu zima, má tendenci zadržovat tuk. Chrání se tak proti ztrátě tepla. Při plavání ve studené vodě dochází ke stejnému jevu. K tomu nedochází, když budeme chodit plavat 2 - 3x  týdně, což je minimální doporučovaný režim. Když budete plavat denně, stát se to může.

Kdy spalujeme tuky a tvarujeme postavu

Má-li naše snažení mít účinek, měly bychom plavat v bazénech s teplejší vodou, při pohybu příliš neodpočívat. Znatelný útok na tukové vrstvy začíná tehdy, kdy plaveme ve stejnoměrném tempu a bez přestávky alespoň 30 minut. Co se týče výdeje energie, je nejlepší plavat prsa, ale styly se dají v pohodě střídat.

Foto: shutterstock.com

Pohyb ve vodě je radostFoto: shutterstock.com

Ukázkový trénink

Začněte mírným zahřátím na suchu (chůze, dřepy...) a pak se rozplavejte (několik bazénů v mírném tempu). Poté se ve vodě pěkně protáhněte. V hlavní části plavecké lekce se zaměřte na intenzivní plavání. Nemělo by trvat déle než tři čtvrtě hodiny. Zřejmě pak budete pěkně zadýchané. Na závěr si dejte ještě pár bazénů volně jiným stylem - jestli jste vsadily na prsa, zkuste třeba znak. Pokud ukázkový trénink nezvládnete, zkuste alespoň tzv. kondiční plavání, tedy plavejte alespoň 10 minut jedním stylem (ideálně 30 min.). Tehdy se zvýší srdeční tep a nastartuje se spalování tuků. Čím víc bez přestávky uplavete, tím líp.

Plavejte správně

Je třeba, abyste se snažily o správný styl plavání. Nejčastější chybou je zaklánění hlavy, ať už plavete prsa, nebo kraul, protože přetěžujete páteř. Takže nic naplat, musíme s hlavou do vody. Jestli je vám to nepříjemné, pořiďte si brýle a než se pustíte do prvních temp, vyzkoušejte si dýchání někde u kraje bazénu. Plavete-li prsa, hlídejte si souměrný záběr nohou, nepřetěžujte ruce a nevydechujte nad vodou.

Profesionální plavkyně ze mě určitě nebude, ale vydané kalorie a předepsaný trénink mě namotivovaly k tomu, že to určitě půjdu zkusit! A co vy, přidáte se?

Chodíte plavat a chcete motivovat ostatní? Máte nějaký vlastní tip týkající se plavání? Zážitky z vašich prvních pokusů a rady pro ostatní začínající plavkyně pište pod článek v diskusi nebo na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám