Hlavní obsah

Plážová taška: Co v ní nesmí chybět?

Foto: Thinkstock

Na pláži se taška vždycky vyplatíFoto: Thinkstock

Reklama

Léto je tu a s ním i čas, kdy si vyrazíte na vytouženou dovolenou k moři nebo jen tak někam k vodě zaplavat si a nachytat trochu bronzu. Chcete-li si den na pláži opravdu užít, vyhnout se úpalu a dalším nepříjemnostem, je dobré vědět, co byste si měli sbalit do plážové tašky.

Článek

Někdo by mohl říct: „To je toho, sbalím si pár ,švestek' a hotovo“, jenže o to právě jde. Zapomenete-li si do tašky k vodě přihodit něco nepostradatelného, může to mít dost špatné následky. Proto obsah plážové tašky nepodceňujte, ale ani nepřeceňujte. Nabízíme vám malý seznam věcí, které by neměly chybět v základním vybavení žádné plážové tašky.

Foto: archiv firem

Na foto: balzám na rty Nivea, opalovací emulze Clarins, ručník Bio-Shopping, plážová taška HM, sluneční brýle AllureFoto: archiv firem

Osuška nebo podložka na ležení

Aby pro vás bylo lenošení a opalování u vody pohodlné, vezměte si s sebou cokoli, na čem se vám bude příjemně ležet.

Ručník

Budete se určitě potřebovat do něčeho utřít. Je to sice samozřejmost, ale i na to se dá občas zapomenout.

Sluneční brýle

Když je nehodíte do tašky, rozhodně si je dejte rovnou na oči, než vyrazíte ven. Oči si totiž musíte chránit proti slunečním paprskům i proto, aby se vám nenadělaly zbytečné vrásky a citlivá kůže kolem očí předčasně nezestárla. Používejte brýle s označením UV 400, ty poskytnou očím dostatečnou ochranu. Jsou lepší brýle z optiky, nebo si vystačíte s levnějšími typy z módních obchodů? Na to vám odpoví článek Sluneční brýle za 179 Kč. Bezpečné?.

Kšiltovka nebo slamák

I když na hlavě běžně nic nenosíte a myslíte si, že ve všem vypadáte hrozně, tak do plážové tašky si nějakou pokrývku hlavy rozhodně přibalte. Jejím hlavním účelem není dělat parádu, ale uchránit vás před úpalem. Širší krempa klobouku nebo kšilt chrání i oči před slunečními paprsky. Pokud budete ležet na břiše s kloboukem na hlavě, tak asi těžko bude někoho zajímat, jestli vám to sluší, nebo ne.

Velký šátek, takzvané pareo

Ramena se většinou rychle opálí, ale taky spálí. Když budete mít v tašce něco, co můžete použít k jejich zakrytí, určitě to oceníte. Může to být např. velký šátek, který se hodí i k tomu, když půjdete na procházku po pláži, nebo jím můžete podvázat i vlasy, aby nepřekážely. Šátek nezabere moc místa a byla by škoda na něj zapomenout. A kdo nechce šátek, může si vzít třeba tričko s krátkým rukávem.

Plavky a čisté spodní prádlo na převlečení

Pokud se nechystáte na nudapláž, tak budete potřebovat plavky. Ženy, které jsou náchylné na různé mykózy, by si měly vzít i jedny náhradní. A než budete z pláže odcházet, vyměňte plavky za čisté spodní prádlo. Můžete se tak i před odchodem jít ještě vykoupat a nemusíte čekat, až vám plavky znovu uschnou.

Foto: archiv firem

Na foto: kšiltovka Louis Vuitton, opalovací krém Dermacol, plavky bonprix, ručník HM, sluneční brýle HMFoto: archiv firem

Ochranné prostředky na opalování

Tak to je úplný základ všeho. Jestli to bude mléko, krém nebo olej, není důležité, hlavně aby obsahoval vyšší ochranný filtr proti UVA i UVB záření, a to nejlépe něco mezi 25–30 SPF a byl voděodolný. Na pozoru se musí mít hlavně světlé typy žen a ty s citlivou pokožkou, takže klidně přibalte opalovací prostředek s ještě vyšším faktorem. Pokud máte sklony k akné, zvolte raději bezolejové opalovací prostředky. Během opalování se nezapomeňte občas znovu namazat, a to i když používáte voděodolné prostředky.

Balzám na rty s UV filtrem

Inspirovat se můžete v článku 10 nej balzámů na rty. Jak známo, slunce rty vysušuje, a jestliže je nebudete mazat, budou rozpraskané a bolavé. Proto byste balzámy na rty měli používat průběžně po celý den, i když se zrovna nesluníte. No a do plážové tašky rozhodně nezapomeňte přihodit balzám na rty, který obsahuje UV filtr.

Hřeben a ochranný sprej na vlasy

Mokré vlasy je dobré si po každém koupání pročesat, aby lépe proschly. I ony budou potřebovat před sluncem trochu ochrany, aby po celou dobu vypadaly skvěle. Takže se ujistěte, že jste si s sebou vzali ochranný sprej na vlasy s UV.

Foto: archiv firem

Na foto: opalovací mléko Dermacol, plavky HM, plážová osuška Fresh'n'good, plážová taška HMFoto: archiv firem

Lahev s neslazenou minerálkou

Po sladkém pití je neustále žízeň, proto si přibalte vodu bez příchutě. Navíc se dá použít i na hydrataci pokožky, když se zrovna nechcete nebo nemůžete koupat a není po ruce sprcha. Hydratovat musíte zevnitř i zvenčí.

Něco na čtení a možná i dioptrické brýle

Zkrátit si chvíle během opalování, pokud zrovna nechcete usnout, vám pomůže nějaká knížka nebo časopis.

Peníze

Bez nich nejde nic. Vezměte si ale jen tolik, kolik asi utratíte. Mějte na paměti, že někteří lidé chodí na pláže za jiným účelem než právě vy a mohli by vám způsobit pořádný problém. Takže cennosti nechte pro jistotu doma nebo v hotelu.

Vlhčené ubrousky

Určitě se vám budou hodit, protože ne vždycky je na blízku tekoucí voda.

Igelitová taška nebo sáček na zip

Minimálně se dá použít na mokré plavky nebo na načaté opalovací mléko, co kdyby se vám vylilo do tašky.

Už jste někdy proklínali sami sebe, že jste si zapomněli vzít na pláž něco důležitého? A jak jste to vyřešili? Pokud chcete, můžete se o tom zmínit v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám