Hlavní obsah

Pleť v zimě: Jaké krémy nakoupit, a jaké nechat na léto? Poradíme vám!

Foto: NinaMalyna, Shutterstock.com

Připravte svou pleť dobře na zimu!Foto: NinaMalyna, Shutterstock.com

Reklama

V létě pleť natíráte opalovacím krémem, v zimě si ale řada z vás neuvědomuje, že i před mrazem je třeba ji chránit. Jak na to a co vám může hrozit?

Článek

Pleť v zimě potřebuje speciální péči, a tak než vyrazíte z tepla domova do chladného počasí, je dobré kůži, která může být vystavena větru a chladu – hlavně obličej, krk a ruce – promazat mastnějším krémem, a to asi 20 minut předem.

„Pozor si dávejte také na omytí rukou či obličeje krátce před cestou do chladu a větru – kůže může zareagovat podrážděním nebo až dermatitidou," zní varování MUDr. Kataríny Třískové, korektivní dermatoložky Medicom Clinic. Samozřejmě je výhodné používat čepice, čelenky, šály a rukavice.

Pokud je vliv mrazu dlouhodobý, způsobuje pokožce permanentní šok a může vést až ke kožním nemocem, jako je například rosacea (růžovka). „Krátkodobá expozice pokožky vlivem chladu může mít naopak blahodárný účinek. Stimuluje krevní oběh, a tím pokožku prokrvuje a zvyšuje její obranyschopnost," vysvětluje dermatoveneroložka MUDr. Adriana Tomeková, proč byste se ani v zimě neměli pobytu venku bránit. Ovšem všeho s mírou.

Foto: petrunjela, Shutterstock.com

Zejména rty potřebují důkladnou péčiFoto: petrunjela, Shutterstock.com

Zimní výbava

Když se řekne tuk, většina žen strachy zpozorní. V chladném období je však nezbytnou esencí zdravé pokožky. „Základem zimní kosmetiky je vyvážený poměr lipidů a hydratačních složek," radí Eva Kučerová, zástupkyně přírodní kosmetiky Anthyllis. „Když venkovní teplota klesne, mazové žlázy pokožky snižují produkci lipidů a látková výměna stagnuje. Proto je vhodná kosmetika obsahující tuky, zároveň je v zimě důležitá kombinace vitaminů A, B, C a E."

Lehký hydratační krém je třeba vyměnit za výživný mastný. „Skvělým pomocníkem jsou krémy se systémem voda v oleji, které nepropouštějí pot a teplo a ve vrchních vrstvách pokožky zadržují její vlhkost. Vhodná je i termální voda s obsahem minerálů. Určitě nesmíme zapomenout na výživný balzám na rty. Například s obsahem beta-glukanu, který chrání a léčí poškozená místa,“ doporučuje Eva Kučerová.

Foto: Archiv firem

Vsaďte na krémy obohacené o vyživující oleje. Na foto (zleva): Ochranný balzám Matis Climatis pro obnovu kožního filmu a boj proti nepříznivým povětrnostním podmínkám, Matis Paris, 1699 Kč. Hydratační pleťový krém s fytokomplexem z červeného hrozna a olivového oleje, Anthyllis, 286 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Myslete v zimě i na ochranu rtů. Na foto (zleva): Zjemňující balzám na rty s hroznovým olejem a bambuckým máslem, Manufaktura, 99 Kč. Hojivý balzám Blistex MedPlus s eukalyptem, mentolem a kafrem pro vysušené a popraskané rty, Blistex, 88 KčFoto: Archiv firem

Ideální jsou krémy s obsahem lipidů, urey nebo kyseliny mléčné. Výborný je měsíček, aloe vera, konopí a včelí vosk, z olejů vsaďte na mandlový, kokosový či na bambucké máslo. Mnoho firem také vydává speciální zimní krémy, takzvané Cold Creams. Jejich složení odpovídá tomu, co pokožka v chladu vyžaduje.

Foto: Archiv firem

Pro zimní péči se výborně hodí bambucké máslo. Na foto (zleva): Jemný denní pleťový krém s bambuckým máslem pro citlivou pokožku, Manufaktura, 249 Kč. Krém pro citlivou pokožku Comforting Body Cream, Crabtree & Evelyn, 850 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

S cold creamem můžete bez obav i na hory. Na foto (zleva): Nemastný krémový gel pro mastnou a smíšenou pleť Arctic Aqua 3D, Lumene, 420 Kč. Ochranný krém na problematickou pleť pro zimní období, Ryor, 123 KčFoto: Archiv firem

Hlídejte si etikety

V zimě se vyhněte kosmetickým přípravkům obsahujícím alkohol, ten odmašťuje a může pleť dráždit. Obsahují ho především čisticí přípravky na pleť, ideální jsou v zimě tedy micelární vody a odličovače na olejové bázi.

Foto: Archiv firem

V zimě pečujte o pokožku i při odličování, třeba s nezatěžující micelární vodou. Na foto (zleva): Čisticí micelární voda 3v1 DermatoCLEAN, Eucerin, 249 Kč. Zklidňující micelární voda, Nivea, 200 KčFoto: Archiv firem

„Dobré je vyhnout se i přípravkům, které obsahují špatně snášenlivé látky, jako parabeny, lanolín, peru balzám, parfemace. Naopak vyhledávejte spíše přípravky se zinkem, vitaminem E či skvalenem, mají zklidňující a hojivý efekt na kůži," radí Katarína Třísková.

Během sprchování volte spíše sprchové oleje než mýdlo nebo gel, které pokožku vysušují. Milovníci horkých van by se měli spokojit spíše s kratšími sprchami. Teplá voda zbavuje pokožku ochranného filtru a vysušuje.

Kromě pokožky na tváři pečujte v zimě také více o své ruce, kde je kůže velmi jemná a citlivá. Mějte vždy po ruce hřejivé rukavice i mastnější krém. Večer si pak udělejte olejový zábal, třeba z medu a kokosového či olivového oleje.

I v zimě svítí

Zdálo by se, že v zimě si vaše pokožka odpočine od UV záření, které zapříčiňuje předčasné stárnutí. Není to však pravda. Ostré slunce ohrožuje vaši pleť nejen během lyžování na horách. 80 procent UVA i UVB záření pronikne i skrz mraky, proto nezapomínejte, že nějaké slunce existuje.

Jak pečujete o svou pleť v zimě vy? Máte speciální triky a rituály?

Reklama

Načítám