Hlavní obsah

Pocení: Těmhle nesmyslům nevěřte!

Foto: Thinkstock

Pocením se naše tělo ochlazujeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé ráno použijete deodorant, a přesto zrovna… ehm… nevoníte? Bojíte se pořádně napít, abyste se nepotila ještě víc? Nebo se utěšujete tím, že jste sice celá „orosená“, ale zato z těla vylučujete škodlivé toxiny? Nevěřte všemu, co kde slyšíte, a pojďte se podívat na ty největší nesmysly, které se o pocení šíří.

Článek

Také vás občas napadne, že by bylo lepší, kdybychom se vůbec nepotily? Ano, pocení může být nepříjemné, ale pro naše tělo je nezbytné. „Pouze nepatrné množství tepla se z těla dostává plícemi. Velká část tepla se uvolňuje kůží. V té jsou potom potní žlázy, které produkují pot," vysvětluje MUDr. Zdeněk Štěpán. Takže nebýt pocení, hodně rychle bychom se přehřály. Díky němu se totiž naše tělo ochlazuje.

1. Pravidelná sprcha ochrání od zápachu

Tento mýtus už je naštěstí na pokraji vymření, ale stále jsou lidé, kteří mají za to, že když se budou pravidelně sprchovat, nebudou cítit potem. Omyl. Ani v případě, že se myjete dvakrát denně (a poctivě), se nemusíte nepříjemnému zápachu vyhnout. Na druhou stranu samozřejmě platí, že zanedbaná hygiena nelibou vůni ještě znásobuje. Bez deodorantu se zkrátka neobejdete.

2. Pocením se zbavíme toxinů

Pocení určitě není škodlivé, je přirozené, ale že bychom se díky němu zbavily škodlivých toxinů? Kdepak. Lidský pot se skládá z 99 % z vody, zbytek mají na svědomí soli, kyselina mléčná a močovina. Toxiny se dostávají z těla jiným způsobem – vyměšováním.

3. Nadměrně se potíme jen v létě

Myslíte si, že to, že je zima, vás ochrání od nadměrného pocení? Ale ne. Nepotíme se jen proto, že by nám bylo horko. Důvodem může být i stresující situace, špatná životospráva nebo hormonální nerovnováha. Přílišné pocení může být i předzvěstí nemoci.

4. Deodorant zabrání pocení

Deodorant vás od potu nezachrání. Slouží jen jako vůně k překrytí potu. Pokud se potíte více, zkuste raději antiperspiranty. Ty pocení díky obsahu aluminiových solí omezí.

Foto: Thinkstock

Tekutiny musíte doplňovatFoto: Thinkstock

5. Pot nevoní!

A proč nejsme cítit, když máme například zpocené čelo, ale podpaží ucítíme okamžitě? „V podpaží se totiž nacházejí velké potní žlázy. Ty potom produkují trochu hustější tekutinu s vyšším obsahem tuku i bílkovin a při rozkladu tak dochází k o to většímu zápachu," říká MUDr. Zdeněk Štěpán.

6. Antiperspiranty způsobují rakovinu

Otázka antiperspirantů je hodně kontroverzní a každý odborník má na věc jiný názor. Oficiálně ale neexistuje žádný důkaz, že by se látky obsažené v antiperspirantech vstřebávaly do těla a tropily nám neplechy.

7. Nadměrného pocení se nelze zbavit

Ani toto není (naštěstí) pravda. Pokud se potíte více, než je únosné a deodoranty ani antiperspiranty neúčinkují, vyhledejte odborníka. Hyperhydóza, jak se nadměrnému pocení odborně říká, se dá léčit za pomoci léků, injekce botulotoxinu nebo, pokud není zbytí, chirurgicky.

8. Deodorant stačí použít jednou denně

Pokud se vyhýbáte antiperspirantům a sázíte na deodoranty, nechávejte si jej v kabelce. Přestože většinou obsahují alkohol, který vůni zintenzivňuje a zápach kryje, jejich účinek není dlouhodobý. Může se stát, že budete po několika hodinách zase „cítit“.

9. Čím méně pijeme, tím méně se potíme

Tento mýtus není jen nepravdivý, ale i nebezpečný. Abyste se téměř nepotila, musela byste být doslova dehydrovaná, a tudíž by bylo ohroženo i vaše zdraví! Nebojte se proto pít tolik vody, kolik potřebujete. Jediné, co budete po pití vylučovat, je moč, nikoli pot.

10. Správný chlap musí smrdět

Uf, díkybohu, že tento mýtus dnes praktikuje už jen minimum mužů, ale i tak se přimlouváme, dámy, dohlédněte na svého miláčka, aby používal alespoň ten deodorant! Vždyť která z nás by nechtěla příjemně vonícího (nebo minimálně nezapáchajícího) partnera?

Voňavé léto přeji!

Reklama

Související témata:

Načítám