Hlavní obsah

Podzimní dekorace za pár korun

Foto: Ondřej Kroutil

Podzimní dekorace nám předvedla floristka Vlasta Černá RypáčkováFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Máte chuť probarvit si a zkrášlit domov? Na vánoční výzdobu je ještě brzy, ale to neznamená, že by interiéry měly zet neosobní prázdnotou. Zajděte si na procházku a z posbíraných darů přírody si vytvořte originální dekoraci inspirovanou aktuálními trendy. Chybí-li vám nápad, zkuste to podle našeho návodu.

Článek

Výhodou podzimního období je pestrá barevná škála listí a plodů rostlin a stromů. Jednoduché a efektní věnce, girlandy, ozdobné mísy, vazby z živých květin a další dekorace, které zkrášlí váš domov, hravě zvládnete udělat i samy. „Při vytváření dekorací do bytu si ze současných trendů vybere každý, protože nejsou tak svázané jako dříve. Stačí se jimi inspirovat, vybrat si to, co se vám líbí, doplnit to nějakým osobním prvkem či symbolem a originální doplněk je na světě,“ říká floristka Vlasta Černá Rypáčková, kterou jsme navštívili v jejím ateliéru. Návod, jak si všemožně na podzim ozvláštnit interiér a co seženete u profesionálů, najdete v naší videoreportáži.

Chryzantémy: vládkyně podzimních trendů

Hovořili jsme o inspiraci aktuálními trendy. Nejnovější trend v letošním roce udává květina mnoha tváří - chryzantéma. „Jedním z trendů podzimu 2010 je styl ´Just Chryzantems´," říká floristka Vlasta Černá Rypáčková. Jde o dekorace tvořené jedním druhem květin, ale nemusíte nutně zůstat u jediné barvy. Chryzantémy, v našich končinách také nazývané listopadky, mají kromě rozličných barev i různou strukturu květů. Odrůdy z drobných květů - například v Evropě vyšlechtěná „Multiflora“ - se ideálně hodí na pěstování v nádobách. Takové dekorace nemusí zůstat pouze jako takzvané sezonní, ale mohou zdobit váš domov celoročně. Květináč jako takový můžete následně přizdobit čímkoli, co vás napadne, ať už v barvách lahodících vašemu interiéru nebo naopak v kontrastu s nimi.

Foto: Ondřej Kroutil

Letos frčí styl ´Just Chryzantems´ v různých barváchFoto: Ondřej Kroutil

Velmi oblíbené jsou i odrůdy „Delaware“ s červenými květy, žlutě kvetoucí „Yellow delaware“ či sněhově bílá „Blanche Poiteviné Supreme“. Nejpůsobivější je ovšem seskupení více rostlin s květy různých barev. I barvy květů můžete skládat podle ladících tónů, nebo naopak do kontrastu. „Přestože se ještě z léta drží trend jednobarevných mas květin, je podle mého názoru dobré do takové dekorace použít i nějaký prvek, který onu jednotvárnost rozbije,“ říká floristka. V rámci trendu "Just Chryzantems" pro nás připravila květináč, do kterého zasadila tři tyto květiny různých barev. Kolem samotné nádoby zvolila tenký plát dýhy, který lze sehnat ve floristických potřebách, a to celé postavila do skleněné misky s kamením. „Podle chuti je možné misku naplnit vodou a nechat v ní plout speciální čajové svíčky," dodává odbornice.

Tip redakce: V letošním relativně teplém podzimu se dekorace může umístit na terasu, květiny nám zde pokvetou déle. Chryzantémy na videu jsou citlivější na mráz nežli multiflory, proto při předpovědi nočních mrazíků umístěte rostiny do interiéru. Odkvetlé rostliny lze snadno vyměnit za jiné tři rostliny, například kalanchoe nebo gerbery, o Vánocích je vyměňte za vánoční hvězdy.

Foto: Ondřej Kroutil

Voodoo styl zkuste doplnit pestrým prvkemFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Suchou vazbu lze ozvláštnit i živými květy, které vložíte do zkumavkyFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Řezané květiny vydrží i dva týdny. Volte barvy podzimu jako je žlutá, hnědá, červená, vínová i zelenáFoto: Ondřej Kroutil

Tajemná inspirace voodoo

Dalším aktuálním trendem, který si odbornice oblíbila a kterým se inspirovala při tvorbě dekorací, je voodoo styl. Osobně si z něj vybrala jen některé prvky, zejména použité exotické materiály a pestrost tropů a vhodně je zkombinovala, což můžete samy posoudit v našem videu. Přírodní materiály lze vhodně doplnit pestrými prvky, barevnými klubíčky, pestrobarevným listím, červenými šípky, osobními předměty, které pro vás mají určitou mystickou hodnotu, a podobně. Fantazii se při vaší tvorbě meze nekladou a spojení dvou netradičních prvků může dodat vaší dekoraci nový zajímavý rozměr. Voodoo styl je velmi úzce spjat s přírodou, to ovšem neznamená, že mu atypickým prvkem nemůžete dodat více dynamiky a plastičnosti.

Foto: Ondřej Kroutil

Ozdobné mísy mohou obsahovat nejen podzimní symboly jako kukuřičky nebo dýněFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Sloupovité dekorace se hodí i do pánské pracovnyFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

K podzimní výzdobě patří sloupovité vazby, girlandy a věnceFoto: Ondřej Kroutil

K podzimu patří dýně!

Jedním z nejčastějších prvků používaných pro podzimní výzdobu je tradiční dýně. Ta je trendy rok co rok. Už jsme si nejen zvykly dělat z ní obličeje na Halloween, ale zároveň ji používat ke zdobení interiéru. Mnohé z vás je mají na zahrádce, a pokud ne, tak je lze za malý peníz pořídit i v květinářství. Výhodou dýní je rozmanitý a originální tvar a pestrá barevná škála.

Tip redakce: Můžete vyzkoušet třeba odrůdu „Lakota", jejíž krásně zbarvené hruškovité plody jsou velmi dekorativní, nebo barevné varianty „Hubbardy" či italskou speciální odrůdu „Trombolino dÁlbigna", která má trubkovitý tvar.

Nejjednodušší je volně je rozložit na zajímavou mísu nebo do proutěného košíku a ozdoba je na světě. Ty menší můžete zároveň navléknout na ozdobnou šňůrku a zavěsit do prostoru na zeď nebo na dveře stejně jako třeba girlandy z barevného listí, sušené levandule, šípků, malých šišek a přírodních jutových stuh dozdobené skořicí či sušenými plátky pomeranče a citronu a podobně.

Jistě se mnou souhlasíte, že domov dělají detaily. Moderní interiéry jsou často nazývány neosobními a strohými, můžete jim ovšem vdechnout život, aniž byste porušily jednoduché linie a onen harmonický soulad. Nebojte se proto do nich vnést trochu té podzimní barevné krásy. Rozdíl poznáte podle spokojeného úsměvu rodiny a svých blízkých.

Máte nějaký tip na zajímavou podzimní dekoraci do bytu? Pojďte se o něj podělit s ostatními čtenářkami v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám