Hlavní obsah

Polohy před usnutím: Co prozradí o vašem vztahu?

Foto: isifa

To, v jaké poloze spíte, s sebou nese hlubší významyFoto: isifa

Reklama

Zamysleli jste se někdy nad tím, v jakých pozicích s partnerem spíte? O vašem vztahu to totiž hodně vypovídá! Tohle je deset nejčastějších poloh a jejich skrytý význam! Jak usínáte vy?

Článek

Podle nové britské studie, kterou zveřejnil deník Daily Mail, skutečně hodně záleží na tom, jak vedle sebe s partnerem v noci spíte. Během spánku se totiž vaše tělo chová naprosto přirozeně, nedokáže nic předstírat. „Páry usínají v pozicích, které jim vyhovují, odpovídají jejich osobnosti a jejich preferencím. Tyto návyky vznikají už na začátku vztahu, takže pokud po letech soužití dojde ke změně poloh, může to značit jisté změny i ve vztahu,“ říká psycholožka specializující se na partnerské vztahy Corrine Sweet, která se právě touto problematikou zabývala.

Ta zároveň upozorňuje na to, že to, jak spíte, samozřejmě ovlivňuje i to, v jakém psychickém stavu zrovna jste. „Když jste třeba ve stresu, jste podráždění a prostě nemáte chuť se k partnerovi přitulit. Třeba po hádce lidé často usínají hodně daleko od sebe, což značí averzi, kterou k sobě aktuálně cítí,“ vysvětluje Corrine Sweet.

A takhle podle studie usínají páry nejčastěji.

1. Poloha Svobody (28 %)

Partneři spí zády k sobě, aniž by se jakkoli dotýkali. Tato poloha je pro většinu lidí nejpohodlnější a zajišťuje kvalitní odpočinek. O vašem vztahu říká, že je dostatečně silný a intimní, proto dokážete spát, aniž byste se dotýkali. Takto spí lidé, kteří jsou na sebe zvyklí, dobře se znají a umí respektovat jeden druhého.

2. Poloha Opatrovatele (18 %)

I v tomto případě spí muž a žena zády k sobě, ovšem jsou na sebe natlačení a dotýkají se. Je to oblíbená poloha čerstvě zamilovaných párů, kteří spolu ještě nejsou příliš dlouho. Značí, že jim je spolu dobře, cítí se vedle sebe pohodlně a uvolněně.

3. Poloha Lžíce (13 %)

Je to tradiční pozice, při níž je žena zády k muži schoulena v klíně partnera. Ten tak přebírá vedení a symbolicky ochraňuje svou partnerku. Jde o pozici typickou pro první roky soužití, značí mimo jiné silnou sexualitu.

4. Poloha Polštářového jazyka (7 %)

Pár spí tváří k sobě, ovšem bez jakéhokoli dotyku. Značí prý především intimní potřebu kontaktu a povídání si před spaním.

5. Milenecký uzel (8 %)

I tady spí milenci tváří k sobě, ale mají ruce a nohy propletené v objetí. Toto spojení jim ale vydrží zhruba deset minut, poté spí odděleně. Je to znak intimity, lásky a sexuálního náboje, ale také jakousi milostnou nezávislost.

6. Poloha Milenci (4 %)

Je to naprosto stejná poloha jako milenecký uzel, ovšem v tomto případě k rozpojení nedojde. Partneři spí zapleteni jeden do druhého klidně celou noc. Značí to, že jsou na sobě partneři velmi závislí a nesnesou oddělení.

7. Poloha Obrácené lžíce (5 %)

Poloha je stejná s polohou lžíce, jen je v tomto případě schoulen muž v ženě. V tomto případě se vedení ujímá žena a ona je ta, která muže ochraňuje.

8. Poloha Romantik (1 %)

Tuhle polohu znáte určitě z hollywoodských romantických filmů. Žena při ní má svou hlavu a paže na hrudi partnera. Velmi často takto lidé usínají poté, co se pomilovali.

9. Poloha Superžena (1 %)

V tomto případě leží žena rozvalená na posteli v pozici mořské hvězdy a muž se tísní na okraji. Vypovídá to jediné, tady určuje pravidla žena. Má ráda dostatek vlastního prostoru, muž má druhotnou roli, kterou ale s ochotou přijímá.

10. Poloha Supermuž (1 %)

Jde o úplně stejnou polohu jako u superženy, ovšem tady s nedostatkem místa bojuje právě něžné pohlaví. V této posteli i vztahu je králem muž. Dělá rád věci po svém a žena s radostí jeho velení přijímá.

Co ještě ukázala studie

  • 80 % Britů je večer tak unavených, že zapomíná partnerovi dát pusu na dobrou noc
  • 90 % Britů neříká svému protějšku před usnutím „miluji tě“
  • U 25 % Britů nedochází před usnutím dokonce ani k žádnému fyzickému dotyku s partnerem
  • Jeden ze čtyř párů se v posteli pravidelně hádá, protože je partner budí (převaluje se, chrápe, mlaská, skřípe zuby,…)
  • Podle odborníků mají manželství, kde partneři chodí ve stejnou dobu spát a společně také vstávají, delší trvání
  • Jeden z deseti párů se přiznal k tomu, že dávají přednost odděleným postelím, a to v zájmu kvalitního spánku

A jak s partnerem usínáte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám