Článek
Víte, proč se vyhýbáte čokoládě, nebo vejcím? Zásadně nevaříte českou kuchyni, protože je nezdravá? O hodně přicházíte! Pojďte se s námi podívat, jak je to vlastně se současnými výživovými trendy.
Tradiční česká kuchyně je nezdravá!
NE. Jen posledních pár desetiletí se chlubíme naším knedlo - zelo - vepřo se záplavou omastku. V té pravé české rodině se maso jedlo jen svátečně - jednou týdně. Chybějící bílkoviny doplňovalo mléko, tvaroh a luštěniny. Ty se objevovaly na talíři mnohem častěji než dnes, spolu s polévkami, tmavým chlebem, houbami, zeleninou, bramborami a rybami. Jedlo se tak v podstatě chudě, ale velmi zdravě a vy teď máte dobrou příležitost vrátit se k úsporným, ale vydatným jídlům. Nejlépe k těm, které najdeme na zahrádce a v lese. Zkuste najít nějakou opravdu českou kuchařku po babičce a přesvědčíte se.
Banán je bez vitaminů!
NE. To je pomluva, která tomuto, běžně dostupnému, ovoci opravdu křivdí. Banán obsahuje nejen celou škálu vitaminů (A, B, K), ale i minerály, např. hořčík a draslík. Díky svému složení je velmi užitečný pro výživu pleti a vlasů. Najdeme v něm i hormony melatonin a serotonin, které navozují dobrou náladu. Toto ovoce se doporučuje při nespavosti a pro příjemnou relaxaci. Naproti tomu dlouho přeceňovaný obsah železa ve špenátu už byl vyvrácen. Způsobila ho kdysi chybná desetinná čárka v tabulkách. I když není králem, je ale stejně dobrý a prospěšný jako ostatní listové zeleniny.
Čokoláda kazí zdraví!
NE. Možná jen zuby, když si je po ní pořádně nevyčistíme. Nicméně čokoláda se užívala při léčbě srdeční nedostatečnosti, protože obsahuje teobromin, který stimuluje srdce a uvolňuje cévy. Z praxe jste si jistě všimly, že má antidepresivní účinky a navíc vylepšuje činnost mozku. V prodeji je celá řada čokolád, které jsou obohaceny mlékem či dávkou vitaminů, aby se tak nenuceně zdravé látky dostaly dětem. Základem je pořád kvalita a tedy kvalitní kakao, které by měla sladká pochoutka obsahovat.
Děti jsou po vejcích divoké!
NE.Tím to opravdu nebude. Vejce neobsahují žádné látky, které by něco takového způsobily. Zato jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin, minerálních látek a užitečných fosfolipidů. Pokud tedy nemáte zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, vajíčka vám nijak neuškodí. Samozřejmě kvůli salmonele kupujte jen ta zkontrolovaná, dodržujte dostatečnou tepelnou úpravu a hygienické zacházení s nimi.
Většina takových pověr o určitém druhu potraviny vzniká z náhodné zkušenosti, předpojatosti nebo z omylu. To ale není důvod, abyste ochudila svůj jídelníček o pokrmy, které vám lahodí.