Hlavní obsah

Poprvé ve fitku. A bez obav!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Oblékněte se tak, abyste se cítila dobřeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme si vědomy, jak je pro tělo důležitý pohyb, zpevnění svalů a kondice. Namlouváme si, že od zítra začneme cvičit, okoukneme novou posilovnu a budeme do ní pravidelně docházet. Ještě to ale nějak nevyšlo. Proč? Máme zbytečný strach z neznámého!

Článek

Bojíte se snad, že přijdete do posilovny, kde na vaše špíčky vyvalí oči dvacítka vysportovaných mužských těl, jejichž oči nebudou směřovat nikam jinam než do vašeho výstřihu, nebo na váš oplácaný zadek? Bývávalo, dámy, dnes už mají fitcentra úplně jinou atmosféru a úroveň. A taky existují fitcentra pouze pro ženy!

Důležitá rozhodnutí

Stanovte si cíle. Jakou svalovou skupinu chcete vytvarovat, co hodláte dokázat, kolik chcete shodit kilogramů. Pro nejlepší výsledky si to v bodech vyvěste na ledničku, ať máte přehled. Přemýšlejte každopádně rozumně a nepřehánějte to s nároky na vlastní tělo, cíle musí být reálné! Tvarování a hubnutí není otázkou týdne, ale dlouhodobějšího a pevného režimu.

Zeptejte se známých, zda někdo z nich nenavštěvuje příjemné fitcentrum, a také si sedněte k internetu a proklikejte se k prostředí, které by vám podle fotografií mohlo vyhovovat. Webové stránky obsahují vše, co vás zajímá, od poskytovaných služeb až po výčet nápojů na baru a ceník solária. Pokud vám nějaká informace není srozumitelná, zeptáte se na ni při nezávazné osobní návštěvě.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Cvičte s kamarádkami! Ale pozor...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nespoléhejte na kamarádky

Ať už se rozhodnete jít poprvé jenom „na kukačku", nebo rovnou cvičit, a bojujete s ostýchavostí, poproste nějakou kamarádku, aby šla s vámi. Ale jen poprvé. V dalším období nemá smysl se na ni spoléhat, protože když ona odřekne trénink, vy to z psychologického hlediska nejspíš uděláte taky. Budete se řídit podle ní, a dostanete strach zajít do fitka sama. Myslete jen na sebe a svůj osobní plán, jinak to můžete rovnou zabalit!

Přímo na místě se informujte, zda fitcentrum poskytuje osobního trenéra (potřebujete  ho pro první návštěvy, abyste si neublížila na strojích a aby vám vysvětlil, co k čemu slouží), kolik stojí jeho služby a jak se finančně vyplatí permanentka. Předplacené služby právě v této podobě mohou být hnací silou, jestliže předpokládáte, že by se vám později nemuselo chtít jít cvičit. Permanentka rovná se pojistka pro další návštěvy.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dodržujte pitný režimFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pohodlné oblečení je základ

Pro samotné cvičení si vyberte oblečení, ve kterém se cítíte dobře, pohodlně a popřípadě nenápadně (pokud jste ostýchavé, určitě nechcete na sebe poutat až moc velikou pozornost). Raději si ještě doma vyzkoušejte, zda vám úbor opravdu padne. Nemá smysl se později před zrcadly v posilovně prohlížet a zkoumat plandající nohavice a díru ve švu, kterou jste si zapomněla zašít. Odneslo by vám to dobrou náladu a hlavně chuť cokoliv podnikat.

Pak už jen myslete na poslední lehkou svačinku maximálně hodinu před cvičením - banán, jablko, kefírový nápoj... a na dodržování pitného režimu během něj a doplňování minerálů po skončení. Někteří odborníci se shodují, že pro organismus je zdravější variantou zvýšená spotřeba tekutin před cvičením než v jeho průběhu. Sama vyzkoušejte, který postup vám lépe „sedne".

Při cvičení nic nehroťte až na práh bolesti. Jakmile ucítíte nějaké nepříjemné až bolestivé naříkání vašeho těla, s aktivitou přestaňte! Zkuste si z hodiny v posilovně vytvořit příjemný a odpočinkový zážitek než muka. Endorfiny - hormony štěstí se vám postarají o vaši dobrou náladu a jako bonus můžete sledovat úžasně vypracované pozadí vašeho osobního instruktora, nebo toho fešáka vedle vás - pokud si tedy nezvolíte ryze dámskou posilovnu bez „rušivých" mužských elementů. Takže už víte, jaké fitko si vyberete?

Reklama

Související témata:

Načítám