Hlavní obsah

Tohle jsou potraviny, kterých se rakovina „bojí"!

Foto: Thinkstock

Potraviny mohou pomoci při prevenci proti rakoviněFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina je druhou z nejčastějších příčin úmrtí. Odborníci se shodují na tom, že má mnoho původců, jako je dědičnost, stres, kouření, životní prostředí a další vnější vlivy. A až ze třetiny příčin považují nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Známe potraviny, které fungují jako prevence proti této zákeřné nemoci!

Článek

Lidské tělo se skládá přibližně z 60 bilionů buněk, v každém z nás se nachází okolo 200 000 rakovinných buněk. Všichni v sobě tedy nosíme rakovinné zárodky, je to naprosto přirozený stav, organismus automaticky degenerované buňky ničí. Nebezpečí vzniká, když zablokujete (stresem, duševní zátěží, dlouhodobým špatným životným stylem, tedy i stravováním) svůj ochranný systém.

„Třetina všech nádorových onemocnění má souvislost s tím, co jíme," potvrzuje Doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc., z Interní hematoonkologické kliniky FN Brno, a dodává: „Strava je přitom jeden z nejdůležitějších faktorů zevního prostředí. Obecně se její vliv může uplatňovat buď nepříznivě tím, že podporuje vznik a růst nádoru, nebo příznivě, kdy strava může působit ochranným způsobem.“

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které posilují imunitní systém. Zkuste vyloučit nebo minimalizovat potraviny rizikové. Strava působící preventivně proti rakovině obsahuje vysoké množství vlákniny, každodenní porce ovoce a zeleniny a poměrně nízké množství živočišných tuků. Vytipovali jsme ty složky potravy, které působí na organismus naprosto blahodárně.

Foto: Thinkstock

Díky prevenci se lidé cítí dobře i ve stáříFoto: Thinkstock

Brokolice

Obsahuje antioxidanty sulforafany působící jako prevence rakoviny především žaludku a prsou. Ale pozor, aby neztratila nic ze svých kvalit, musí se konzumovat syrová, nebo jen krátce (2–3 minuty) spařená případně připravovaná na olivovém oleji. Podobné účinky má i další brukvovitá zelenina: kapusta, květák, zelí, kedlubna – obsahují flavony indoly.

Špenát

Je bohatý na vlákninu a látky s protirakovinnými účinky, obsahuje vysoké množství beta-karotenu (tvoří se z něj aktivní vitamin A) a luteinu. Stejně jako brokolice, měl by se jíst syrový v salátech nebo jen lehce vařený, aby se nesnížil obsah antioxidantů. Pozor, není vhodný pro lidi s ledvinovými kameny.

Rajčata

Stejně jako paprika obsahují látku lykopen, která tělo chrání před rakovinou a je desetkrát účinnější při ochraně buněk než beta-karoten obsažený v mrkvi. Na lykopen jsou bohaté i meloun nebo papája. Chrání hlavně plíce, děložní sliznici, prostatu a žaludek.

Celer

Dokáže detoxikovat karcinogeny (zejména způsobené kouřením), má mnoho protirakovinných látek. Jeho nevýhodou je, že často vyvolává alergické reakce.

Jablko

Znáte rčení našich babiček „kdo jí jedno jablko denně, k tomu nechodí lékař“? Jablka kromě jiného mají ve své slupce látky triterpenoidy, které dokážou likvidovat rakovinné buňky. Nezapomeňte, nejdůležitější částí je slupka.

Kiwi

V čínské tradiční medicíně se předepisuje k léčení rakoviny žaludku a prsu. Má vysoký obsah vitamínu C, který četnými způsoby zabraňuje nemocem. Stejně působí citrusové plody (pomeranče, citrony, pomela, grapefruity).

Hrách, fazole, čočka

Jsou plné proteinů, vitaminů a minerálů, bohaté na vlákninu. A hlavně jsou zdrojem cenné látky inositolu, která chrání před rakovinou střev, prsu a prostaty. Chlorofylin obsažený v hrášku na sebe váže škodlivé látky v těle, chrání před rakovinou střev. Experti na výživu doporučují jíst luštěniny, alespoň jednou týdně.

Koření

Sladká paprika je ohromný zdroj antioxidantu beta-karotenu, jenž je spojován s prevencí četných druhů rakoviny.

Kurkuma je skutečně jeden ze zázračných léčivých druhů rostlin na světě. Její hlavní aktivní složkou je kurkumin, který má silné protizánětlivé a protirakovinné účinky. K zázračným kořením patří i chili, skořice, zázvor, máta, tymián, oregano.

Česnek a cibule

Máte česnek rádi a dáváte ho téměř do všech pokrmů vyjma těch sladkých? Potom máte mnohem nižší riziko, že vás rakovina ohrozí. Látky v česneku zpomalují dělení rakovinných buněk a chrání tělo proti volným radikálům. Čím méně je tepelně upravovaný, tím silnější účinek.

Stejně působí cibule, tedy zamezuje růstu rakovinných buněk díky svému vysokému obsahu fenolových sloučenin (jednoho z druhů antioxidantů). Čím je cibule štiplavější, tím je účinek silnější. Obdobně působí pórek a šalotka.

Jogurt (s probiotickými účinky)

Stará zázračná potravina se silnými antibakteriálními a protirakovinnými účinky. Svým blahodárným působením na střevní mikroflóru zvyšuje funkci imunitního systému (stimulací tvorby gama interferonu). Aktivuje činnost přirozených „zabijáckých" buněk, útočících na viry a nádory. Dobře prokysaný jogurt je bezpečný i pro lidi s nesnášenlivostí laktózy .

Neloupaná rýže

Obsahuje protirakovinné inhibitory proteázy a má velký obsah prospěšné vlákniny. Bohaté na vlákninu jsou ovesné vločky i jiné obilniny.

Olivy a olivový olej

Olivový olej je považován za významný prostředek chránící buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Je plný antioxidantů, činí buňky stabilnější vůči volným radikálům. Stejný pozitivní účinek mají i zelené olivy.

Mořské ryby

Velmi blahodárně na organismus působí omega3 mastné kyseliny z ryb, chrání před rakovinou tlustého střeva. Do jídelníčku by je měli zařadit všichni obzvláště ti, kteří mají genetické dispozice ke vzniku této choroby.

Omega 3 mastné kyseliny, které jsou také v lněných semínkách jsou podpůrnou léčbou pro pacienty, které se zákeřnou nemocí bojují, protože posilují imunitu i růst svalové hmoty.

Zelený čaj

Pokud si každý den dopřejete několik šálků, podpoříte svou imunitu, tělo funguje, jak má a dokáže si se zhoubnými buňkami lépe poradit.

Výživové doporučení k prevenci proti rakovině:

  • pravidelně denně jíst nejméně 3 porce zeleniny
  • pravidelně denně jíst nejméně 2 porce ovoce s nižším glykemickým indexem– více se o něm dozvíte v článku zde.
  • jíst hodně celozrnných obilovin
  • udržovat žádoucí tělesnou hmotnost (index tělesné hmotnosti BMI 20–25, spočítat si ten svůj můžete zde).
  • snížit příjem tuku v zájmu udržení žádoucí tělesné hmotnosti
  • jíst méně červeného masa (ne více než 140 g připraveného masa denně)
  • neužívat vysoké dávky vitaminových přípravků
  • omezit příjem alkoholu (do 2 skleniček denně u žen, do 3 u mužů)
  • nejíst příliš slaná jídla a potraviny znehodnocené plísní

(Zdroj: Česká onkologická společnost)

Všechno souvisí se vším. Mějte to na paměti, když usedáte k jídlu.

Reklama

Související témata:

Načítám