Hlavní obsah

Pozor na muže-šovinisty! Jak je odhalit během chvilky?

Foto: Thinkstock

Šovinistů díkybohu ubývá, ale stále jsou mezi námiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy podle nich patří k plotně, muži jsou ti, co vládnou. Ženám a samozřejmě i světu. Ano, takhle přemýšlejí šovinisté. Jak je odhalit během chvilky, i když se snaží svůj světonázor maskovat?

Článek

Mužský šovinismus bývá označován také jako machismus. Podle slovníku cizích slov jde o nadměrné zdůrazňování maskulinity a víru v nadřazenost mužů nad ženami. Prostě nesmysl, který byl v minulosti celkem oslavovaným názorem, dnes už se tím díky bohu řídí čím dál méně mužů. Přesto jsou šovinisté stále mezi námi, i když už svá moudra nekřičí tak nahlas. Poznáte je podle následujících znaků.

Není vtip jako vtip

Víte, proč se ženy vdávají v bílém? Protože je to přece standardní barva domácích spotřebičů!

A víte, kdy je muž pro ženu opravdu nepostradatelný a nenahraditelný? Když tlačí plný vozík v supermarketu.

Inteligentní muž se zasměje oběma vtipům. Chytrá a vyrovnaná žena také. A šovinista? Toho pobaví jen ten první, zato ale pořádně. Jeho smích v podstatě neutichne, dokud jeho sluchové receptory nezachytí ten druhý vtip.

Foto: Thinkstock

Šovinistu poznáte i podle toho, že ženský názor nebere příliš vážněFoto: Thinkstock

Demonstrace síly

Existuje jedna vlastnost, která je obecně uznávaná jako symbol mužství – síla! A je jedno, zda jde o sílu peněz, sílu moci, nebo horu svalů, které mohou skály lámat.

Normální muž toho umí využít, aniž by kolem toho nadělal příliš řečí. Ti druzí si užívají veřejnou demonstraci své síly. Šovinisté prostě milují páku, soutěže v exování piva, s oblibou platí za celou hospodu, podrobně popisují své dobré známosti a možnosti, které jim to skýtá, líčí, jak zahrnují svou přítelkyni kvalitními dary. Ale znáte to, kdo moc mluví, nemá čas na činy. Tak ne abyste šovinistům všechno věřili.

Staré dobré časy a tradiční hodnoty

Zní to tak vznešeně. Tradiční hodnoty a důležitost rodinného uspořádání, staré dobré časy, věrnost. Jenže šovinista má o těchto termínech poněkud zkreslené představy. Vnímá je následovně:

  • Tradiční hodnoty a důležitost rodinného uspořádání– Podle tradice by chlapi měli živit rodinu a ne vyměňovat dětem plenky. V tradiční rodině ženská vaří, uklízí, a když chlap nepřinese dostatek peněz, nějak si prostě poradí.
  • Staré dobré časy – Časy, kdy ženy nekecaly do politiky, nebraly chlapům práci a neuvelebovaly se v ředitelských křeslech.
  • Věrnost – Co je to za dobu, kdy ženy klidně zahýbají svým manželům a ještě se tím chlubí kamarádkám? Tohle je přece čistě mužská záležitost!
Foto: Thinkstock

Já jsem muž, vládce tvorstva. To je jejich mantraFoto: Thinkstock

No jó, ženská

Tak tahle věta prozradí šovinistu okamžitě. Má ji totiž v takové oblibě, že ji z jeho úst lze celkem často slyšet, vlastně skoro pokaždé, když se něco nepovede (a to i když je to samozřejmě jeho chyba). Třeba, když mu servírka přinese místo guláše svíčkovou (kterou si sice omylem objednal, ale koho to zajímá), nebo když s operátorkou nedokáže vyřešit vypadlý internet (přestože je to on, kdo zapomněl zaplatit složenku za připojení).

Je to jako kouzelná formulka, která jakýkoli neúspěch vysvětluje. Stojí za ním přece ženská, tak co byste čekali. Úspěch asi těžko!

Strach z nemužného

Poslední věcí, která je typická pro šovinisty, je strach maskovaný nenávistí vůči všemu, co není dost chlapské. Proto šovinisté například nesnášejí homosexuály (ale i lesbičky, protože co je to sakra za ženskou, která neocení pořádnýho chlapa), feministky (protože co je to ženskou, když neocení pořádnýho chlapa), muže na mateřské (určitě to jsou teplouši), kadeřníky (to jsou určitě teplouši) a Skoty, protože ti nosí sukně, tudíž to asi budou taky teplouši.

Znáte nějakého šovinistu?

Reklama

Související témata:

Načítám