Hlavní obsah

Pozor! „Zdravé" potraviny vám můžou i ublížit

Foto: Thinkstock

Nenechte jídlo řídit svůj životFoto: Thinkstock

Reklama

Jak to vypadá, když se jídlo stane posedlostí, začne vám řídit celý život a zničí vám zdraví? Až 16 % českých žen i mužů si prochází peklem zvaným porucha příjmu potravy. Pozor, tahle nemoc vás velmi snadno může přivést až na psychiatrii nebo na jednotku intenzivní péče!

Článek

Pryč jsou doby typické mentální anorexie, či bulimie. Obě poruchy se stále vyvíjejí a mění! Možná dokonce zjistíte, že máte sami blízko k některé z jejich nových forem – orthorexii, drunkorexii nebo bigorexii. Nebo jimi trpí třeba vaše dospívající děti!

Orthorexie – když se zdraví stane nemocí

„Upekla jsem vám báječný koláč. Je v něm bio pohanka, bio vajíčko, bio třtinový cukr, bio med, bio mandle a čistá voda z ledovce!“ Tak takhle nějak by vás uvítala orthorektička Renata. Plánování jídelníčku, hledání informací, jak a kde se potraviny vyrábějí, a shánění a příprava jídla ovládla Renatě celý život. „Všechny oslavy, výlety a společenské události jí kazí to, že se tam nedostane ke svým zdravým potravinám. Většinou už s námi kvůli tomu ani nic nepodniká,“ vypráví její kamarádka Alena.

Foto: Thinkstock

Posedlost jakýmkoli jídlem, i zdravým, vás může připravit i o přáteleFoto: Thinkstock

„O orthorexii se mluví jako o poruše příjmu potravy, která je charakterizovaná posedlostí zdravou výživou a upřednostňováním bio výrobků,“ vysvětluje psycholožka Alena Němcová a dodává, že touto nemocí trpí nejčastěji ženy ve věku 25–35 let, ale není ojedinělá ani u mužů.

Všechno je plné jedů!

Nemocní musejí na jídlo neustále myslet a trápí je úzkosti a deprese. Mezi orthorektiky patří často příznivci alternativních stravovacích směrů, jako je veganství, vitariánství či makrobiotika. „Bio produkty samozřejmě samy o sobě vůbec nejsou zdraví škodlivé, problém je ale v tom, že orthorektikům brzy přestane stačit fakt, že daná potravina je bio. Postupně ze svého jídelníčku vyřazují další a další věci, protože ani bio potraviny nemusejí být bezpečné, záleží na tom, kdo je vyrobil, jestli skutečně dodržel všechny postupy nebo jestli potraviny nekontaminoval znečištěný vzduch. Většina jídla se pro ně mění v jedy, kterými by se po jejich požití jistě otrávili nebo by určitě vážně onemocněli, a tohle smýšlení už je patologické,“ vysvětluje psychoterapeut Jan Kulhánek.

Utkvělá představa o vlastní nemoci

Orthorexie se ale může projevovat i jinak. Osmadvacetiletá Michaela drží už přes rok velmi přísnou bezlepkovou dietu, ačkoli jí žádná lékařská vyšetření nepotvrdila alergii na lepek. Má doma vyhrazeno dokonce své vlastní nádobí, aby se „nekontaminovalo“ lepkovými potravinami. „Do skupiny orthorektiků patří i někteří potravinoví alergici, kteří si však své alergie diagnostikovali sami,“ vysvětluje Jan Kulhánek s tím, že jde o vážnou poruchu příjmu potravy a lidé, pro které se zkoumání jídla stalo posedlostí, by měli vyhledat odbornou pomoc psychologa.

Foto: Thinkstock

Doplňky stravy pro sportovce jsou také jedním z číhajících nebezpečíFoto: Thinkstock

Drunkorexie – Oběd? Radši si dám večer drink!

Pětačtyřicetiletá Eva, matka sedmnáctileté Jany, neměla tušení, že se něco děje, dokud jí v noci nezavolali z nemocnice, že její dcera zkolabovala na minerálový rozvrat a celkové vyčerpání a leží na jednotce intenzivní péče. „Nepřišlo mi nápadné, že je hubená jako lunt, říkala jsem si, že dospívá a zkrátka se vytáhla, ale bohužel jsem si nevšimla ani toho, že se vrací opilá z víkendových mejdanů. Často nepřišla domů vůbec, protože spala u kamarádky, a já jí věřila. Byla jsem v obrovském šoku, když jsem zjistila, že ji z diskotéky vezla do nemocnice záchranka a obviňovala jsem se z toho, že jsem si jí málo všímala,“ líčí Eva.

Jana, které nakonec pomohla až psychoterapie a velmi důsledný dohled rodičů, je ukázkovým příkladem drunkorektičky – dívky, která drží drastické diety v kombinaci s alkoholem. „Toto chování vychází z faktu, že alkohol je dost kalorický. Dívky se chtějí na party bavit, ale za žádnou cenu by nepřekročily počet kalorií, který samy sobě stanovily. To se raději omezí na jídle,“ vysvětluje Alena Němcová s tím, že drunkorexie je typická hlavně pro dospívající dívky a mladé ženy ve věku 16–24 let.

Hrozí kolaps!

Drunkorexie kombinuje jak prvky anorexie, kdy se nemocný záměrně vyhýbá jídlu (přečtěte si děsivou zpověď vyléčené anorektičky Jitky), tak bulimie, při níž sahá po projímadlech a diureticích, aby se zbavil kalorií z jídla. „Hlavní nebezpečí takového chování spočívá v tom, že bez jídla se alkohol v žaludku vstřebává mnohem rychleji – do jater se může dostat za méně než 15 minut. Jeho účinek je pak silnější a nebezpečnější, zvlášť v kombinaci s energetickými nápoji. Dochází k razantnímu zvýšení krevního tlaku a srdeční činnosti a zároveň ke snížení schopnosti vnímat únavu," varuje Jan Kulhánek s tím, že vyčerpaný organismus pak velmi snadno zkolabuje. Máte strach, že by vaše dcera mohla mít podobné problémy? Začněte se jí více věnovat a všímejte si toho, co přes den jí, jestli najde sílu na sport a v jakém stavu se vrací z večírků!

A čím trpí muži? Bigorexií!

I muži ale mají svůj problém s jídlem – bigorexii. Pětadvacetiletý Jirka nechtěl nikdy hubnout, naopak toužil po svalnaté, krásně vyrýsované postavě. „Připadal jsem si vždycky slabý a hubený. A když mě opustila holka kvůli kulturistovi, něco se ve mně zlomilo. Zaťal jsem se a pustil jsem se do cvičení, abych všem ukázal, že umím být chlap. Jenomže se z toho u mě stala nemoc – v posilovně jsem byl každý den, denně jsem běhal, a když jsem nic nedělal, měl jsem hrozné výčitky, cítil jsem se jako baba,“ vypráví. „Začal jsem brát anabolika, bílkovinné doplňky a místo vody jsem pil jen iontové nápoje. Hrozně jsem si hlídal jídelníček – znal jsem složení každé potraviny, věděl jsem, kolik obsahuje bílkovin, tuků i cukru,“ dodává.

Jirka nakonec s cvičením musel přestat, protože přetěžováním těla a naprosto nevyváženou stravou u něj došlo k poškození kloubů, ledvin a jater. Svalová hmota se rychle proměnila v tuk a dříve hubený Jirka se nyní potýká s nadváhou, musí pečlivě dodržovat lékařem stanovený jídelníček a dochází k psychologovi. „Podstatné riziko bigorexie s sebou nese mimo jiné i sociální izolace a do problémů se mohou bigorektici dostat rovněž kvůli nedostatku peněz na fitcentra a potravinové doplňky,“ dodává psycholog Jan Kulhánek.

Orthorexie, drunkorexie i bigorexie jsou vážné poruchy příjmu potravy, které ohrožují tělesné i duševní zdraví. Nezahrávejte si s nimi, a pokud máte pocit, že ztrácíte kontrolu sami nad sebou, začněte jednat, a co nejdříve vyhledejte pomoc psychologa!

Reklama

Načítám