Hlavní obsah

Pravda a mýty o bylinkách 1

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nemusíme se spoléhat jen na pilulkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

1. díl - „Na každou nemoc se najde bylinka," v této větě je moudrost, prověřená staletími. V dobách, kdy nebyla antipyretika ani jiné podobné medikamenty, byly léčivky pomocí proti každému neduhu. A pomáhají i dnes. Ověřenou léčivkou i mýty opředenou rostlinou je lípa.

Článek

Útok chřipky na naši rodinu bezpečně poznáte podle vůně lipového čaje s medem. Není tajemstvím, že tato léčivka usnadňuje vykašlávání.

Bylinkářky

Je známo, že ve starověku i středověku se hodně experimentovalo, prověřovalo se působení bylin na jednotlivé nemoci a neduhy. Báby kořenářky tak získávaly dost zkušeností. A jak je na tom lípa? Působí léčivě na spousty chorob, ale na malomocenství, které se také léčilo touto bylinkou, však rozhodně nestačila. Lipové listy se vkládaly do úst, aby se zabránilo tvorbě puchýřků, šťáva z nich měla zabránit vypadávání vlasů. Ano, jistý drobný efekt v tomto případě lípa má. My ale víme, že aftů v ústech se daleko lépe zbavíme pomocí borůvek. Listy spařené vodou a smíchané s vínem se přikládaly na končetiny při svalových křečích a na popáleniny (k těmto účelům se listy - jen bez přídavku vína - používají i dnes). Rozmělněné lipové uhlí se používalo i jako zásyp na otevřené rány. Takovou léčbu bychom ve 21. století těžko vydrželi.

Duchové v lípě

Lípa bývala uctívaným stromem. Podle pověstí v nich žili dobří duchové, a tak se pod nimi lidé schovávali v době bouřky. Doufali, že je dobří duchové ochrání a neuhodí do nich blesk. No, to také asi nebude úplně stoprocentní, že? Nicméně podle slov mé babičky dokáže koupel v odvaru z lipového květu dát kůži jemný zlatavý nádech. Zkuste to, já bohužel nemůžu potvrdit, protože jsem to nikdy nezkusila.

Současnost

Dnes již víme, že lipový květ vyvolává pocení a rozpouští hleny. Proto se používá především jako podpůrný prostředek při horečnatých onemocněních, jako je nachlazení nebo onemocnění chřipkou. Nejúčinnější je čaj - pojďme se ho naučit připravit...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na chřipku je nejlepší lipový čajFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Příprava čaje:

1 lžičku lipového květu přelijeme šálkem horké vody a necháme asi 15 minut louhovat. Můžeme osladit medem. Užívá se 3 až 5x denně.

A nejen čaj pomáhá.

Lipové bonbony proti kašli:

Ingredience:

120 g medu, 100 g krystalového cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje, šťáva z poloviny citronu.

Postup:

Med, krystalový cukr, lipový čaj a citronovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly. Lipové bonbony jsou velmi dobré proti kašli a při nachlazení.

Co ještě pomáhá proti nachlazení?

Při chřipce a nachlazení doporučují lékaři dodat tělu co největší množství vitaminů. Většinou jíme pomeranče, citrony nebo kiwi. Opravdovou bombou je ale obyčejný celer. Kromě vitaminů skupiny B, C, K, A, E, obsahuje i draslík, hořčík, chrom, sodík, železo, zinek a vápník. A vybíráte-li čajovou směs, dbejte na to, aby obsahovala podběl lékařský. Jeho léčebné účinky znal už starořecký lékař Hippokrates - tišil jím prý suchý kašel.

My se ale již zítra zaměříme na neméně zajímavou bylinu, a tou je černý bez. Dozvíte se mimo jiné, že je velmi účinný při snižování horečky, čímž usnadňuje pocení...

Reklama

Související témata:

Načítám