Hlavní obsah

Pravda o třídních srazech: O co na nich opravdu jde?

Foto: Thinkstock

Máte rádi školní srazy po mnoha letech? A proč?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemám ráda školní srazy po hromadě let. Nevidím důvod, proč se scházet s někým, koho jste dvacet let neviděli a nijak vám nechyběl. A moc dobře vím, o co při nich jde! Víte to i vy?

Článek

Asi před sedmi lety jsem byla na srazu ze základky po už ani nevím (nechci vědět) kolika letech. Půlku lidí jsem si vůbec nepamatovala a ta druhá pro mě byla jen sbírka jmen, která mi matně něco připomínala.

Prostě cizí lidi, kteří jen jaksi náhodou byli u toho, když jsem se naučila číst. Nebyla to žádná legrace ani zábava, ale prachsprostá nuda (i když přiznávám, že se na tom možná podepsal fakt, že jsem byla těhotná a nepila jsem).

Proto jsem byla dost napnutá, s jakou přijde můj muž, který byl nedávno na srazu gymplu po dvaceti letech (jo, má čtyřicítku na krku a dost ho to děsí :-)). Výsledek? První hodinku si prošel klasickým kolečkem, kdo má kolik dětí, kdo je rozvedený a kdo ztloustnul, aby nakonec celý večer strávil s pár kamarády, s nimiž se běžně schází, protože to jsou fakt dobří (v podstatě rodinní) přátelé.

Na srazech po xxx letech totiž nejde o úsměvné vzpomínání a obnovení starých přátelství. Jde na nich o tohle!

Foto: Thinkstock

Vážně si máte s lidmi, které jste dvacet let neviděli, co říct? Nebo jde spíš o vyřizování starých účtů?Foto: Thinkstock

Válka loserů?

V každé třídě byl nějaký outsider. Fakt ošklivá a tlustá holka, nemožný šprt nebo prostě smolař, který se ztrapnil první den školy a táhlo se to s ním po zbytek docházky. A tihle lidi chodí na srazy z jediného důvodu! Chtějí ukázat, že už dávno nejsou loseři! Jenže:

  • Je jedno, kolik let uplynulo od chvíle, kdy jste spolužákovi pozvraceli boty (dobře, stalo se to mně v prváku na gymplu a asi nejtrapnější je, že to bylo po dvou pivech). Vsaďte se, že to bude první věc, kterou vám vaši spolužáci předhodí.
  • Většina holek zázračně nezhubne padesát kilo, naopak s věkem a dětmi jich ještě dalších třicet nabere. A její fotografie nádherných dětí a spokojeného manžela, který ji zamilovaně objímá, i když je to proti všem zákonům fyziky, na tom nic nemění. Holky si stejně spokojeně oddychnou, že na tomhle srazu vypadá někdo o dost hůř než ony.
  • A třídní šprti? Mění čtyři vysokoškolské tituly na jejich mimóznosti něco? Je fakt, že obsluhují jaderný reaktor temelínské elektrárny, fakt sexy? Ne, není, je mi líto.

Staré křivdy

Další věc, o kterou na srazech jde, je vyřizování si starých účtů. Milovala jste na gymplu kluka, který o vás nejevil žádný zájem, a ještě si z vašich citů dělal srandu?

Foto: Thinkstock

Průběh bývá vesměs stejný. Po úvodním kolečku, které je o tom, kdo je vdaný, kdo rozvedený, kdo má kolik dětí, by pak měla přijít zábava. Ale je tomu tak?Foto: Thinkstock

Tak to se na blížící sraz asi pořádně vyfiknete (budete tak týden hladovět, abyste dopnula super sexy šaty, rozhodně půjdete k holiči a na manikúru a pro jistotu si pořídíte i nové boty a kabelku). Jen ať ten holomek vidí, o co přišel. Že je z něj obtloustlý strejda s pleškou? Nevadí! Stejně s ním budete koketovat, a ve chvíli, kdy se chytí, vrátíte úder! Jen ať ví, jak chutná odmítnutí.

Jsem v pohodě

Budete se se spolužáky srovnávat a ujišťovat se o tom, jak vy jste v pohodě. No a co, že jste rozvedení, Tonča z druhé lavice byla u rozvodového soudu už třikrát! No a co, že vás práce moc nebaví a není ani nejlépe placená, Fanda je už dva roky nezaměstnaný. A těch pět kilo, co vám zůstalo po porodu, je naprosté nic proti těm dvaceti, co má navrch Mařka. Vlastně je sraz taková rychloterapie, bleskový kurz na zvýšení sebevědomí (pokud tedy nejste loseři z prvního odstavce).

Proto mě srazy nebaví, nic z toho totiž nepotřebuju. Úplný loser jsem (naštěstí) nikdy nebyla (ty pozvracený boty mi už spolužák dávno odpustil a děláme si z toho legraci oba), srdce mi nikdo nezlomil (jasně, jeden spolužák se mi líbil, ale nejsem blbá a svoje city jsem dost dobře tajila) a vím, že jsem v pohodě i bez srovnávání se se starými spolužáky (fakt mám dvě krásný děti, které mě „nikdy“ nezlobí, manžela, co mě „nikdy“ neštve a postavu, s níž jsem „opravdu“ spokojená).

A co vy a srazy po mnoha letech? Baví vás?

Související témata:

Načítám