Hlavní obsah

Přehlídkám vévodí futurismus

Foto: Salvatore Ferragamo

Efektní a nápadité prostřihy na rukávechFoto: Salvatore Ferragamo

Reklama

Módní trendy podzimu a zimy v sobě spojují velmi rafinovaným způsobem prvky ryzí ženskosti s nádechem extravagance. Velký návrat do dámských šatníků slaví minimalistický futuristický styl.

Článek

Z barev se výrazně prosazuje fialová, temně modrá, olivově zelená, bílá a zlatá. A kovové až lakované efekty jen zdůrazňují dokonalost materiálů a preciznost střihů.

Pro futurismus jako extrémně avantgardní umělecký směr je typické odmítání tradic. Cílem futuristických umělců bylo a je poukazovat na všechny klady moderní, uspěchané a rušné doby. Futurismus se vždy přikláněl k jednoduchosti, snažil se využívat nové technické materiály a nové kombinace, a tím vyjadřoval umění budoucnosti, kult technického pokroku a víru v utopii.

Futurismus jako životní styl se nejvíce prosadil na sklonku šedesátých let minulého století. Generaci teenagerů fascinovaly jiné a odvážné trendy v hudbě, designu, výtvarném umění i módě. Poprvé vznikala móda pro mladé, kterou tvořili sami mladí návrháři. Právě z této éry pochází rčení ‚anything goes', tedy „vše je možné", a přesvědčení, že nejdůležitější je mít svůj vlastní originální styl. „V historii módy to bylo jediné období, které se neživilo minulostí, ale naplno se odevzdalo vynalézání," říká historička módy Ladia Kamitsis (Mezinárodní slovník módy).

Foto: Quiksilver

Zvýšený pas slaví návrat i u spodního prádlaFoto: Quiksilver

Novodobý comeback let šedesátých s klasickými prvky futurismu veřejnost poprvé zaznamenala v rámci přehlídky Karla Lagerfelda pro Chanel v roce 2005 v Paříži. Posedlost vším kosmickým se prolínala celou módní kolekcí. Modelky s pečlivě vyžehlenými vlasy a výrazně nalíčenýma očima přicházely na molo v kratinkých minisukních a šatech „áčkové" linie, samozřejmě doplněných nezbytnými vysokými lakovanými kozačkami.

To, že se futurismus promítá i do žhavé současnosti v rámci módních kreací známých návrhářů, je nasnadě. Letošní kolekce z dílen Gucci, Sergio Rossi, Salvatore Ferragamo nebo třeba Quiksilver (nově pro ženy) je doslova přehlídkou futuristických prvků v jejich ryzí podobě. Minimalistické střihy jako z rýsovacího prkna, geometrická přesnost s prvky asymetrie, odvážné konstrukce ruku v ruce se strohým perfekcionalismem a závan nadčasovosti ve spojení se sci-fi. Kovové efekty v šedé, stříbrné, fialové a lahvově zelené barvě, lesklé až lakované materiály, to vše působí velmi extravagantně. Ve spojení s typicky ženskými liniemi a absolutním krejčovským mistrovstvím udělají tyto modely z každé nositelky sexy dračici. A výrazné doplňky jen umocňují výsledný dojem.

Futurismus je zkrátka nadčasový, odhoďte zábrany a kosmickou rychlostí si něco podobného, byť třeba jen originální asymetrický doplněk, pořiďte.

Reklama

Načítám