Hlavní obsah

Spal s jinou! Odpustíte mu?

Reklama

Automaticky zvednete jeho mobil, když vyzvání vedle vás, nebo potřebujete informaci na počítači a přijde mu nečekaný vzkaz přes ICQ - i takhle se dnes můžete dozvědět, že vám miláček zahýbá. Nastává moment, kdy se vám hroutí svět a nedokážete racionálně myslet. Vy ho ale pořád milujete a nechcete o něj přijít. Dokážete mu to odpustit?

Článek

„Mám tušení, že se něco u nás děje," říká mi kamarádka Lenka u kávy. Radek se s ní v poslední době strašně málo baví. Chodí spát pozdě, jako by se vyhýbal jakékoli chvíli, kdy mohou být spolu. Uklidňuju ji a radím, aby nepátrala, jen se víc snažila komunikovat.

Následující večer mi ale zdrceně volá, že Radek ji podvádí. Podívala se mu prý náhodou do počítače, a našla tam srdceryvné zprávy od nějaké pětadvacítky. Nemohla jsem ji utišit, i když jsem se snažila sebevíc. Chápala jsem její pocity zrady, lítosti a nenávisti, které se v ní mísily.

Sexuolog radí

Pokud nevěru odhalíme, máme podle sexuologa Ondřeje Trojana tři možnosti. Odpustit ji, ale za předpokladu, že nebudeme využívat moci, která plyne z prohřešku partnera, a nebudeme jej neustále trestat. Nebo ji neodpustit a vztah se rozpadne. „Posledním řešením je nevěru do určité míry tolerovat (například že se zachovává diskrétnost a nevěra se dále tají) s tím, že jsme si vědomi, že naše partnerství je nějakým způsobem narušeno, ale přesto je pro nás i nadále cenné," vysvětluje sexuolog. Ať už se zachováte jakkoli, je jasné, že nevěra velmi naruší a poznamená vaše soužití.

Lenka to řekla na rovinu, ale...

Lenka se rozhodla pro přímou konfrontaci s Radkem. Když se vrátil z práce, v klidu uvařila kávu a pak udeřila slovy: „Máš mě ještě rád?" Radek nechápal její otázku a tvářil se zmateně. To ji utvrdilo v tom, že není nevinný. Pak to řekla na rovinu. Že se mu podívala do počítače a našla vzkazy od nějaké Veroniky. Na otázku, co s ní Radek má, nastalo hrobové ticho. Radek se nepřiznal, i když všechno bylo jasné. Nezapíral. Zvolil taktiku mlčení. Vyslechl si monolog své ženy, která se před jeho očima hroutila v potocích slz.

Může nevěra posílit vztah? A dokázaly byste ji partnerovi odpustit? Podívejte se na naši videoanketu:

{stream-video}

Co bylo pak?

Po konfrontaci se Lence trochu ulevilo, ale bylo jasné, že už nikdy to nebude jako dřív. Přesto doufala, že čas rány z větší části zahojí. I mě samotnou překvapila její reakce. Taková rázná žena, očekávala bych, že mu sbalí kufry a vyhodí ho ještě tentýž večer. Těžko říct, jak bych se v takové chvíli zachovala já. Místo toho mu Lenka řekla, že rozhodnutí je na něm. Buď půjde, což si uvnitř rozhodně nepřála, ale akceptovala by to. Nebo zůstane, ale románek s Veronikou okamžitě ukončí.

Zachovat chladnou hlavu někdy pomáhá

Obdivuji její sílu. Věděla jsem, že je zraněná a pokořená. Neznám nikoho, kdo by se s nevěrou takhle „navenek" jednoduše vypořádal. A možná to je jeden ze způsobů, jak zachovat vztah, o který nechcete přijít. I Ondřej Trojan říká, že soužití může mít ještě šanci, ale za určitých podmínek. „Je třeba, aby se nad nevěrou ,nezavřela voda‘. Může to být i impulz k tomu, aby si oba v páru vyjasnili své pocity, hodnoty, očekávání a našli společnou cestu dál. Házení těžkých předmětů na provinilcovu hlavu pomůže jen na chvíli ventilovat vztek, ale jinak nic neřeší stejně jako výčitky." Důležitá je prý shoda v tom, že oběma na partnerství záleží. A jestli cítíte, že to sami vyřešit nezvládnete, není od věci vyhledat párového poradce.

Přehnaná žárlivost k ničemu nevede

Jsou muži horší než ženy?

Statistiky z letošního roku vypovídají o tom, že z řad žen třetina přiznala nevěru, ale číslo je určitě ještě větší, jelikož máme prý podle odborníků tendenci tenhle fakt tajit nebo si nevěru vysvětlovat po svém. Líbání a žhavý tanec na diskotéce s mužným krasavcem dokážeme brát jako normální pudovou záležitost a s nevěrou to nemá nic společného. Ženy nejčastěji hovoří o nevěře, až když dojde k pohlavnímu styku. Muži jsou v tomhle směru otevřenější a nevěru přiznala víc než polovina.

A jak je to vlastně s tím, že mužská nevěra nemá co do činění s city na rozdíl od té ženské? Mýtus. I muži něco cítí, ale podle odborníků se nesnaží vzniklou situaci řešit a hned dělat závěry včetně ukončování současného vztahu. Na rozdíl od žen.

Bez důvěry nemáte nikdy jistotu

Lenka si to vyřešila po svém. Jsou to tři roky a Radek seká latinu. Vypadá to, že tuhle zkoušku ustáli, ale může si být Lenka jistá, že se situace nebude opakovat? Každý vztah potřebuje péči obou zúčastněných. Při odhalení nevěry vzniknou velké trhliny, a to nejen v srdci podvedené strany. Důvěra (to nejdůležitější, na čem jste stavěly), kterou jste do vztahu vkládaly, je pryč.

O lásku je třeba neustále bojovat a pěstovat ji a nespoléhat se, že vám vydrží bez přičinění celý život. Snažte se být si na blízku a komunikovat stejně jako na úplném začátku vztahu. A připravte se na to, že to bude čím dál tím větší dřina!

Počkala si na milenku!

I Jana, hlavní hrdinka třináctidílného seriálu Přešlapy, tuší, že je něco s jejím vztahem v nepořádku. Pravda vyjde najevo. Petr jí byl nevěrný. Vztek ovšem nemá jen na svého partnera, ale i na kamaráda Adama, který o nevěře věděl a zatajil ji. Petr ale s nevěrou nepřestává, a tak se Jana rozhodne konat přímo na místě činu. Jak to všechno dopadne a návod, jak případně řešit podobnou situaci, se dozvíte ve středu v osm na Primě.

Zachovala se podle vás Lenka správně? Co byste dělala na jejím místě? Máte podobnou zkušenost? Odpustila byste nevěru? Nebo si nevěrníci už nikdy nezaslouží naši důvěru? Své názory a příběhy pište do diskuse pod článkem nebo na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám