Hlavní obsah

Nezajímám tě? Tak jdu jinam!

Reklama

A taková to byla láska!, pomyslíte si při pohledu na muže ležícího nehybně u televize. Místo aby se zeptal: „Jak jsi se dnes měla?“, dočkáte se maximálně nevrlého: „Co bude dnes k večeři?“ I když se vám v hlavě občas vrací nádherné chvilky, které jste kdysi dávno společně prožívali, samy sebe se ptáte: Je to opravdu ten chlap, kterého jsem si vzala?

Článek

Ticho před bouří…

Karolína byla před lety také zamilovaná. Vzala si muže, se kterým sdílela nejen spoustu zájmů, ale který jí i imponoval, byl chytrý, pohledný – zkrátka příběh jako z románu. Pár let byla nejšťastnější ženou na světě a nebylo dne, kdy by jí někdo neřekl, že se k sobě s Milanem tolik hodí. Když se jim narodila holčička, jejich vztah to samozřejmě ovlivnilo. Ale žádná tragédie. Karolína rozdělila svou lásku mezi Milana a Alenku, což pětatřicetiletý tatínek nesl zpočátku hůř, ale po čase pochopil, že to tak v životě chodí. Netrvalo ani dva roky, než se vše opět vrátilo jakžtakž do zajetých kolejí. Jenže…

Milan si za tu dobu zvykl být víc sám. V době, kdy se Karolína starala o dítko, plnil si své sny a rozšiřoval zájmy. K tomu všemu se přidala koupě domu, který bylo třeba splácet, a začala věčná honba za penězi. Mladý pár se začal vzájemně od sebe oddalovat.

Zda se dá partnerskému odcizení nějak předejít a případně jak, ptali jsme se v ulicích Prahy. Videoanketu najdete zde:

{stream-video}

Zatímco se Karolína plně věnovala mateřským povinnostem a práci, Milan se snažil vydělat co nejvíce peněz, aby se rodina měla dobře, a ve volných chvílích relaxoval sebevzděláváním. Zvenčí to vypadalo naprosto přirozeně, normálně, ale vztah se začal otřásat v základech. Něco takového se může stát každému z nás a podobně na tom jsou tisíce párů, zkrátka učebnicový příklad.

Odloučení…

Problém nastal, když Karolína zatoužila po mužově pozornosti. Ale ten musel vydělávat a na „zakomplexovanou“ matku svého dítěte neměl ani čas a vlastně ani náladu. Přesto se milovali a ani jeden netoužil po rozvodu, nebo to byl zvyk? Každá žena potřebuje nějaký ten obdiv, obzvlášť když dosáhne jistého věku.

A tak se začala Karolína ohlížet po jiném psychickém dopingu. Samy víte, že když žena chce, dokáže být dost atraktivní, aby zaujala druhé pohlaví. Náhlý obdiv kolegy z práce jí byl velmi příjemný. „Je to jen kamarád,“ říkávala s oblibou. Nacházela u něj to, co Milan nebyl ochoten nebo schopen jí v danou chvíli dát, a proto neuvažovala, že by na tom bylo něco špatného.

Ale přátelství se jednoho dne zvrtlo a Karolína okusila příchuť nevěry. Výčitky však neměla, a jak tvrdí, kdyby je bývala měla, nikdy by už manželovi nezahnula. Kolega jí poskytl to, co doma dlouhou dobu postrádala. A tak se žena, která se vždy chovala zodpovědně, ocitla na scestí. Milan nic nepoznal, ponořený do práce a do sebe sama nesledoval, co se v jeho blízkosti děje. Manželé začali vedle sebe žít každý svůj život.

Nejčastější důvody partnerského odcizení

  • sex bez vnitřní potřeby, skomírající nebo neexistující sexualita
  • nedostatečná pozornost partnera
  • nepodílení se na společných zájmech a aktivitách
  • nedostatečná komunikace, neschopnost naslouchat protějšku
  • neschopnost přizpůsobit se partnerovi

Pozornost hledáte zákonitě jinde...

Co bude dál?

Dva roky to Karolína táhla s kolegou, pak ale potkala jiného muže. Život  „v partnerské trojce“ už pro ni dávno nebyl hřích, hodnoty šly stranou a dcerka? Ta se má dobře, tak proč řešit nějaké rozvody a hádky? Je evidentní, že Karolína žije teď a teď jí je dobře.

Ale co bude dál? Dá se vydržet život v manželském trojúhelníku, aniž by dítě nebo manžel nezjistili, co se děje? Má udržování takového vztahu vůbec cenu? Karolína si tohle prý uvědomuje a často o tom přemýšlí. Ale neví, co s tím. Snad navštívit psychologa nebo manželského poradce, ale jedině bez Milana. Nevěru by mu nikdy nepřiznala! Chtěla by vrátit čas zpět, ale to už nejde.

Už je pozdě?

Podle psycholožky měl manželský pár už dávno požádat o pomoc odborníka. Patří totiž do té klasické skupiny lidí, kteří neřeší problém v zárodku, nýbrž tehdy, kdy už se s ním nic moc dělat nedá. „Nejsme tu od toho, abychom někoho soudili. Lidé od nás čekají, že jednoho z páru pokáráme a přesvědčíme ho, aby se začal chovat tak, jak chce ten druhý,“ říká Mgr. Ludmila Haňková z manželské poradny.

Ale s takovým přesvědčením vám pšenka v poradně nepokvete. A jak je vidět, ani Karolína nemá v úmyslu se nějak vnitřně radikálně změnit. „Jen“ touží po tom, aby zase byli s manželem ten vysněný pár. Ze společných zájmů jim vlastně zbyla jen práce a dcera. Aby se něco změnilo, museli by chtít oba. Úspěch ve vztahu vychází totiž podle odborníků z oboustranné snahy partnerů prožívanou situaci změnit.

Každý může zakopnout, ale co s tím?

Na nástrahy, které nás mohou oddálit od milovaného protějšku, poukazuje i devátý díl seriálu Přešlapy. Zatímco Petrovi stojí v cestě za štěstím momentálně kamarád Adam, který se líbal s jeho partnerkou Janou, Radka se konečně rozhodne říct Adamovi, že ho stále miluje, ale ejhle, nachytá ho při nevěře. Proč k ní došlo a jak řešit problém partnerského odcizení, se dozvíte ve středu v osm na Primě.

Máte tip, jak se vyhnout partnerskému odcizení? Nebo naopak radu, jak na dlouhotrvající vztah? Co byste poradily Karolíně, kde udělala chybu? Jak byste podobnou situaci řešila vy? Svůj názor napište do diskuse pod článkem nebo na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám