Hlavní obsah

Přestaňte ráčkovat i breptat!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ráčkování se dá odnaučitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Již dávno nejste dítě a přesto vám dodnes dělá mluvený proslov potíže? Neumíte správně vyslovit určitá písmenka? Nebo mluvíte příliš rychle? Či dokonce koktáte? Věřte, že všechno se dá napravit. Ani na logopedii není ještě pozdě! Navíc vás to nemusí stát ani korunu.

Článek

Pokud jste se jako dítě nenaučila správně mluvit, vyslovovat určité hlásky, nemusíte to vzdávat. Nikde není psáno, že to tak totiž musí zůstat do konce života. Vedle dětské logopedie existuje totiž také logopedie pro dospělé. A podobně jako ta dětská, je i ta pro dospělé hrazena pojišťovnou. „Největší problém dospělých ale spočívá v tom, že se stydí přijít," vysvětluje logopedka Martina Pilířová. A dodává, že vedle klasických problémů s výslovností „r" a šišláním, plní ordinace logopedů i pacienti s poruchou řeči získanou v průběhu života.

Ráčkování a šišlání zmizí rychle

Pokud váš problém spočívá v nesprávně naučené výslovnosti určité hlásky, logopedie pomůže. Řešení těchto problémů jde vcelku rychle, i když o něco déle než u dětí. Logoped vám předepíše slovíčka a cvičení na domácí opakování. Poradí vám, jak na sobě zapracovat a jednou za čas zkontroluje, zda se zlepšujete. Popřípadě poradí jinou metodu nebo cvičí s vámi. Ve výjimečných případech může být v rámci této poruchy řeči poskytnuta také péče a pomoc psychologa.

Breptavost je psychický problém

Mluvíte rychle a máte problém s tempem řeči? Pak zřejmě trpíte poruchou zvanou breptavost. Tito lidé nejen rychle mluví, ale mnohdy také rychleji chodí, konají a dokonce i rychleji přemýšlí. Jedná se o zrychlení celého člověka. Proto je tato porucha řešena nejen s logopedem, ale velkou roli zde hraje i psycholog. Snaží se pacienta vědomě a kontrolovaně zpomalit. Nikdy se však nepodaří, aby breptající člověk začal přirozeně mluvit pomalu. Vždy půjde o jistou hru a nácvik. Často se v souvislosti s léčbou breptavosti pacienti posílají na relaxační pobyty, doporučují se vířivky a bublinkové koupele, které zklidní a zpomalí celý organismus.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedPro někoho je projev na veřejnosti noční můrouKoktání souvisí s emocemi

Nejvážnější poruchou řeči dospělých je koktavost. Projevuje se mnohočetným opakováním slov nebo první hlásky, natahováním hlásek posledních a celkovým emociálním vypětím. Výjimkou nejsou ani tiky, ztuhnutí krčních svalů či nepřiměřené pomlky během vyprávění. „Terapie se v tomto případě zaměřuje hlavně na dechová cvičení, kde se pacient učí pravidelně a plynule dýchat. Ve spolupráci s psychologem ho také učíme zvládat stresové situace," říká logopedka Pilířová.

Afázie - ztráta schopnosti komunikovat

Pokud jste po těžké nehodě či velmi nepříjemném stresujícím zážitku, může se u vás vyskytnout afázie. Jedná se o poruchu chápání řeči a ztrátu schopnosti komunikace. Stručně řečeno, zapomenete to, co jste se jako dítě naučila. Neumíte mluvit a nevnímáte, co vám ostatní říkají. Tato terapie je však velmi zdlouhavá.

Reklama

Načítám