Hlavní obsah

Jak přestat kouřit a neztloustnout?

Foto: isifa

Přestaňte kouřit a ztloustnutí se nebojte, protože si s ním dokážete poradit!Foto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste zoufalí z toho, že jste přestali kouřit, a začali tloustnout a napadá vás, jestli by nebylo lepší začít s tím zlozvykem znovu, jen abyste se váhově vrátili zpátky? Věřte, že při dobré vůli se všechno dá zvládnout. Poradíme vám pár dobrých fint, jak na to!

Článek

Kouření vstřebáváním stimulantu – nikotinu – urychluje metabolismus a představuje určitý energetický výdej, při kterém dochází ke spalování tuků. Průměrný kuřák tak spálí denně kolem 800 kJ jen tím, že kouří.

Pokud jste ale přestali kouřit, metabolismus se vám ztrátou stimulační látky  zpomalí a tělo si může začít dělat tukové zásoby. U mnohých lidí je to pouze dočasná fáze, která se srovná zvýšením fyzické aktivity. Pár kilo navíc se časem ztratí bez jakýchkoli drastických zákroků. Ale bohužel většina lidí nemá žádnou motivaci. Začne se z přemíry náhle „prázdných" chvil přejídat a s pohybem to tedy také není nijak valné.

Asi nejdůležitějším důvodem, proč abstinující kuřáci přibývají na váze, je právě skutečnost, že toho více snědí. Jednak proto, že potřebují zaměstnat ústa, a pak proto, že jsou deprimovaní, a kvůli tomu je honí mlsná. „Kritické období může trvat několik měsíců. Ale aby bylo riziko z nadbytečných kil podobné riziku kouření, bylo by třeba přibrat asi půl metráku, což se nejspíš nestane. Průměrně se přiberou asi 4 kila za první rok, pak už zvyšování hmotnosti s kouřením nesouvisí,“ vysvětluje internista MUDr. Ivo Páleník. Co tedy dělat, abyste netloustli?

Pro kuřáky je cigareta běžnou součástí života, což si většinou nijak zvlášť neuvědomují. Problém nastává tehdy, kdy se rozhodnou nekouřit. Každodenně musí řešit situace, kdy sáhli po cigaretě a nervozita, vztek nebo chuť k jídlu byly tytam. Co dělat ale teď a jak přemoci silné nutkání? Držte se těchto zásadních rad, bude to sice těžké, ale vy to zvládnete.

Foto: thinkstock

Chvíle, které vyplňovala cigareta, nevěnujte jídluFoto: thinkstock

1. Hlídejte si jídelníček!

Pokud se rozhodnete s kouřením definitivně přestat, musíte si uvědomit, že je tu pořád možnost nějaké kilo přibrat. Takže od prvního odvykacího dne začněte bedlivě sledovat svůj jídelníček – přejděte na vyváženou stravu, která je bohatá na důležité živiny (ovoce a zelenina). Pro snížení celkového energetického příjmu omezte tučná a sladká jídla, ale i alkohol. Sníte-li každý den o pouhých 10 g tuku méně, ušetříte denně370 kJ! V této souvislosti by vás mohl zajímat článek Tuky v potravinách: Víte, které jsou špatné?.

„Optimální energetický příjem je u každého člověka jiný,“ vysvětluje nutriční poradce Jarmila Marková. Vhodné množství jídla záleží nejen na hmotnosti, na pohlaví, ale i na metabolismu, tělesné aktivitě při práci i ve volném čase. Rozmezí energetického příjmu denně činí zhruba od 8500 do 12 000 kJ“.

Pro lepší vylučování škodlivin z těla a pro odvrácení hladu vypijtev průběhu jedné hodiny maximálně 4–6 sklenic vody. Ne více! Jinak se může rozvinout intoxikace vodou–ledviny stihnou zpracovat maximálně asi litr tekutiny za hodinu.

Foto: thinkstock

Sklenka bílého, posezení s přáteli, proč ne? Ale bez brambůrků a tyčinek!Foto: thinkstock

2. Ovládejte chutě a nutkání něco zakousnout

Naučte se tak trochu své tělo podvádět. Proč byste nemohli kousat celý den, když to bude třeba celerová nebo petrželová nať, mrkev, okurka či rajčata? Pak jsou tu také žvýkačky bez cukru – spása pro mnohé, kteří odkopli kouření.

3. Zaměstnejte ruce

Uvědomte si, kolik času jste strávili s cigaretou v ruce, je jasné, že teď rukám něco chybí. Když nebudete vědět, co s rukama, noste při sobě sirky, párátka nebo tužku a kus papíru. U kafíčka si můžete začít čmárat nebo si sepisovat důvody, proč chcete vydržet nekouřit, můžete zkusit i luštit křížovky. Samozřejmě ruce můžete zaměstnat i něčím lákavějším, ale pozor, neustálé rozbalování a mlsání bonbonů ohrožuje vaši váhu!

4. Dávejte si více do těla

Tělesný pohyb je nejlepší způsob, jak stimulovat metabolismus. Tuky spálíte při jakémkoli cvičení. Můžete denně chodit na svižnější, alespoň půlhodinové procházky na čerstvém vzduchu, který si teď pořádně vychutnáte, když už nekouříte!

Nebo si kupte švihadlo a skákejte půl hodinky denně, přičemž si po každých 10 minutách udělejte přestávku. Jestli nemůžete popadnout dech, můžete si odpočinout i dříve. Máte-li možnost zaplavat si v bazénu, využijte ji nebo zkuste vodní aerobic. Permanentku do fitka si dovolit můžete, ušetřili jste přece za cigarety, když nekouříte...

Pokud se vám daří nekouřit, a i když váha jde spíš nahoru, vydržte to! Ukazuje se totiž, že máte pevnou vůli, a tak si později určitě poradíte i s pár kily navíc. Inspirací by vám mohl být článek Jak nejrychleji hubnout? Víme to!.

A co vy, jste stále ještě kuřáky a myslíte si, že už máte tu správnou motivaci ke skoncování s cigaretami? Napište nám o tom pár řádek do diskuse.

Reklama

Související témata:

Načítám