Hlavní obsah

Příslušenství k vrtačce: O co se dá vylepšit?

Foto: Kzenon; Shutterstock.com

Foto: Kzenon; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každé dílně by neměla chybět klasická vrtačka. Ať už máte jakoukoli, využíváte ji opravdu naplno? Vrtačka nemusí být jen na vrtání a šroubování. Máme pro vás několik nástavců, které ji promění v neobyčejného pomocníka.

Článek

Na vrtáky a bity teď na chvilku zapomeňte. Co takhle brusný nástavec na dřevo, na nože, na odrezování nebo míchačka na barvu? Ruční vrtačku můžete kombinovat s několika doplňky a tím můžete ušetřit za další stroje – stačí jen investice několika stovek do konkrétního nástavce.

Takové řešení je vhodné spíše pro občasné používání, některé nástavce vrtačku více zatěžují a při častém používání byste ji mohli zničit. Veškeré příslušenství k ručním elektrickým i akumulátorovým vrtačkám se upíná do sklíčidla klasickým způsobem, jak jste zvyklí. Všechny níže uvedené nástavce zakoupíte na internetu nebo v každém hobbymarketu.

Brusné nástavce na dřevo

Tyto nástavce využijete při občasném broušení dřeva. Pokud víte, že nebudete brousit často, je zbytečné kupovat například vibrační, pásové a ostatní brusné stroje. Vše vyřeší jednoduchý nástavec, který se upevní do sklíčidla a na druhém konci je opatřen suchým zipem nebo pružnou gumou, na niž se smirkový papír upevňuje ještě pomocí šroubu.

Broušení s nástavcem je velmi snadné, jen si dejte pozor, aby se vám vrtačka při broušení nesmekla. Pokud takto brousíte poprvé, nejlépe si to vyzkoušejte nanečisto. Broušený materiál mějte vždy pevně zajištěný, například svorkami. Nebo naopak můžete upnout do stojanu vrtačku (či ji s pomocí dalšího příslušenství upevnit ke stolu) a pak ji můžete používat jako stolní brusku.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Unašeč, guma, 125 mm, na suchý zip, 76 Kč

2. Unašeč, guma, 125 mm, 64 Kč

3. Extol Craft, nosič brusných výseků, na suchý zip, 125 mm, 62 Kč

4. Levior, unašeč smirkového papíru, na suchý zip, 125 mm, 87 Kč

Drátěné a nylonové kartáče

Tyto kartáče využijete k čištění, broušení a k odrezování. Záleží na výběru materiálu a typu kartáče. Drátěné kartáče jsou vhodné na odrezování, čištění kovových konstrukcí a k odstranění starého nátěru z kovu. Měkké nylonové kartáče jsou vhodné například na renovaci starých oken či dřevěného nábytku, jsou šetrné k dřevu, ale účinně odstraňují staré nátěry. Při čištění dřeva postupujte velmi opatrně, protože kartáče jsou rychlé a mohou na dřevu zanechat rýhy. Některé kartáče jsou také vhodné na odstranění starých omítek či očistění cihel a kamenů.

Kartáče se rozdělují podle tvaru na radiální, hrnkové a miskové, s ocelovými či mosaznými dráty. Dráty mohou být volné, pouze se zvlněným ocelovým drátem, nebo jsou jednotlivá vlákna spletená do takzvaného copánku.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Nylonový kartáč hrncový, 75 mm, 77 Kč

2. Drátěný kartáč miskový, copánek, 108 Kč

3. Extol Craft, nylonový kartáč okružní, lešticí, 95 Kč

4. Yato, drátěný kartáč hrncový 75 mm, 48 Kč

Míchání barev, omítek i lepidel

Máte v plánu malovat nebo si potřebujete rozdělat trochu malty? I na to je tu jednoduchý nástavec za pár korun. Nezapomeňte, že se opět nejvíce hodí na občasné použití. Touto jednoduchou metlou rozmícháte barvu, štuk, maltu, lepidlo na dlažbu atp. Míchadlo se jednoduše upíná do sklíčidla a pracuje se s ním stejně jako s například kuchyňskou metlou.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Narex, vrtulová metla, 313 Kč

2. Spokar, míchadlo kovové lakované, 30 Kč

3. Extol Craft, míchadlo pozinkované, 99 Kč

Ostatní vychytávky

Nakonec pro vás máme pár netradičních vychytávek. Svou vrtačku díky nim budete prostě milovat. Stačí jeden kvalitní stroj, který zvládne tolik práce, že už vás nic nezaskočí. Za pár korun proměníte svoji vrtačku téměř v cokoli. Co takhle bruska na nože nebo nastavitelný vykružovací vrták? A co třeba nástavec na leštění vosku na karoserii? I tyto nástavce jsou na běžnou vrtačku k dostání.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Extol Craft, bruska na nože a nůžky, 39 Kč

2. Extol Craft, vykružovací vrták do dřeva s 2 břity, 135 Kč

3. Carex, sada na renovaci, 490 Kč

Načítám