Hlavní obsah

Proč byste neměli houby a ovoce sušit na novinách?

Foto: Tescoma

Sušené ovoceFoto: Tescoma

Začala sezona hub a zdá se, že se díky vlhkému létu můžeme těšit na plné koše praváků. Zpracovat je lze několika způsoby, ovšem bezesporu nejvoňavějším způsobem jejich uchování je sušení.

Článek

Pozor však na tradiční způsob sušení na rozložených novinách: s plátky hub byste si mohli „pochutnávat“ i na tiskařské barvě. V domácnosti se vám proto vždy budou hodit skladné sušicí rošty nebo prémiová elektrická sušička ovoce, která celou práci udělá za vás a se zaručeným výsledkem!

Co je dobré usušit

Sušení se samozřejmě netýká jen hub, sušit můžete křížaly z jablek nebo hrušek (kterým se říká štěpány), meruňky, švestky, fíky či plátky banánu nebo ananasu. Zeleninovým salátům dají šmrnc sušená rajčata, dokonalým zdrojem energie a oblíbenou delikatesou jsou pak sušené plátky masa zvané jerky.

Foto: Tescoma

Sušená zeleninaFoto: Tescoma

Nejlepší zdravé a levné mlsání k televizi

Když skončí sezona čerstvého ovoce, můžete si k televizi nebo knížce dopřávat právě bakálie – jak se také sušenému ovoci jinak říká. Má výraznější chuť než čerstvé ovoce a zůstává také bohaté na mnohé vitaminy a minerály.

Kupované sušené pochutiny jsou přitom poměrně drahé, takže domácí výrobou můžete významně ušetřit. A nejen to – průmyslově vyráběné sušené ovoce většinou obsahuje oxid siřičitý, který může u citlivých osob vyvolat astma.

Foto: Tescoma

Sušená jablkaFoto: Tescoma

Houby do bramboračky a k masu, křížaly do müsli

Sušené houby kromě do polévek přidávejte k masovým směsím. Pokud jde o sušené ovoce, to je samo o sobě skvělou pochutinou, ale lze ho přidávat k cereáliím a ořechům coby výživnou snídani nebo do domácích müsli tyčinek (jak na ně + recepty na zdravé tyčinky najdete zde).

Foto: Tescoma

Sušené houbyFoto: Tescoma

V čem sušit

Nechcete-li do vybavení na sušení příliš investovat, je pro vás ideální pomůckou souprava na sušení, která se skládá ze tří samostatných roštů umístěných na sobě pomocí nožiček, které do sebe perfektně zapadají. Můžete je pro rychlé sušení umístit do trouby rozehřáté na max. 70 stupňů, pro pomalé kamkoli na dobře větrané místo. Sestava je stabilní při přenášení i při manipulaci v troubě, a protože se nožičky dají sklopit, po použití je perfektně skladná. Souprava je vhodná do elektrické a horkovzdušné trouby. Její použití v plynové troubě výrobce nedoporučuje.

Sušička potravin PRESIDENTVideo: Tescoma

Doba sušení je individuální, zpravidla trvá 4 až 8 hodin, někdy i déle.

Nejideálnější pro sušení jsou však elektrické sušičky, ve kterých najednou usušíte velké množství potravin bez nutnosti hlídat čas – jednoduše si podle přiloženého návodu nastavíte dobu sušení a teplotu ideální pro danou surovinu a ona vše ohlídá za vás. Dobrá elektrická sušička má nízkou spotřebu, minimální hlučnost, snadné ovládání a pořídíte ji kolem 2 000 Kč.

Optimálně usušené ovoce je zvrásněné asi jako rozinky, plátky sušených hub by pak měly v dlani chrastit. Usušené dobroty i houby skladujte na suchém místě v dózách s víkem.

Foto: Tescoma

Nová prémiová sušička ovoce, hub, zeleniny i masa PRESIDENT od TescomyFoto: Tescoma

Reklama

Načítám