Hlavní obsah

Co na vás „práskne" vaše tělo

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Držení vašeho těla vás prozradíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete na druhé udělat dojem a zbavit se nízkého sebevědomí? Pak se přestaňte ohýbat, uvolněte ramena, zastrčte bříško a hlavu noste pěkně nahoru. Sebedůvěra pak přijde sama!

Článek

Časopis Uzlíček

Prostě se narovnejte

Věřte nebo ne, ale to, jakou řečí mluví vaše tělo, je poznat na první pohled. Člověk na druhé straně vidí váš postoj, křečovitá gesta, vidí, jak se nervózně drbete za uchem, jak si osaháváte obličej... A to vše mu říká, pozor, tady něco nesedí!

Chůze a držení těla jsou neprávem opomíjené. A přitom velmi často nesprávné držení těla stojí nejen za naším neúspěchem a také za civilizačními chorobami, jako jsou chronická únava, bolest hlavy a páteře, deprese... První pomoc? Prášek. My ale říkáme - stačí se narovnat! Ulevíte bolesti a navíc získáte skvělý bonus - s krásně narovnaným tělem oslníte okolí. A o to jde, nemyslíte?

Jak toho ale docílit? Nabízíme pár rad:

1. První dojem

Při jakémkoli rozhovoru, ať už je soukromý či pracovní, hraje prim první dojem. Zkuste být klidná, vyrovnaná, případné napětí neukazujte.

2. Nebojujte silou

Chcete toho druhého dostat na svou stranu? Pak mu nehleďte dlouze do očí (tyto pohledy mají za cíl zastrašit). Pomyslné zabírání více místa tělem či osobními věcmi nebo vnikání do osobního prostoru je většinou vnímáno jako nepříjemný zážitek, který druhého odradí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Atmosféra rozhovoru je i na vásFoto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Správné místo

Nejlepší místo pro získání druhého člověka ke spolupráci je přes hranu stolu. Pokud budete mít možnost si místo vybrat, sedněte si v 90stupňovém úhlu. Ale pozor, pokud bude na druhé straně muž, asi vám bude lépe vyhovovat sedět proti němu. 90ti stupňové uspořádání totiž vyvolává podvědomý dojem intimního setkání.

4. Dominantní gesta? Ne!

Snažte se omezit dominantní gesta, jako jsou složené ruce za hlavou při opřených zádech o opěradlo židle a stříška z rukou, kdy prsty obou rukou jsou v konečcích spojené a postupně se rozevírají, přičemž lokty jsou opřené o stůl - tím byste druhého postavila do podřízené pozice.

5. Trik se židlí

Pokud to půjde, vyberte si vyšší a pohodlnější židli. Když vám někdo nabídne židli, která vám není pohodlná, nebojte se požádat o jinou. Může se jednat i o trik, jak vás znervóznit.

6. Nesnáze? Dejte si vodu či kávu

Použije-li druhý nějakou taktiku přesilových her či dominance, okamžitě zareagujte a snažte se získat zpět svůj prostor a vyrovnanost. Objednejte si třeba vodu nebo kávu, případně zaujměte stejnou nebo podobnou pozici, abyste nezůstala ve stavu podřízenosti. Nenechte se rozhodit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nenechte se vyvést z míry...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

7. Jak jste na tom? Sledujte gesta

Jste nervózní, že nevíte, jak na tom jste? Nepoklepávejte si nervózně nohou, ale sledujte gesta. Jde například o přikývnutí hlavy, úsměvy a přímé pohledy. Tyto vám prozradí, že druhá strana je již na vaší straně.

8. Maximum na konec

Poslední chvíle rozhovoru - poslední šance na upevnění dobrého dojmu, který jste vytvořila, či na jeho částecnou opravu. V této fázi vezměte osud doslova do vlastních rukou a buďte to vy, kdo podá ruku jako první a poděkuje za partnerův čas. Upevníte tak zájem druhého.

Milé dámy, vaše tělo mluví, i když ústa jsou němá. Jsou chvíle, kdy jste odkázaná jen na řeč svého těla. Proto je důležité ji umět ovládat.

Časopis Uzlíček prosinec 2008

Související témata:

Načítám