Hlavní obsah

Proč někteří muži neradi mluví o svých ex?

Foto: thinkstock

Někomu nečiní problémy mluvit o své milostné minulosti, někdo je ale zase méně sdílnýFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodí spolu přes rok, ale o milostné minulosti svého přítele neví Petra nic. Odmítá se totiž o svých expartnerkách bavit. A Petře to je podezřelé. Proč někteří muži o svých ex mlčí?!

Článek

Je jasné, že když s někým chodíte pár týdnů, nebudete se v jeho minulosti nijak rýpat. Po roce chození už byste ale na nějaké ty informace nárok možná mít měli, tedy alespoň si to myslí naše čtenářka Petra (30). „S přítelem jsem něco přes rok, uvažujeme o společném bydlení, ale mě trochu děsí, že co se týče předešlých vztahů, nevím o něm vlastně skoro nic. Jediné, co jako by omylem utrousil jeho kamarád, je, že přede mnou měl vážnější vztah, kdy s nějakou slečnou žil a trvalo to snad několik let,“ vypráví Petra.

Ta nechce na přítele nijak tlačit, ale jeho reakce na občasné otázky týkající se jeho bývalky jí přijdou podezřelé. „Když se na cokoli zeptám, a tím nemyslím žádné detaily, prostě jen základní informace, jak dlouho spolu byli, proč to neklaplo a podobně, dělá, že mě neslyší, nebo maximálně pronese, že to není důležité nebo že se o tom prostě nechce bavit,“ popisuje Petra.

Proboha proč?

Odborníci se shodují, že většina lidí dokáže o svých bývalých partnerech či partnerkách více či méně mluvit. Důvodů, proč Petřin přítel nechce nic říct, může být víc:

Foto: thinkstock

Pokud vám vadí, že o expartnerkách svého přítele nic nevíte, mluvte s ním o tom. Ale něžně, nikam ho netlačte!Foto: thinkstock

  • Nemá uzavřenou minulost– je tu varianta, že se s rozchodem stále nesmířil, pořád to vnímá jako zradu a trápí ho to. Veškeré hovory na toto téma jeho ránu jen jitří.
  • Stydí se– může mít pocit, že krach předešlého vztahu byla jeho vina, že zklamal. „Může se cítit jako loser, který selhal, a tak nechce před novou partnerkou vypadat jako neschopný,“ přemýšlí psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.
  • Nedůvěra – když se máte někomu svěřit, musíte mu důvěřovat. „K tomu, aby se muž své přítelkyni svěřil, musí cítit, že informace nebudou zneužity, že se jeho nová přítelkyně třeba nebude s jeho ex srovnávat, nehodí mu jeho minulost v nějaké hádce na hlavu a podobně,“ říká Anita Michajluková.
  • Žije přítomností – faktem ale je, že někteří lidé prostě nepokládají minulost za nic důležitého, význam pro ně má jen přítomnost, případně budoucnost. „Existují páry, kde se o minulosti nemluví a oba to tak berou. Pokud ale jeden mlčí a druhý touží po informacích, může to způsobovat rozepře,“ varuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu mujvztah.cz.
Foto: thinkstock

Vše je o komunikaci a vzájemné důvěře. Když to bude klapat v těchto oblastech, vše ostatní půjde samoFoto: thinkstock

Obejde se bez informací?

Obecně se říká, že je dobré o svém partnerovi vědět co nejvíce. I to, s kým před vámi žil, proč mu vztah nevyšel, jak se s rozchodem vyrovnal, vám může hodně napovědět o tom, jaký je. Pokud ale váš partner na nějaké velké svěřování není, nemusí to znamenat hned problém. Často totiž bývá význam informací z jeho života poněkud přeceňován. „Realita bývá stejně taková, že se dozvíte většinou jen to, co je partner ochoten sdělit, takže to problematické si pravděpodobně stejně nechá pro sebe, tím se chlubit asi nebude,“ vysvětluje Anita Michajluková. Je tedy na Petře, aby se rozhodla, zda na informacích z partnerovy minulosti trvá, či se bez nich obejde. Pokud opravdu touží něco vědět, měla by příteli vysvětlit, jak je to pro ni důležité a ujistit ho o tom, že jí může důvěřovat.

Naopak přílišná sdílnost, popisování detailů předešlého vztahu, neustálé připomínky toho, co dělala a jaká byla jeho ex, by vás měla varovat. „To není vůbec dobré. Většinou je to známka toho, že je partner stále velmi ublížený a nový vztah nejspíš navázal jen proto, že chce vyrazit klín klínem,“ tvrdí Aleš Kalina.

Jak jste na tom s informacemi o partnerově minulosti vy? Bavíte se o jeho ex, nebo je to také tabu?

Načítám