Hlavní obsah

Proč přibývá tlustých dětí?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Moderní je tučná strava.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Je to alarmující. Už i v Česku je čím dál tím víc dětí, které trpí obezitou! Proč tomu tak je a jak tento nebezpečný trend zvrátit?

Článek

Rozsáhlá studie zpracovaná na zadání České obezitologické společnosti přinesla až děsivé údaje o výskytu nadváhy a obezity v České republice u dětí i dospělých. Děti byly v průzkumu rozděleny do dvou skupin podle věku: 6-12 let a 13-17 let. V první skupině má podle BMI (Body Mass Index - Index tělesné hmotnosti) 10 % dětí nadváhu a stejný počet trpí obezitou, což v praxi znamená, že každé páté dítě ve věku mezi 6-12 lety váží více, než by mělo. U dospívajících jsou údaje o něco příznivější, podíl dětí s nadměrnou hmotností činí 11 % (z toho 6 % má nadváhu a 5 % je obézních).

Tlustí rodiče = tlusté děti

Velkou roli hraje výskyt nadváhy v rodině, ve které dítě vyrůstá. Pokud mají nadváhu rodiče, existuje větší riziko, že se objeví i u dětí. Pokud jsou rodiče dokonce obézní, mají děti ve věku mezi 6-12 lety dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou obézní také. U dospívajících je pak toto riziko dokonce až pětinásobné. Důležitou roli zde hrají nejen genetické faktory, ale především skladba jídelníčku a celkový životní styl rodiny. Zhoršující se životní styl dětí se projevuje hlavně nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie. Školáci věnují sportu a pohybu vůbec čím dál méně času, aniž by méně jedli.

Rizikové faktory

Obezita je jedním z rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob, spolu se zvýšenou hladinou cholesterolu, vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Čím dříve se tyto problémy projeví, tím déle působí a komplikace přicházejí v mladším věku, tedy i v dětském. Vysoká hladina cholesterolu, obezita, zvýšený krevní tlak a cukrovka našich dětí jsou mj. důsledkem špatných stravovacích návyků. Zásadní vliv na stravování dětí má vždy rodina - rodiče mohou dát svým dětem dobrý příklad, pokud jim vytvoří zdravý jídelníček a volný čas naplní společnými sportovními aktivitami. Stejně tak ale mohou být příkladem špatným, jestliže sami jedí nezdravě, mají problémy s váhou nebo nevěnují dětem, jejich volnému času a stravování dostatečnou pozornost.

Nedostatky ve výživě

U dětí je velmi častou chybou nadměrná konzumace sladkostí. Ty mají určitě v dětském jídelníčku své místo, neměly by však tvořit jeho základ. Ke zvyšování tělesné hmotnosti, ale i hladiny cholesterolu, přispívá také stravování ve stáncích a restauracích rychlého občerstvení. Většina jídel v nich je totiž bohatým zdrojem jednoduchých sacharidů, tuků, cholesterolu a soli. Pokud děti rychlému občerstvení neodolají, měly by ten den svůj jídelníček doplnit dostatkem zeleniny a ovoce a vyhnout se dalším tučným jídlům. Stejně jako sladkosti by ani potraviny z rychlého občerstvení neměly být každodenní součástí jídelníčku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedDůležitý je pohyb!

Pohyb v dětském věku

Pravidelný pohyb nejenže snižuje nemocnost, ale také udržuje tělesnou hmotnost a má pozitivní vliv na psychiku. Především rodiče dětí mladšího školního věku, tj. 6-12 let, by měli věnovat váze svých ratolestí větší pozornost, protože se jedná o období, kdy se u nich začíná projevovat sklon k sedavé a pasivní zábavě, tj. sledování televize nebo hry na počítači.

Velmi vhodným sportem je například plavání, které podporuje kondici, ale i například vytrvalost, rozvíjí kapacitu plic nebo rozvíjí tvar a kvalitu postavy. Doporučit lze i další typy cvičení jako například dětský taneční aerobic, florbal, bruslení nebo jízdu na kole. I zde hrají velkou roli rodiče a to, jakým příkladem pro své děti jsou. Pokud jsou sami aktivní, je dost pravděpodobné, že budou aktivní i jejich děti. Stačí například každý víkend vyrazit alespoň na dvě hodiny s dětmi za sportem - na delší vycházku, do bazénu, na brusle nebo na kolo, možností existuje celá řada. Pohybovou aktivitu by měly podporovat i školy.

Dle studií za týden strávily pohybem nebo sportem děti ve věku 13-17 let průměrně necelých 5 hodin, dívky dokonce pouhé 4 hodiny!  A to, jak jistě sami uznáte, je ostudně málo.

Reklama

Související témata:

Načítám