Hlavní obsah

Proč se s ghíčkem žije líp než bez něj

Foto: www.ceskeghicko.cz

Ghí je vhodné i pro alergikyFoto: www.ceskeghicko.cz

Jsou maličkosti, které dokážou změnit život. Patří k nim i ghíčko – přepuštěné máslo řadící se dnes mezi superpotraviny. Pokud jím nahradíte dosud používané tuky v kuchyni, jídlo dostane najednou lepší chuť i vůni a vy sami se budete cítit líp. Jen to zkuste!

Článek

Všechno geniální bývá v podstatě jednoduché. Také ghí vzniklo z prostých důvodů. Naše babičky neměly lednice, a tak si dělaly přepuštěné máslo neboli ghíčko, aby jim déle vydrželo. Vyráběly si ho do zásoby, aby na něm mohly péct, smažit, polévat jím kaše nebo s ním mastit brambory.

„Dnes, kdy se chceme zase co nejvíce přiblížit přirozené, šetrné a co nejzdravější přípravě pokrmů a odkláníme se od všeho umělého a škodlivého, zažívá ghí velký a zasloužený boom. Jedná se o velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, které ghí před lety učarovalo natolik, že se jej rozhodla vrátit zpět do českých kuchyní. Nyní se v provozovně ve Vysokém Mýtě vyrábí šest tun přepuštěného másla měsíčně. A to ručně, podle tradiční receptury.

Foto: www.ceskeghicko.cz

To nejlepší ghí je v bio kvalitěFoto: www.ceskeghicko.cz

V čem je ghí nepřekonatelné

Nepřepaluje se a nezapáchá. Ghíčko má vysoký kouřový bod – až 250 °C. Ani při vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. Můžete na něm klidně smažit řízky a výsledek bude úžasný! Ostatně i pravý vídeňský řízek z telecího masa se odjakživa připravoval jedině na přepuštěném másle!

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghí se nepřepaluje, tudíž je vhodné i ke smaženíFoto: České ghíčko s.r.o.

Neobsahuje laktózu ani kasein. Přepuštěné máslo je také skvělou pomocí pro lidi, kteří nesnášejí laktózu nebo jsou alergičtí na kasein. Na rozdíl od klasického másla totiž ghí tyto látky neobsahuje. „Právě vysrážení kaseinu a laktózy je základním principem celého výrobního procesu ghí. Následným přefiltrováním zbyde z másla jen tekutý máselný tuk. Ten má z pohledu lidské výživy velmi zajímavé vlastnosti a obsahuje například i vitaminy A, D, E a K,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová.

Vydrží vám bez nutnosti chlazení až rok. Situaci, kdy vám dojde máslo nebo jiný tuk, už nemusíte zažít. Stačí mít doma sklenici s typickým modrým víčkem. „Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. Ve spíži či kdekoliv jinde vám ghíčko vydrží minimálně 12 měsíců. Tuto jeho vlastnost samozřejmě oceníte také na dovolené,“ dodává Andrea Zpěváková Dostálová.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghíčko se vyrábí i ochucené bylinkami a kořením. Na sladké pokrmy se výborně hodí Ghí se skořicí a vanilkouFoto: České ghíčko s.r.o.

Tip: Čisté Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč), Bio Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč) i všechna ochucená ghí (220 ml za 155 Kč) koupíte na České Ghíčko. Bez chlazení vám vydrží celý rok!

Reklama

Načítám