Hlavní obsah

Projezte se ke kráse

Foto: shutterstock.com

Vaši pleť ovlivňuje to, co jíteFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krémy, potravní doplňky, vitaminy – necháváte v drogeriích a lékárnách stokoruny týdně, abyste si nakoupila přípravky, které mají pomoci vaší pleti, vlasům a nehtům zůstat stále krásné?  Existuje i jednodušší a levnější řešení: podívejte se, co máte na talíři!

Článek

Čočka, vnitřnosti, obiloviny, ryby – to jsou jen některé z potravin, které obsahují vitaminy a další látky důležité pro krásnou a zdravou pleť či její regeneraci. Chcete-li mít tedy tvář pevnou, jezte vejce, máte-li přecitlivělou kůži, vsaďte na ryby! A podobných tipů, jak dodáte tělu důležité vitaminy A, B3, B6, C, E, koenzym Q10, železo či zinek, máme více!

Vitamin A

Tento vitamin podporuje růst buněk kůže a kolagenových vláken, která brání jejímu stárnutí. Pokud ho máme dostatek, zůstává naše pleť pevná a hebká. Doporučené denní množství tohoto vitaminu se pohybuje mezi dvěma až šesti miligramy a najdeme ho ve velkém množství například v hovězích játrech, rybím tuku, vejcích či plnotučném mléku a výrobcích z něj.

Vitamin C

Vitamin C se také zapojuje do tvorby kolagenových vláken a zároveň působí jako antioxidant, tedy látka omezující působení kyslíkových radikálů, které negativně působí nejen na stav naší pleti, ale celého těla. Spolu s vitaminem E dokáže mírně chránit pleť i před negativními vlivy slunečního záření. Denně bychom měly dostat do těla 75 miligramů této látky. Obsahují ji například papája, citrusy, brokolice, paprika nebo růžičková kapusta.

Vitamin E

V kombinaci s vitaminem C je považován za jeden z nejdůležitějších antioxidantů. Oba vitaminy dohromady chrání jednotlivé části pleti před UV paprsky, dokážou také bránit zarudnutí pleti. Vitamin E „může“ za to, že je naše pleť elastická a nevysychá. V případě jeho nedostatku budete mít pocit napětí a suché pokožky. Denně bychom měly sníst dvanáct miligramů tohoto vitaminu, který najdeme v semínkách slunečnice, pšeničných klíčkách nebo sladkých bramborách.

Foto: shutterstock.com

Zelenina je bohatým zdrojem vitaminůFoto: shutterstock.com

Vitamin B6

Tento vitamin potřebuje naše tělo k vytváření a obnově buněčné tkáně a tedy i správné regeneraci. Doporučená denní spotřeba je 1,8 miligramu a obsahují ho například telecí játra, brambory, banány, čočka nebo špenát.

Koenzym Q10

Koenzym Q1O je látka, kterou dobře známe z krémů a dalších kosmetických přípravků. Má antioxidační účinky, detoxikuje a chrání před volnými radikály. Všechny tyto procesy zpomalují stárnutí. Denně bychom měly tělu dodat 30 až 120 miligramů této látky. Koenzym Q10 se vyskytuje v běžných potravinách sice hodně často, ale ve velmi malém množství. Abychom získaly sto miligramů Q10, musely bychom například sníst 1,6 kg sardinek.

Niacin (vitamin B3)

Tento vitamin ovlivňuje tvorbu kolagenu a pigmentu, reguluje vlhkost pokožky a brání jejímu vysychání. Denní doporučená dávka je 18 miligramů, obsahují ho arašídy, tuňák, kuřecí maso, platýz.

Železo

Železo zásobuje pleť kyslíkem. Pokud ho bude mít pokožka nedostatek, dostane nezdravou šedou barvu. Denně bychom měly sníst 10 až 15 miligramů železa a obsahují ho vepřová játra, sójová mouka, jáhly nebo čočka.

Zinek

Zinek je nepostradatelný nejen pro krásnou pleť, ale také pro zdravý růst vlasů a nehtů, protože právě on zajišťuje jejich obnovu a zdravý růst. Přispívá také k tvorbě keratinu, který je základní složkou vlasů či chlupů. Doporučené denní množství této látky se pohybuje mezi dvanácti až patnácti miligramy a obsahují ho hrách, pšeničný celozrnný chléb nebo čočka.

Až tedy půjdete do lékárny pro tablety, zamiřte nejdřív do potravin. Pleti tady můžete pomoci stejně, vyjde vás to levněji a ještě si pochutnáte!

Načítám