Hlavní obsah

Prokázáno: 2 cigarety denně zabíjí sex!

Foto: Thinkstock

Kouření může být sexy, sexu ale nepřidáFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neplodnost, nekvalitní erekce, bouřlivé vyvrcholení jen občas! To vás čeká, pokud vy nebo váš miláček kouříte. Zatím je možná vše v pořádku, ale je prokázáno, že v budoucnu můžete mít nejen v sexu velké problémy. Kolik cigaret denně stačí? To se dozvíte z našeho článku!

Článek

Pokud se mluví o negativních dopadech kouření, má se na mysli především jejich poškozování plic a dýchacího systému. Lékaři ale stále častěji varují, že kouření cigaret může mít vážný dopad i na milostný život a ničit reprodukční systém člověka. „Mnoho mladých mužů, kteří si právě teď vychutnávají jednu cigaretu za druhou, zřejmě netuší, že až dosáhnou věku svých otců, pravděpodobně si sex nebudou užívat tak, jak by si přáli. Až 27 % kuřáků se totiž potýká ve středním nebo vyšším věku se závažnými poruchami erekce. Dlouhodobé kouření jim může způsobit i impotenci,“ varuje MUDr. Jana Cermanová z Centra pro závislé na tabáku při Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze.

Už dvě cigarety způsobují horší erekci

Nikotin obsažený v cigaretách je látka, která zužuje cévy a omezuje průtok krve. Při dlouhodobém užívání, pokud člověk kouří několik let, dochází k poškození stěny cév. To má samozřejmě vliv i na nedostatečný přítok krve do topořivých těles penisu, dochází ke snížení tlaku krve v penisu, a tím ke zhoršení erekce. Bylo zjištěno, že už dvě cigarety denně mohou způsobit znatelné ochabnutí erekce!

Foto: Thinkstock

Čím víc budete kouřit, tím víc riskujete neplodnostFoto: Thinkstock

I když poruchami erekce trpí spíše muži středního a vyššího věku a mladí muži nemusejí účinky kouření pocítit okamžitě, zadělávají si na problémy s erekcí do budoucna. Podle sexuologa Petra Weisse i neworleanské studie se problémy se sexuálním životem zvyšují s počtem vykouřených cigaret. Studie prokázala přímou úměru mezi počtem vykouřených cigaret a častějším výskytem nepříjemných problémů s erekcí v porovnání s nekuřáky.

  • 10 cigaret denně: o 27 % vyšší riziko
  • 11 až 20 cigaret: o 45 % vyšší riziko
  • 20 a více cigaret denně: až o 65 % vyšší riziko

Nekuřte! Při sexu nevydržíte s dechem

Ani ženy však nebývají ušetřeny problémů, které jim jejich kouření může způsobit. Kuřačky hůře dosahují orgasmu, neboť podobně jako u mužů při potížích s erekcí, může u žen kuřaček být snížena vzrušivost nedostatečným prokrvením klitorisu nebo stydkých pysků, protože jejich cévy jsou zúžené.

„Kuřáci navíc častěji onemocní chronickou obstrukční plicní nemocí, jejíž hlavním rysem je bronchiální obstrukce neboli omezený průtok vzduchu v průduškách. Následkem toho bývá ztížené dýchání při námaze, později i v klidu, což sexuální hrátky výrazně limituje,“ říká doktorka Cermanová.

Plodnost je snížená až o 60 %

Kouření cigaret také úzce souvisí s plodností, a to nejen u mužů. U kuřáků a lidí, kteří se pravidelně pohybují v zakouřeném prostoru, stoupá riziko, že nebudou moci počít dítě. Pravděpodobnost neplodnosti je u partnerů, kde oba silně kouří, oproti nekuřákům vyšší až o 60 %. Kouření má totiž negativní vliv na funkci spermií. Muži kuřáci mají menší počet spermií, navíc většina spermií je nekvalitní, co se týče jejich pohyblivosti, tvaru i funkce. Škodlivé látky z tabáku ovlivňují i schopnost spermie oplodnit vajíčko. Ta souvisí s množstvím vykouřených cigaret. U mužů, kteří za svůj život vykouřili 200 až 750 cigaret (což třeba při pěti vykouřených cigaret denně je pouhých 150 dní), se snižuje úspěšnost oplodnění o 18 %.

Více cigaret – méně ovulace

Abychom však veškerou vinu neházeli na mužské kuřáky. I ženy kuřačky mají oproti nekuřačkám výrazně sníženou plodnost. „Kouření ohrožuje plodnost snižováním estrogenu a znesnadněním uhnízdění oplozeného vajíčka. Vaječníky kuřaček hůře odpovídají také na hormonální stimulaci. Navíc chemické látky obsažené v tabákovém kouři mohou ovlivňovat složení cervikálního hlenu, dělat jej toxickým pro spermie a účinně tak bránit otěhotnění,“ zdůrazňuje doktorka Cermanová. „Kouření má vliv i na menstruační cyklus, zvyšuje počet cyklů bez ovulace a snižuje kvalitu vajíčka. V některých případech urychluje i nástup přechodu!“

Špatný dech k milování nepatří

Na závěr zmíníme problém, který se sice může zdát banální v porovnání s předchozími, přesto může hrát u párů, kdy je jeden nekuřák a druhý kuřák významnou roli. Je jím špatný nebo minimálně nepříjemný dech kuřáka po vykouření cigarety. „Na začátku mi kouření mého přítele příliš nevadilo, i když sama jsem zapřisáhlý nekuřák,“ vypráví Jana. „Později ale, když přešlo období zamilovanosti, mi jeho kouření, a hlavně cigaretový dech čím dál víc štvaly. Přítel to zatím řeší důkladným čištěním zubů před každou naší intimní chvilkou, ale přiznám se, že i přes to z něj cigarety cítím. Navíc, řekněme si to upřímně – ne před každým políbením si můžete jít vyčistit zuby. Dál je to tedy naše věčné téma a sice malý, ale o to trvalejší problém. Já stále doufám, že jednou přestane kouřit úplně.“

Jak ovlivňuje kouření váš sexuální život? Kouříte cigarety vy nebo váš partner? Vadí to tomu druhému?

Reklama

Související témata:

Načítám